Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και η περίπτωση της Ιταλίας - H Εκκλησία της Κύπρου ενάντια στην πανδημία

Κορωνοϊός και η περίπτωση της Ιταλίας
Του Ν. Λυγερού
 
Το πλήθος των κρουσμάτων και των νεκρών στην Ιταλία έχει ξεπεράσει και αυτό της Νότιας Κορέας. Είναι πια σίγουρο ότι η πρώτη αντιμετώπιση της επιδημίας δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο κι ότι πολλαπλασιάστηκαν εκθετικά οι πηγές, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγαλύτερη βάση. Τώρα που έχουν εφαρμοστεί δραστικά μέτρα βλέπουμε μια αλλαγή φάσης. Αλλά το μέγεθος της βάσης είναι μεγάλο και έχει προκαλέσει κορεσμό στον τομέα της διαχείρισης των ακραίων καταστάσεων. Με άλλα λόγια οι εντατικές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Και είναι δύσκολη και η διαχείριση ακόμα και των νεκρών. Πρέπει όμως να δούμε τα στοιχεία από κοντά ειδικά στο πλαίσιο της καινοτομίας, διότι
παρόλο που υπάρχει ακόμα μεγάλη αύξηση, αυτή δεν γίνεται πια με την ίδια ταχύτητα. Και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα όρια της εύρεσης του ορόσημου. Οι Ιταλοί πρέπει να αντέξουν καλά την απομόνωση και θα ξεπεράσουν την πιο κρίσιμη φάση της επιδημίας. Αλλά χρειάζονται ακόμα κουράγιο.





H Εκκλησία της Κύπρου ενάντια στην πανδημία
Του Ν. Λυγερού

Το παράδειγμα προς μίμηση της Εκκλησίας της Κύπρου ενάντια στην πανδημία είναι πράγματι εντυπωσιακό διότι δείχνει επίσημα τον δρόμο στους πιστούς. Έτσι την ώρα που μερικοί ακόμα συζητούν επειδή έχουν δογματικές αγκυλώσεις για το τι πρέπει να κάνουν με το θέμα της εξάπλωσης και πιο γενικά της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η Εκκλησία έκανε το πρέπον διότι ξεκαθάρισε το όλο πλαίσιο διότι άλλοι, για άλλους λόγους, προσπαθούν να βάλουν ενοχές στους πιστούς που δεν είχαν πριν κάποια καθοδήγηση για να τους διευκολύνει. Την προστασία τους είναι που θέλει η Εκκλησία που έχει το καθήκον να συνεχίσει το έργο του Χριστού. Έτσι στη Κύπρο τουλάχιστον τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Και η αποχή από την λειτουργία δεν σημαίνει απαγόρευση της προσευχής για τους πιστούς. Αντιθέτως όσοι θέλουν πραγματικά να παράγουν ένα έργο και στον τομέα της κατήχησης έχουν στη διάθεση τους το διαδίκτυο για να συνεχίσουν το εκκλησιαστικό τους έργο εξ αποστάσεως. Σε περίοδο κρίσης είναι η Εκκλησία που πάει στα σπίτια των πιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου