Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Στόχοι φυσικού αερίου στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11 της TOTAL

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Είναι γνωστό ότι στο τέλος του 2016 η εταιρεία Total, η οποία είναι o διαχειριστής (operator) του κυπριακού θαλάσσιου οικοπέδου 11, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της ερευνητική γεώτρηση. Πιστεύουμε ότι θα είναι μία καθοριστική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένου του μεγέθους των αναμενόμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή και της απουσίας οποιασδήποτε γεωγραφικής τουρκικής διεκδίκησης επί των οικοπέδων και αποθεμάτων αυτών. Με βάση τις σεισμικές καταγραφές τριών διαστάσεων (3D) της Νορβηγικής PGS και την ύπαρξη της γειτονικής στο οικόπεδο 11 ανακάλυψης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να συναντήσει η πρώτη γεώτρηση της Total φυσικό αέριο είναι της τάξης του 66%. Με δεδομένη μία μέση παγκόσμια πιθανότητα ανακάλυψης υδρογονανθράκων της τάξης του 10% η πιθανότητα αυτή είναι πολύ υψηλή. Είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι εν όψει του 3ου κυπριακού γύρου αδειοδοτήσεων η εταιρεία PGS ανάρτησε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της στόχους Υφάλων Μειοκαινικών ασβεστολίθων (τύπου Ζορ) στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 (Εικ.1).



Οι δημοσιευθέντες δίδυμοι στόχοι της Total από την PGS μέσα στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 11 επιβεβαιώνονται εξ' άλλου και από άλλη προγενέστερη ανεξάρτητη καταγραφή σεισμικών καταγραφών δύο διαστάσεων (2D) της εταιρείας Spectrum (Εικ.2).


Γνωρίζουμε επίσης (βλ. προηγούμενη δημοσίευσή μας) ότι μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 έχουν καταγραφεί 3 τουλάχιστον στόχοι Υφάλων (Reefs) και στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 άλλοι 2 σημαντικοί παρόμοιοι στόχοι. Με βάση μία πιθανότητα επιτυχίας 66%, στα παραπάνω οικόπεδα, είναι δυνατόν να προκύψει στο μέλλον ανακάλυψη 3 γιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι τα θαλάσσια βάθη (~1500 μέτρα) και τα βάθη γεωτρήσεων (~4.000m) είναι σχετικά μικρά η αξιοποίηση των ανακαλύψεων μπορεί να προκύψει με ένα σχετικά χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Με δεδομένο ότι διανύουμε μία περίοδο σχετικά χαμηλών τιμών φυσικού αερίου, μία συνεκμετάλλευση των παραπάνω δίδυμων στόχων φυσικού αερίου είναι δυνατόν να οδηγήσει μέσω κοινών πλωτών εγκαταστάσεων σε ακόμα μικρότερο κόστος παραγωγής κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Για αυτό δεν αποκλείεται η Total το επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει 2 ερευνητικές γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 αντί της προβλεφθείσας αρχικά μιας και μοναδικής γεώτρησης. Το γεγονός αυτό βεβαίως προϋποθέτει η πρώτη γεώτρηση να είναι πράγματι επιτυχής. Παραμένει βεβαίως το ερώτημα σε ποια αγορά θα διοχετευθούν οι νέες αναμενόμενες κυπριακές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου. Από στρατηγική άποψη η παρουσία της Total στην Κύπρο η οποία όπως και η ΕΝΙ δεν δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στη Τουρκία, σε αντίθεση με την Εταιρεία Shell+British Gas, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Κύπρος αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από υψηλού επιπέδου συμμαχίες τόσο για να αντεπεξέλθει στις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει όσο και για να διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και το υπόλοιπο θα μπορούσε να υγροποιηθεί στο Βασιλικό. Είναι φανερό ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια τόσο οι νέες τεχνικές καινοτομίες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη όσο και η αναμενόμενη σημαντική συσσώρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς προς την Ευρώπη προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου