Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Κύπρος:Ψήφισμα για άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας από τη Βουλή - Υπέρ όλοι εκτός ΔΗΣΥ

Λευκωσία: Με τις 33 ψήφους των παρόντων Βουλευτών όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ, του οποίου οι 17 παρόντες Βουλευτές τήρησαν αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα το οποίο καλεί την Κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Καλεί επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να συνεχίσουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015. Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι η Βουλή, παρακολουθώντας με ανησυχία τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία προκλήθηκε κυρίως από την ουκρανική κρίση, και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ευρύτερη συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ όλων των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, το τίμημα της οποίας συνεχίζει να πληρώνει ο λαός της χώρας.

Προστίθεται πως η Βουλή, διαπιστώνοντας ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αποδειχθεί αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια περίοδο συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Δηλώνοντας ότι θεωρεί απαράδεκτες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Ρώσους υπηκόους και κυρίως σε μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γεγονός που εμποδίζει το διάλογο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, και υπογραμμίζοντας πως σε αυτούς περιλαμβάνονται διαχρονικοί φίλοι της Κύπρου και σταθεροί υποστηρικτές του αγώνα μας για άρση της τουρκικής αδικίας σε βάρος του λαού και του τόπου μας, η Βουλή εκτιμά ότι η υποστήριξη από την κυπριακή Κυβέρνηση της πρόσφατης ανανέωσης των κυρώσεων αυτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαχρονικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των δικαίων του λαού μας και συμπαραστάτης σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Με το ψήφισμα η Βουλή καλεί την Κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του διαλόγου και την ανάγκη ειρηνικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Περαιτέρω καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για άρση των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς την εξαγωγή των κυπριακών προϊόντων προς αυτή.

Καλεί επίσης την εκτελεστική εξουσία να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άρση των κυρώσεων που πλήττουν Ρώσους υπηκόους και κυρίως μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με το ψήφισμα η Βουλή αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς και καταλήγει με έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να συνεχίσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυσή της και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στους άρρηκτους δεσμούς της Κύπρου με ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που στήριξε τους αγώνες του κυπριακού λαού διαχρονικά, παρατήρησε ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε δύο φορές στη Ρωσία για να ενισχύσει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι είναι ορθότατες οι θέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πολιτική προσέγγιση που διατύπωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας “φίλε Πρόεδρε δεν θα ήθελα ποτέ λόγω των άριστων σχέσεων με τη Ρωσία να σε φέρω σε δυσχερή θέση έναντι των Ευρωπαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.”

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να προσπαθήσουμε για επαναξιολόγηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή, είπε ότι δεν θέλουμε η στάση να φανεί ως ενάντια στο λαό της Ουκρανίας, ούτε και με αυτή ότι παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στην επιχειρηματολογία Νεοφύτου, είπε ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε πολιτικό θάρρος μεταβαίνοντας στη Μόσχα και καθώς οι ευθύνες για την κατάσταση στην Ουκρανία δεν βαραίνουν τη Ρωσία, η λογική έλεγε ότι διαφορετικά έπρεπε να τοποθετηθούμε όλοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ εξ αρχής τοποθετείτο ενάντια στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι από τα γεγονότα αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν συνέβαλαν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αντίθετα δυσχέραιναν την κατάσταση.

Συνεχίζοντας ο κ. Λουκαϊδης είπε πως οι κυρώσεις αποδείχθηκαν επιζήμιες στις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ και της Κύπρου ειδικά και κυρίως στον τομέα των εξαγωγών. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η Ρωσία στηρίζει διαχρονικά και σταθερά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα διεθνή βήματα.

Ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει διακριτή εξουσία, μεταξύ Κοινοβουλίου και εκτελεστικής εξουσίας, ανέφερε πως το Κοινοβούλιο με το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτική ισχύ προς την εκτελεστική εξουσία αλλά απλά προτρέπει.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί ότι οι κυρώσεις δεν βοήθησαν ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ως αναποτελεσματικές θα πρέπει να αρθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αναφέροντας ότι η Τουρκία διαπράττει διαρκώς εγκλήματα στις κατεχόμενες περιοχές, είπε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει άρση κυρώσεων προς τη Ρωσία, και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει το ψήφισμα της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν στρέφεται κατά του λαού της Ουκρανίας αφού - όπως παρατήρησε - οι κυρώσεις δεν επέφεραν βελτίωση της κατάστασης.
Ο κ. Σιζόπουλος απήυθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων, ανάλογη με τη συμφωνία που συνομολόγησε με τη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ανησυχία για τη διαιώνιση, όπως είπε, της κατάστασης στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι δεν συνέτειναν όλοι οι εμπλεκόμενοι για εκτόνωση της κρίσης, ανέφερε ότι η μη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και η διαιώνιση της κατάστασης εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και διατύπωσε τη θέση ότι τα ευρωπαϊκά ζητήματα εξυπηρετούνται καλύτερα με ανάπτυξη των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη, παρά με κυρώσεις.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο προς τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί ανανέωση των κυρώσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας καθώς οι αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία. Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούσε να απαιτήσει ανάλογες κυρώσεις προς την Τουρκία. Κατέληξε αναφέροντας ότι έμπρακτα πρέπει να στέλνουμε τα μηνύματα καθώς οι διακρατικές σχέσεις απαιτούν αμοιβαιότητα, διαφορετικά κάποτε θα φθαρούν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές, πρόσθεσε πως οι κυρώσεις δεν επηρέασαν μόνο αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, αλλά και τις πατροπαράδοτες σχέσεις στήριξης από τη Ρωσία προς τα δίκαια του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι οι κυρώσεις αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές και δεν βοήθησαν στην επίλυση του Ουκρανικού.

Έκανε επίσης λόγο για απαράδεκτη υποκρισία και λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών από την πλευρά της ΕΕ, που - όπως ανέφερε - δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και την άρνηση της να εφαρμόσει της κυπρογενείς υποχρεώσεις της, αντίθετα την επιβραβεύει και πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να καλλιεργηθούν και να καταστούν πιο στενές οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου