Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ανάλυση CT: Από το χυλό, στο γιαούρτι του… ατρόμητου Ερντογάν – Γιατί η επόμενη πρόκληση θα είναι διαφορετική

 

Κλιμακωτή αντίδραση ετοιμάζουν Λευκωσία και Αθήνα απέναντι στην τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο – Η γεωγραφία θα κρίνει τα μέτρα – Μια σκληρή παρτίδα σκακιού ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη – Ο κόσμος άλλαξε, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μείνει ίδιος;

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δηλώνει ότι όλα είναι έτοιμα για τη γεώτρηση του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στη Μεσόγειο. Την ερχόμενη Τρίτη το πολυδιαφημιζόμενο γεωτρύπανο 7ης γενιάς θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Τασουτσιού με προορισμό το στόχο που θα ανακοινώσει την ίδια μέρα ο Τούρκος πρόεδρος. Ένα ακόμη «φαντασμαγορικό» σόου, μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης και δυνατότητων. Και το… σημαντικότερο, μια προεκλογική επένδυση του Ερντογάν.

Το ερώτημα που θα απαντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα είναι: μέχρι που είναι διατεθειμένοι να το φτάσουν οι Τούρκοι; Ποιο θα είναι το επίπεδο πρόκλησης που θα επιλέξουν, γνωρίζοντας καλά πως αν τελικά μπουν στην κυπριακή ΑΟΖ ή την ελληνική υφαλοκρηπίδα θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή. Ίσως αυτός να είναι ο βασικός τους στόχος.

Ο Ερντογάν συντηρεί την εικόνα ενός ατρόμητου ηγέτη, που μπορεί να κάνει παιχνίδι όπου και όπως θέλει. Παίζει εκ του ασφαλούς γιατί θεωρεί πως δεν θα έχει επιπτώσεις από αυτές τις έκνομες ενέργειες. Ότι θα μείνει στο απυρόβλητο, όπως ακριβώς έγινε με τις προηγούμενες παράνομες γεωτρήσεις στο βυθό των κυπριακών θαλασσών.

Το λάθος που κάνει είναι ότι δεν υπολογίζει πως το κοντέρ έχει ήδη γράψει από τις παλαιότερες προκλήσεις. Ότι οι προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα του παρελθόντος βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Όπως και η προεργασία που έγινε σε τεχνικό επίπεδο για δυναμικά μέτρα αντίδρασης. Ακόμη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο και ενδεχομένως τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ από εδώ και πέρα.

«Μέτρο» η γεωγραφία

Ξεκάθαρο ζήτημα τακτικής των Τούρκων είναι το γεγονός ότι επιχείρησαν και κατάφεραν να διαφυλάξουν ως επτασφράγιστο μυστικό το σημείο όπου θα τρυπήσουν, αναζητώντας ενεργειακούς πόρους. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης, δημιουργώντας προσδοκίες και προσμονή. Έτσι όμως πιστεύουν ότι θα πιάσουν στον ύπνο τις Κύπρο και Ελλάδα, αιφνιδιάζοντας τις και καθυστερώντας την αντίδραση τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στην Λευκωσία υπάρχουν σημειωμένοι στο χάρτη επτά δυνητικοί στόχοι. Οι έξι από αυτούς βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Είναι περιοχές που εμπίπτουν αφενός στη θαλάσσια ζώνη που η Τουρκία προσπαθεί να βάψει με γκρίζο χρώμα θεωρώντας ότι ανήκουν στη δική τους υφαλοκρηπίδα, νοτιοδυτικά του νησιού. Και αφετέρου η ζώνη που πιστεύει πως ανήκει στο ψευδοκράτος, νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η πρόκληση θα γιγαντωθεί στην περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο ρίξει άγκυρα στο κυπριακό Οικόπεδο 6, στο οποίο διεξάγουν αυτή την περίοδο έρευνες οι νόμιμοι διαχειριστές του. Η ENI και TOTAL πραγματοποιούν από τον περασμένο Μάιο γεώτρηση στο στόχο «Κρόνος» με το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Όλα αυτά δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας μια σκληρή παρτίδα σκακιού. Γιατί όπως λέει ο σοφός λαός:  όποιος καεί με το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Λευκωσία και Αθήνα είναι έτοιμες και για το χυλό, και για το γιαούρτι. Το σχέδιο που καταρτίστηκε προβλέπει κλιμακωτή αντίδραση ανάλογα με το επίπεδο της πρόκλησης. Και αυτό θα καθοριστεί από τη γεωγραφία.

ΠΗΓΗ https://cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου