Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Gowind: Οι προηγμένες κορβέτες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Πολεμικού Ναυτικού(Βίντεο - Φωτο)

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την προμήθεια νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σημαντικές στιγμές των τελευταίων ετών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται με προηγμένα μέσα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, όπως οι 3+1 φρεγάτες Belharra, ενώ – όπως έγινε γνωστό – στο τραπέζι βρίσκεται και η εξασφάλιση 3+1 κορβετών τύπου Gowind, που αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, αφενός με την υπογραφή του Ιανουαρίου του 2021 για την απόκτηση των μαχητικών 4++γενιάς Rafale, αφετέρου με την σημερινή ανακοίνωση για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες που παρουσιάζουν οι νέες αυτές κορβέτες ;

Αρχικά, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι κορβέτες Gowind διαχωρίζονται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Αυτές που θα συζητά να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι οι κορβέτες πολλαπλών ρόλων Gowind 2500. Έχουν μήκος 102 μέτρα, εκτόπισμα 2.600 τόνους, με επιχειρησιακή εμβέλεια 3.700 ναυτικών μιλίων και πλέουν με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβων, βασισμένες στη μέθοδο CODAD (Combined Diesel and Diesel) με ύδροτζετ πρόωση για αυξημένη ευελιξία σε ρηχά ύδατα και υψηλές ταχύτητες πλεύσης.

Gowind
Η κορβέτα τύπου Gowind 2500 «El Fateh» του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου

Τα χαρακτηριστικά τους

Έχουν πλήρωμα 65 έως 80 ατόμων και διαθέτουν το περίφημο σύστημα μάχης SETIS και το προηγμένο σύστημα PSIM «Panoramic Sensors and Intelligence Module», το οποίο χάρη στην αρθρωτή του διαμόρφωση μπορεί και συνδυάζει αισθητήρες, συστήματα μάχης, σταθμούς επικοινωνιών και επιχειρήσεων παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών και βέλτιστη συμβατότητα με συστήματα ανίχνευσης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως:

  • επιτήρηση,
  • προστασία και συνοδεία ναυτικών αποστολών,
  • ανθυποβρυχιακός πόλεμος
  • αποστολές εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας
  • αποστολές επιτήρησης και αστυνόμευσης.

Επίσης, διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, καθώς όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group: «οι κορβέτες αυτές εκπέμπουν μειωμένα σήματα σε όλους τους τομείς (υπέρυθρα, ραντάρ, μαγνητικά, ακουστικά) και διαθέτουν πρώτης κατηγορίας δυνατότητες ανθυποβρυχιακής μάχης, αντιαεροπορικής μάχης και μάχης εναντίον στόχων επιφανείας». Επιπρόσθετα, έχουν την δυνατότητα για περαιτέρω προσθήκη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, όπως έκανε το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους, διαθέτουν:

  • Ένα Πυροβόλο OTO Melara 76 χιλιοστών
  • Δύο πολυβόλα τύπου Nexter Narwhal 20 χιλιοστών
  • Σύστημα κάθετης εκτόξευσης «Sylver» με 16 κελιά για πυραύλους εδάφους – αέρος τύπου VL Mica
  • 8 συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών (εδάφους-εδάφους, ενάντια σε πλοία) πυραύλων τύπου Exocet
  • Δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες

Δείτε σχετικό βίντεο:


ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου