Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Τραμπ: «Θα δούμε» αν θα επιτεθούμε στη Βόρεια Κορέα - Συμφώνησε με τον Άμπε να δώσουν από κοινού μια ισχυρή απάντηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης αλλά και διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες που έχουν συναλλαγές με την Πιονγκγιάνγκ - Απόψε θα συζητήσει με τους συμβούλους του τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας, η οποία πραγματοποίησε σήμερα την έκτη πυρηνική της δοκιμή, ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχωρώντας από μια θρησκευτική εκδήλωση απάντησε με ένα αινιγματικό «θα δούμε» σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτεθούν στην Πιονγκγιάνγκ, μετά την νέα προκλητική δοκιμή.



Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε επίσης στο Twitter πως εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.



Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ συγκάλεσε πριν λίγες ώρες την ομάδα εθνικής ασφαλείας προκειμένου να συζητήσει με τους συμβούλους του την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα», ανέφερε σε μία δήλωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς. «Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται.»

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Λέξεις και οι ενέργειες [της Βόρειας Κορέας] εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και είχε συμπληρώσει πως «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία».




Αύξηση της πίεσης συμφώνησαν Τραμπ-Αμπε

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει την απάντησή της στη Βόρεια Κορέα αφού η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι δύο ηγέτες, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα και την τέταρτη από την Τρίτη που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, σύμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει ισχυρότερη πίεση απ' όση έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, μετέδωσε το Kyodo.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε τις πηγές της πληροφορίας.


Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν αμφιβάλλουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού

Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.
«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως προχώρησε σήμερα στη δοκιμή μιας προηγμένης βόμβας υδρογόνου που μπορεί να προσαρμοσθεί σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά η Ν. Κορέα 

Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν Τζε Ιν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».Στο μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο σύμβουλος νοτιοκορεάτη προέδρου, Τσουνγκ Εουι Γιονγκ επεσήμανε Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

Έκτακτους ελέγχους για ραδιενέργεια ξεκινά η Κίνα

Η δόνηση που σημειώθηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή κι έγινε αισθητή στη βορειοανατολική Κίνα, ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία όμως έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, η οποία βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα. Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα έκτακτους ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Ψυχραιμία ζητά η Ρωσία

Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για την έκτη πυρηνική δοκιμή που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε το καθεστώς της Πιόνγιανγκ. Ειδικοί που μέτρησαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα». Κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή. «Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου.

Κοινή στάση για αυστηρότερα μέτρα από Μέρκελ-Μακρόν

Για τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο συζήτησαν τηλεφωνικά Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν με την γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέρκελ και Μακρόν συμφώνησαν, επίσης, πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση. «Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου