Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Αλλαγή της κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο για να ψηφίσει το ΚΚΕ - Με στόχο να πάρει τις 200 ψήφους και να ισχύει η αλλαγή από τις επόμενες εκλογές

Διασπάται το άρθρο 2 που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 βουλευτών από την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή- Θετική η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ- Με δεδομένο το «ναι» απο την Χρυσή  Αυγή η κυβέρνηση υπογίζει να φτάσει τους 197-198  βουλευτές και δίνει... μάχη για 2- 3 ακόμη
Με 179 βουλευτές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν το εκλογικό νομοσχέδιο έκλεισε ο γύρος των εισηγήσεων των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου έχουν εισαχθεί οι προωθούμενες διατάξεις.


Με τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών υπέρ των προωθούμενων διατάξεων είναι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 των ΑΝΕΛ, οι 9 της Ενωσης Κεντρώων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Της συζήτησης είχε  προηγηθεί νομοτεχνική βελτίωση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή  που «έσπασε» σε δύο ξεχωριστά άρθρα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή, διευκολύνοντας το ΚΚΕ να δηλώσει την στήριξή του για το πρώτο.

Με αρνητική εισήγηση – για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα – προσήλθαν στην επι της αρχής συζήτηση: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Επίσης, την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν εκφράσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης και Στάθης Παναγούλης. Τέλος, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους επιχειρώντας να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο σε ένα κρίσιμο ζήτημα για την δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιφέρει δύο τομές: το δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σύμφωνα με συνταγματολόγους η πρώτη ρύθμιση μπορεί να ισχύσει άμεσα, στις ερχόμενες εκλογές, αρκεί να ψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας. Η κατάργηση του μπόνους ωστόσο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία – τουλάχιστον 200 ψήφους – για την άμεση εφαρμογή της. Ειδάλλως, εάν ψηφιστεί με σχετική ψηφοφορία θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι εκτός από την στήριξη των 15 βουλευτών του Περισσού στην διάταξη για την κατάργηση του μπόνους θα αποσπάσει την θετική ψήφο και των 18 βουλευτών της Χρυσής Αυγής φθάνοντας έτσι στους 197.

Να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα για να μπει στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και να ψηφιστεί στις 20.


Τί προηγήθηκε της αλλαγής

Ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει μόνος με τους ΑΝΕΛ, τη Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων στο θέμα του εκλογικού νόμου ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των επιτελών του πρωθυπουργού. Ετσι, κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπασε το άρθρο 2 σε δύο τμήματα: ένα για την κατάργηση του μπόνους και ένα για τη διανομή των εδρών με απλή αναλογική και όριο εισόδου στη Βουλή το 3%.

Με αυτό τον ελιγμό καταφέρνει να κερδίσει  και τις ψήφους του ΚΚΕ, το οποίο θα πει «ναι» στην κατάργηση του μπόνους και τη ψήφο στα 17 και όχι στη διατήρηση του ορίου 3%.

Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι το σκορ στο ταμπλό θα πλησιάσει στο 200: Για την ακρίβεια 197- 198: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, οι δύο ανεξάρτητοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στο σημείο αυτό όμως τελειώνουν τα καλά νέα για το κυβερνητικό μέτωπο. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι χωρίς εξαιρέσεις στην πλευρά του όχι, όπως και Χάρης Θεοχάρης που ακολουθεί πλέον τον δικό του δρόμο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος που έχει τεθεί εκτός ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΝΔ 75, ΠΑΣΟΚ 15, Ποτάμι 10, Γρηγοράκος και Θεοχάρης ίσον 102. «The game is over» παραδέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, οι οποίοι όμως επισημαίνουν ότι το «ναι» του ΚΚΕ απαλύνει τις εντυπώσεις από την ψηφοφορία όπου μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει το νόμο  με τις ψήφους των ΑΝΕΛ και της ΧΑ ως κύριους υποστηρικτές μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου