Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Το κοίτασμα Γλαύκος, μια καταπληκτική εξέλιξη! - Η δικαίωση του αγώνα για την κυπριακή ΑΟΖ - Οι αγώνες μεγαλώνουν τον Ελληνισμό

Το κοίτασμα Γλαύκος, μια καταπληκτική εξέλιξη!
Του Ν. Λυγερού

Ό, τι και να έχει ειπωθεί τα αποτελέσματα είναι εδώ και το κοίτασμα Γλαύκος στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί μια καταπληκτική εξέλιξη, όπως το είπε και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil. Ξέρουμε πια επίσημα ότι ανακαλύφθηκε κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 4200 μέτρων, μια στήλη 133 μέτρων που εμπεριέχει φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας και εκτιμάται ότι το κοίτασμα έχει από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αυτή η ανακάλυψη είναι η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δύο τελευταία χρόνια. Τώρα όλοι όσοι είναι της μιζέριας κι όλοι όσοι είναι άπιστοι, θα έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα διότι θα φανεί ότι είναι αναξιόπιστοι. Με τα νέα δεδομένα χάρη στην αμερικανική ανακάλυψη, το θέμα της κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Και αυτό αποτελεί μια δικαίωση για όλους όσους το παλεύουν εδώ και χρόνια, για να γίνει γνωστό ότι η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μόνο ορυκτός πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά και δυναμικό εργαλείο δημιουργίας συμμαχιών με παίκτες που έχουν μια διεθνή εμβέλεια και δεν φοβούνται καμία κίνηση εντυπωσιασμού από περιφερειακές χώρες που είναι στο περιθώριο.

Η δικαίωση του αγώνα για την κυπριακή ΑΟΖ
Του Ν. Λυγερού

Η νέα ανακάλυψη της ExxonMobil δικαιώνει τον αγώνα για την κυπριακή ΑΟΖ. Το 2003 υπογράψαμε την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Το 2004 απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν και θεσπίσαμε την ΑΟΖ. Το 2007 υπογράψαμε την οριοθέτηση με τον Λίβανο. Το 2010 υπογράψαμε την οριοθέτηση με το Ισραήλ. Το 2011 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Αφροδίτη. Το 2018 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Καλυψώ. Το 2019 ανακαλύψαμε το κοίτασμα Γλαύκος. Όλα αυτά είναι πρακτικά αποτελέσματα μιας υψηλής στρατηγικής για το μικρό νησί της Κύπρου, που επινόησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος κι αν δε είχε αντισταθεί ο κυπριακός λαός στο Σχέδιο Ανάν το 2004, τώρα η κυπριακή ΑΟΖ δεν θα ήταν όπως είναι και δεν θα είχαμε τα ίδια δικαιώματα. Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι αν δεν υπήρχε η επιμονή τέτοιων μαχητών, δεν θα μπορούσαμε να το χαρούμε τώρα με αυτόν τον καταπληκτικό τρόπο. Διότι οι αποφάσεις που παίρνουμε σε γεωπολιτικό επίπεδο και οι στρατηγικές που επιλέγουμε, καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας. Και αυτό ισχύει για τον Ελληνισμό, δηλαδή και για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Μετά έρχονται τα θαλάσσια οικόπεδα, τα κοιτάσματα, οι εξορύξεις και η απελευθέρωση. Έτσι έχουν δίκιο στην ExxonMobil, είναι όντως μία καταπληκτική εξέλιξη για την Κύπρο μας.

Οι αγώνες μεγαλώνουν τον Ελληνισμό
Του Ν. Λυγερού

Τίποτα δεν δίνεται στον Ελληνισμό. Όλα γίνονται επειδή το παλεύουμε βήμα βήμα, σώμα με σώμα για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Οι οριοθετήσεις που πετύχαμε για την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, το 2007 και το 2010, τα συμβόλαια με τη Noble-Delek-Avner, με την Eni-Kogas, με την Total, με την ExxonMobil, με την Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια, η άδεια έρευνας του ελληνικού ζεόλιθου του 2014, η άδεια εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου του 2017, η δημιουργία του ζεόλαδου, οι αναγνωρίσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η ποινικοποίηση της άρνησης των αναγνωρισμένων γενοκτονιών, η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, η ακύρωση των ΕΟΖ στη Θράκη, η ακύρωση της εξόρυξης του χρυσού στη Θράκη, δεν είναι λεπτομέρειες είναι επιτεύγματα ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Διότι η ζωή του Ελληνισμού είναι αυτοί οι αγώνες, αλλά και οι επόμενοι. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή, την ακύρωση της εξόρυξης του χρυσού στη Μακεδονία, την ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών, την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ με τα θαλάσσια οικόπεδα, τη θέσπιση και τις οριοθετήσεις, την απελευθέρωση του Ελληνισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου