Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Η κυπριακή ΑΟΖ και το τουρκικό γεωτρύπανο

 

Με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης, στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Βασίλης Νέδος

Ουδέν νεώτερον και, κυρίως, ανακοινώσιμον από το οικόπεδο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και συγκεκριμένα του στόχου «Cronos-1», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ουδέν νεώτερον και, κυρίως, ανακοινώσιμον από το οικόπεδο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και συγκεκριμένα του στόχου «Cronos-1», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση ακολούθησε δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Αλήθεια» περί «μεγάλου κοιτάσματος» φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 και στο σημείο όπου πραγματοποιεί γεωτρήσεις τους τελευταίους δυόμισι μήνες το πλωτό γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» για λογαριασμό της κοινοπραξίας Eni/Total. Στην ανακοίνωση σημειώνεται συγκεκριμένα ότι «οι εργασίες της γεώτρησης “Cronos-1”, εντός του Τεμαχίου 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση».

Οι συζητήσεις για το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ γίνονται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων (TPAO) στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα ανακοινωθεί σε πανηγυρικό τόνο, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το οικόπεδο 6 συγκεντρώνει, σε γενικές γραμμές, το ενδιαφέρον όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς το βόρειο ήμισύ του θεωρείται από την Αγκυρα μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Γι’ αυτό και το βόρειο σκέλος του οικοπέδου 6 περιγράφεται από αξιωματούχους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία ως ένας από τους πιθανούς βασικούς στόχους για τις τουρκικές γεωτρήσεις το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, άσχετα από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν, το οικόπεδο 6 αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημεία της κυπριακής ΑΟΖ στα οποία πιθανολογείται (βάσει, φυσικά, των ερευνητικών δεδομένων) ότι υφίστανται ίχνη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Ουδέν ανακοινώσιμον για το “μεγάλο κοίτασμα” στο οικόπεδο 6», λέει το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ηδη τις προηγούμενες ημέρες το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» πραγματοποίησε ορισμένες δοκιμαστικές ενέργειες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, μεταξύ της νότιας ακτής της χώρας και των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την έξοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή μεταξύ νότιας Τουρκίας και Κατεχομένων είναι εκείνη που θεωρείται η πλέον πιθανή για τις δραστηριότητες του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», ωστόσο, λόγω και της γενικότερης αναταραχής που υπάρχει, η επιφυλακτικότητα είναι μεγάλη στη Λευκωσία.

Εν τω μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε το επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων του ανώτατου διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR), στρατηγού Κρίστοφερ Καβόλι στην Αθήνα. Ο κ. Καβόλι ταξίδεψε από την Αγκυρα στην Αθήνα, όπου και συνάντησε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Οπως ήταν αναμενόμενο, στις συζητήσεις που έγιναν συμπεριλήφθηκαν όχι μόνο η συμμαχική διάσταση και δη η συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και οι τριμερείς σχέσεις συνεργασίας που έχει καθιερώσει, ιδιαίτερα το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου