Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Όπλα της Εκκλησίας ενάντια στον κορωνοϊό!

Γράφει ο Φιλομαθής
 
Η Εκκλησία διαθέτει κάποια εντυπωσιακά όπλα ενάντια στον κορωνοϊό, τα οποία όμως δεν είναι πολύ γνωστά και μένουν αναξιοποίητα.  Γι’ αυτό θα τα παρουσιάσουμε συνοπτικά εδώ.
– Είναι ευκαιρία όλοι οι ναοί και οι ιερείς να αποκτήσουν το Ευχολόγιο το Μέγα, το οποίο το έχουν ξεχάσει τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο στο Μέγα Ευχολόγιο υπάρχει ειδική ακολουθία στην Αγία Τριάδα και σε όλους τους αγίους για την «απειλήν λοιμικής ασθενείας» μαζί 5 ειδικές ευχές «εις λοιμικήν νόσον», «εις πληγήν θανατικού», και «εν καιρώ λοιμού».
– Επίσης στο Μ. Ευχολόγιο μετά την ακολουθία «επί απειλή πολέμου» υπάρχουν άλλες 5 ευχές (του πατριάρχου Καλλίστου) που «λέγονται και εις λοιμικήν ασθένειαν». 
– Στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν και άλλες ειδικές ευχές για αρρώστους καθώς και ειδικός παρακλητικός κανόνας «εις ασθενείς» και ειδική ακολουθία λιτής και κατανυκτικής αγρυπνίας για κάθε συμφορά.

– Στο Μέγα Προσευχητάριο του Σιμωνώφ υπάρχουν άλλες δύο ειδικές ευχές για επιδημία πανώλους (μέρος έκτο, αριθμός Λ).  Αυτές μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους ιερείς αλλά και από τους απλούς πιστούς στην καθημερινή τους προσευχή.  Γενικά αυτό το προσευχητάριο περιέχει πολλές ευχές μετανοίας και εξομολογήσεως και ικεσίας προς τον Θεό, χρήσιμες σε δύσκολες χρονικές περιόδους σαν αυτή που διανύουμε.
– Υπάρχουν επίσης και άλλες εκδόσεις, στις οποίες έχουν δημοσιευθεί ειδικές παρακλήσεις (συνοδευόμενες με ανάλογες ευχές) προς την Αγία Τριάδα ή τον Ιησού Χριστό ή τη Θεοτόκο για απαλλαγή από λοιμική νόσο, για κάθε νόσο και ασθένεια, «υπέρ υγείας νοσούντων», «ευχαριστήριος» μετά τη θεραπεία από νόσο, και λοιπά.  Συνολικά είναι πάνω από 10 τέτοιες παρακλήσεις, παλαιές και νεώτερες.  Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία ειδική ευχή «εις πάσαν ανάγκην και βασκανίαν και περίστασιν κινδύνου», η οποία είναι άγνωστη στους περισσότερους, αφού είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα. 
– Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράκληση στον «Κύριον Ιησούν Χριστόν επί ασθενών και νοσούντων», η οποία στην αρχή έχει 5 ψαλμούς από την Αγία Γραφή!  Στον νεώτερο παρακλητικό κανόνα τον ψαλλόμενο «εις πάσαν νόσον και ανάγκην και ασθένειαν» περιλαμβάνεται ειδική δέηση «υπέρ ασθενούντος» παρμένη από αρχαία ευχολόγια.
– Αξίζει να γίνει αναφορά και στον παρακλητικό κανόνα στη Θεοτόκο Διώτισσα, σύνθεση και επιλογή του μακαριστού αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Σταματελάτου του Κουτλουμουσιανού και Κεφαλλονίτη.  Αντί για τη συνήθη δέηση των παρακλήσεων έχει μία εκτενή δικής του συνθέσεως, στην οποία έχει προσθέσει και σύντομες δεήσεις «υπέρ των εν γήρα και εν ανάγκαις όντων», «υπέρ των ασθενούντων», «υπέρ οδοιπορούντων, πλεόντων, αποδημούντων», «υπέρ φίλων και εχθρών» και λοιπά.
Όλος αυτός ο λειτουργικός θησαυρός είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτος.  Μπορεί να συνδυαστεί μαζί με τις γνωστές παρακλήσεις στην Θεοτόκο, οι ευχές μπορεί να λέγονται εναλλάξ κάθε μέρα στους εσπερινούς και όρθρους, στο τέλος της λειτουργίας, σε ειδικές λιτές και παρακλήσεις, ακόμη και σε ειδικές τελετές αγιασμού.  Δεν πρέπει να ξεχνούμε και τη δύναμη του ιερού Ευχελαίου, το οποίο επίσης πρέπει να τελείται συχνά στις ημέρες μας, σύμφωνα με την κρίση και τη διακριτική ποιμαντική ευχέρεια των κατά τόπους ιερέων.
Θα έπρεπε ίσως σε κάθε νοσοκομειακό ναό της χώρας ή και σε κάθε καθεδρικό ναό των μητροπόλεων και των μεγάλων ή μικρότερων αστικών κέντρων να γίνονται συνεχείς παρακλήσεις και δεήσεις με εναλλασσόμενους ιερείς και ψάλτες καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Οι ακολουθίες αυτές και οι ευχές τους είναι καταλληλότατες για την παρούσα περίοδο.  Και να μεταδίδονται απευθείας με τα σύγχρονα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα, ώστε να συμμετέχουν νοερώς και οι άνθρωποι που παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι και στερούνται ακόμη και τον βασικό εκκλησιασμό τους.
Δεν είναι προσευχές γενικές μόνο για τον κόσμο.  Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουν και το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας.  Πρέπει η Εκκλησία να σταθεί έμπρακτα δίπλα τους και νυχθημερόν να δέεται στον Κύριο να τους ενισχύσει, να τους ενδυναμώσει, να τους κρατήσει υγιείς, και να τους φωτίσει στο δύσκολο και υπεράνθρωπο έργο τους.  Πρέπει οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ασθενείς, οι υγιείς, οι πάντες, να ξέρουν, να βλέπουν, να ακούν, ότι είτε στην πόλη είτε στο χωριό είτε στο μοναστήρι η Εκκλησία αγρυπνά, δέεται, προσεύχεται, πονά και συμπάσχει μαζί με όλα τα παιδιά της.
Είτε με εκκλησίασμα είτε χωρίς είναι χρέος των ιερέων όχι να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις ιερές τελετές, αλλά να τις αυξήσουν και να τις πολλαπλασιάσουν.  Δόξα τω Θεώ αυτό σήμερα μπορεί να γίνει και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να αποφεύγουμε τις μαζικές συναθροίσεις  στους ναούς και να τηρούνται όλες οι συστάσεις των αρμόδιων αρχών. Οι ιερές ακολουθίες και τελετές και οι ιερατικές ευχές τώρα είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Φιλομαθής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου