Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Τα εκατό χρόνια της αιωνόβιας Κορέας και ο Wilson - Λαϊκισμός και Brexit - Όπου και να βρισκόμαστε - Ελληνικές δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα

Τα εκατό χρόνια της αιωνόβιας Κορέας και ο Wilson
Του Ν. Λυγερού

Όσο και να είναι γνωστός ο Αμερικανός Πρόεδρος Woodrow Wilson, βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από τους ειδικούς των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την εμβέλεια του έργου και τις επιπτώσεις του για την ιστορία των Εθνών. Ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι η Κορέα, η οποία δεν δείχνει άμεσα ποια σχέση μπορεί να έχει με το έργο του. Όμως αν σκεφτούμε πρώτα την ιαπωνική της κατοχή που ξεκίνησε το 1910 και συνειδητοποιήσουμε ότι η ανεξαρτησία της άρχισε την πρώτη Μαρτίου του 1919, τότε μπορεί να ανακαλύψουμε ίχνη αυτής της σχέσης τουλάχιστον στο πλαίσιο της έξυπνης ιστορίας. Διότι οι Κορεάτες που σπούδαζαν στην Ιαπωνία ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία και την αξία της έννοιας της εθνικής αυτοδιάθεσης, που είχε επινοήσει σε άλλο πλαίσιο για να προστατέψει τους αθώους. Έτσι το σύνθημα Mansei, που δηλώνει μεγάλη ζωή στην Κορέα, γεννήθηκε εκείνη την εποχή όπου έγινε κατανοητή η επινόησή του. Ο Woodrow Wilson με το ανθρώπινο έργο του έδωσε τεράστια σημασία στα Έθνη και ειδικά τα καταπατημένα από Αυτοκρατορίες σαν την Οθωμανική. Έτσι φέτος που έχουμε την επέτειο της αιωνόβιας γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γίνεται αιωνόβια και η δημοκρατία της Κορέας.

Λαϊκισμός και Brexit

Του Ν. Λυγερού

Με το Brexit όλοι μπορούν να δουν πόσο επικίνδυνος είναι ο λαϊκισμός. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, επειδή έπεσε θύμα ενός παράλογου δημοψηφίσματος που είχε μια βάση φαντασίωσης. Οι φανατικοί του Brexit χρησιμοποίησαν όλες τις τεχνικές του λαϊκισμού, για να εκφοβίσουν τον βρετανικό λαό με επιχειρήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ το αληθινό πρόβλημα ήταν οι κρίσεις που ζούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Είπαν ακόμα και χοντρά ψέματα, σαν εκείνο της άμεσης ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έγινε βέβαια κι ούτε πρόκειται. Απλώς οι ψηφοφόροι μπερδεύτηκαν και με τους λαθρομετανάστες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ακόμα και προς την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λαθρομετανάστες συνεχίζουν να την βλέπουν ελκυστική, ενώ οι φανατικοί του Brexit έλεγαν ότι θα σταματήσουν τους πάντες και βέβαια αυτό δεν έγινε. Έτσι η Μεγάλη Βρετανία που έπεσε από μόνη της σε αυτήν την παγίδα, προσπαθεί τώρα να σωθεί με κάθε τρόπο ακόμα και καθυστερώντας την όλη διαδικασία μετά από τρία χρόνια περιπετειών, διότι βλέπει ότι η έξοδος δεν αποτελεί διέξοδο. Έτσι η φανταστική προπαγάνδα καταρρέει σιγά σιγά μπροστά στα αληθινά προβλήματα της πραγματικότητας. Διότι ο λαϊκισμός δεν είναι στρατηγική.

Όπου και να βρισκόμαστε
Του Ν. Λυγερού

Όπου και να βρισκόμαστε πάνω στον πλανήτη αναζητούμε πάντα την αλήθεια και αυτή διδάσκουμε, διότι μόνο αυτή είναι ικανή ν' ακολουθήσει τον Χρόνο χωρίς να εκφυλιστεί. Για αυτόν τον λόγο δεν αποδεχόμαστε τον λαϊκισμό, διότι ποτέ δεν βασίζεται στην αλήθεια και προτιμά το ψέμα για να απλώσει τα επιχειρήματά του, χωρίς να υπάρχει βέβαια απαραίτητο υπόβαθρο. Στο πλαίσιο της Διδασκαλίας αλλά και της μαθητείας σε όλο τον κόσμο, η αλήθεια παραμένει το θεμελιακό στοιχείο αυτής της σχέσης και του δεσμού. Έτσι τη βρίσκουμε παντού και μάλιστα εκτός κοινωνικού πλαισίου. Διότι λειτουργεί ως πλατφόρμα για την στήριξη άλλων δεδομένων που προκαλούν θετικές εξελίξεις, ακόμα και στο επίπεδο της Ανθρωπότητας. Αυτό το ασυμμετρικό δίπολο Δασκάλου και Μαθητή το βρίσκουμε και στις θρησκείες και στις φιλοσοφίες του κόσμου, επειδή ανήκει στη σκέψη της Ανθρωπότητας. Δεν είναι λοιπόν θέμα εκπαίδευσης αλλά έξυπνης παιδείας που έχει στόχο την εξέλιξη της Ανθρωπότητας, όποια και να είναι τα κοινωνικά εμπόδια σε κάθε σημείο του πλανήτη. Για αυτό η Διδασκαλία πρέπει να είναι ολιστική για να είναι επέκταση της θεμελιακής αλήθειας.

Ελληνικές δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα
Του Ν. Λυγερού

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ταυτίζονται οι απόψεις του πρώην πρώην ΥπΕξ με τον πρώην ΥπΕξ, ο οποίος είναι και ο νυν Πρωθυπουργός όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές θέσεις. Διότι φανταζόμαστε τους μη φανατικούς ψηφοφόρους όταν άκουσαν ελληνικές δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα. Μπορεί να πίστευαν αρχικά ότι τα παράλογά τους έφταναν έως τη Μακεδονία, αλλά που να φανταστούν ότι θα έλεγαν τέτοια πράγματα για την Τουρκία, το Αιγαίο, το Καστελλόριζο και γενικότερο την Ανατολική Μεσόγειο. Σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι η ιδεολογία τους εξηγεί τα πάντα. Διότι τώρα ποιος θα τολμήσει να πει ότι δέχτηκαν πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μάς έλεγαν και μάς λένε για το Σκοπιανό. Φαίνεται πως λένε απλά αυτά που πιστεύουν χωρίς γνώσεις, χωρίς ιστορικό υπόβαθρο αλλά με θρασύτατη ασχετοσύνη επί των θεμάτων. Είναι δύσκολο να πεισθεί κανείς να έχουν κάποια ιδέα για το που βρίσκονται τα στρατηγικά κοιτάσματα. Ενώ ήταν γνωστά στην προηγούμενη κυβέρνηση, αφού ο τότε Πρωθυπουργός είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα ενεργειακά έτσι ώστε να τα συνδυάσει με τις γνώσεις του στα οικονομικά. Βλέπουμε λοιπόν τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Το καλό είναι ότι τώρα όλοι ξέρουν τι σκέφτονται οι φανατικοί του Προσυμφώνου των Πρεσπών και για άλλα εθνικά θέματα, για να μη νομίζουν ότι αποτελεί εξαίρεση στην ιδεολογία τους.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου