Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Ποινικές κατηγορίες για το Μάτι - Οι λανθασμένες προβολές της κυβέρνησης - Στην Αμερική

Ποινικές κατηγορίες για το Μάτι
Του Ν. Λυγερού

Μπορεί να ήθελαν μέλη της κυβέρνησης να μην ξανακούσουν τίποτα για την καταστροφή στο Μάτι, αλλά ξέχασαν πως υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα κι ότι αυτή εξετάζει το όλο θέμα ως έγκλημα κατά της αθωότητας των κατοίκων. Επιτέλους οι οικογένειες των θυμάτων θα δικαιωθούν και για όλα όσα άκουσαν τόσο καιρό, αφού η κυβέρνηση είχε φτάσει στο επίπεδο να τους κατηγορεί για τη συμπεριφορά τους. Τελικά το Δικαστήριο έβγαλε επίσημες κατηγορίες που αφορούν πάρα πολλά άτομα σε διάφορους τομείς: πυροσβεστική, αστυνομία και πολιτική. Έτσι όσοι θεωρούσαν ότι δεν θα είχαν κόστος επειδή το ήθελε η κυβέρνηση, διαψεύδονται θεαματικά. Η δικαιοσύνη της Ελλάδας δεν θεωρεί ότι οι κινήσεις των αρμόδιων είναι αθώες και βλέπει συγκεκριμένες ευθύνες για τον καθένα και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Τα 100 θύματα στο Μάτι δεν ήταν απλώς μια λεπτομέρεια και τώρα έρχεται το ποινικό πλαίσιο να διευκρινίσει ότι οι τότε κατηγορίες ήταν δίκαιες. Τώρα πια κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει αυτά τα 100 θύματα. Θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα και σε πολλές κατηγορίες μέσω των υπευθύνων. Το πολιτικό κόστος που ήθελε να αποφύγει εμφανίστηκε και αυτό, διότι η δικαιοσύνη προστατεύει πάντα τα θύματα όσο ισχυρή κι αν νομίζει ότι είναι η κυβέρνηση. Διότι δεν ξεχνά τα εγκλήματα.

Οι λανθασμένες προβολές της κυβέρνησης
Του Ν. Λυγερού

Όσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση είναι παράλογη μόνο με το Σκοπιανό, τώρα έχουν διαψευσθεί διότι ανακαλύπτουν ότι συνεχίζει να προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο και άλλα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο και ειδικά το Καστελλόριζο, αλλά και την Κύπρο. Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την πολιτική της ήττα λόγω νέου Μακεδονικού Αγώνα, θέλει πάση θυσία να επηρεάσει κι άλλα θέματα ενώ είναι εξίσου άσχετη. Όπως πάντα θεωρεί ότι η ιδεολογία της επαρκεί για να επιλύσει διάφορα προβλήματα. Αλλά επειδή δεν έχει μέσα της την έννοια ακόμα και της διπλωματικής συνέχειας, δεν ακολουθεί την ελληνική πορεία. Επίσης λόγω έλλειψης στρατηγικής δεν μπορεί ν' αντιληφθεί ότι δεν προσφέρει λύσεις, αλλά μόνο διάλυση δεδομένων. Νομίζει ότι βρισκόμαστε στην αρχική θέση, σε κάποιο αμερικάνικο μπιλιάρδο κι ότι αρκεί να χτυπήσουν μια μπάλα για να γίνει κάτι, χωρίς να έχει υπολογίσει καμία άλλη κίνηση στη συνέχεια. Όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού εμπλέκονται και οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά βέβαια και οι πετρελαϊκές εταιρίες ExxonMobil, Total, Eni, Noble κλπ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε μια φάση διμερών σχέσεων, αλλά πολλαπλών με παίκτες που ξέρουν πόσο αναξιόπιστη είναι.

Στην Αμερική
Του Ν. Λυγερού

Στην Αμερική, στον Καναδά και στις ΗΠΑ ξέρουν ακριβώς μερικοί λαοί τι σημαίνει να σου έχουν απαγορεύσει τη χρήση της μητρικής σου γλώσσας και δεν έχουν ανάγκη από άλλες ψεύτικες εξηγήσεις. Και αυτό πριν το 1776 της ανεξαρτησίας, αφού στην Ακαδία υπήρξε η μεγάλη καταπάτηση των Άγγλων κατά των γαλλόφωνων και οι εξορίες που διέταξαν τότε έχουν ακόμα και τώρα επιπτώσεις για αυτόν τον λαό. Υπάρχουν επίσης και στις δύο χώρες αυτόχθονες λαοί που υπέφεραν γλωσσικά κι όχι μόνο λόγω της αγγλόφωνης ενοποίησης, το θέμα είναι ποιος ασχολείται με αυτές τις καταπατήσεις και ποιος βέβαια τις γνωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο για ν' αντισταθεί αποτελεσματικά ένα δίκτυο ανθρώπων. Το γενικό πρόβλημα είναι πάντα ότι ο καθένας εξετάζει τα δικά του προβλήματα και σε αυτόν τον τομέα και δεν προσφέρει τη βοήθειά του σε άλλους. Ενώ αυτή η ένωση των θυμάτων έχει νόημα σε στρατηγικό επίπεδο και λειτουργεί αποτελεσματικά όταν ενεργοποιείται. Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών το 2007 που αναγνωρίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να συνεχισθεί, διότι αυτές οι υποθέσεις χρειάζονται τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας για να δικαιωθούν οι αθώοι. Έτσι στην Αμερική πρέπει να παραχθεί έργο και ειδικά στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου