Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο ρόλος του Ποταμιού για το Προσύμφωνο - Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε για τη γλώσσα

Ο ρόλος του Ποταμιού για το Προσύμφωνο
Του Ν. Λυγερού
 
Όσο και να θέλει να το κρύψει η ηγεσία του Ποταμιού, ο ρόλος του κόμματος ήταν σκοτεινός για το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Ακολουθήθηκε από την αρχή μια συνωμοσία με το κυβερνών κόμμα για να περάσει το Προσύμφωνο. Απλώς το ίδιο το Ποτάμι δεν μπόρεσε ν' αντέξει τις αποκλίσεις εντός του. Στην πραγματικότητα δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι δυνάμεις που υπήρχαν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν. Πάντως αν το Ποτάμι έχασε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, οφείλεται στην ίδια του τη λανθασμένη στρατηγική.
Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει, αφού τελικά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα κόμμα που δεν είχε εθνική αντίληψη και λειτουργούσε μόνο οπορτουνιστικά. Επίσης το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του κόμματος είχε δηλώσει ότι θα είχε υπερψηφίσει ακόμα και το Σχέδιο Ανάν, πάλι καλά που δεν είναι Κύπριος και δεν μπορούσε να κάνει κακό στον Κυπριακό λαό και στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Όμως αυτό έγινε με το Προσύμφωνο των Πρεσπών και δεν πρόκειται να το ξεχάσει ακόμα και μετά την ακύρωσή του. Έτσι όσοι πίστεψαν σε αυτό το κόμμα ας σκεφτούν ότι έπεσαν σε μια παγίδα από την οποία πρέπει να ξεφύγουν τώρα, για να συμμετέχουν στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Καμία διαπραγμάτευση δεν έγινε για τη γλώσσα
Του Ν. Λυγερού

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ομολόγησε ανοιχτά πλέον ότι δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για το θέμα της γλώσσας. Με αυτήν την δήλωση διευκρίνισε επί της ουσίας ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αυτονόητο ότι έχουν τη δική τους γλώσσα κι είναι αυτό που κατέγραψε το Άρθρο 1 του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Έχουμε λοιπόν μια επιπλέον απόδειξη ότι το κυβερνών κόμμα ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς τις οποίες υιοθέτησε το ΚΚΕ από το 1924 έως το 1949. Τότε μάλιστα είπε στις Πρέσπες και πάλι ότι η Ελλάδα καταπατά τη Μακεδονία και τους Μακεδόνες. Στη συνέχεια το ΚΚΕ απέσυρε από το δόγμα αυτή τη θέση, αλλά φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την υποστηρίζει ακόμα και τώρα. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα ο Ελληνισμός αποτελεί εχθρό για αυτό το κόμμα, διότι είναι το αντιπαράδειγμα της θεώρησης του, αφού αυτή δεν εμπεριέχει ούτε την έννοια του Έθνους, ούτε της Ιστορίας. Έτσι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ομολογεί σε όλους χωρίς φοβίες το ιδεολογικό υπόβαθρο του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από τον ίδιο χώρο, αφού είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας που αποτελεί μετεξέλιξη της Ένωσης Κομμουνιστών Μακεδονίας τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Έτσι το θέμα της γλώσσας των Σκοπίων δεν είχε λόγο να μπει σε διαπραγματεύσεις με τέτοιο ιδεολογικό υπόβαθρο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου