Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ανάλυση: Εφτά «σημεία» πίσω από τις ρωσικές απειλές για πυρηνικά

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Η εκ νέου αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν μπλοφάρει σε ό,τι αφορά τη χρήση μη συμβατικών όπλων κατά της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με τις νέες εξωφρενικές απειλές για χρήση τακτικών (και όχι μόνο) πυρηνικών όπλων από τον πρώην
πρόεδρο και νυν αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξετάζεται εκτενώς από αναλυτές στις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στην Αυστραλία, με δεδομένη την κλιμάκωση των ρωσικών κινήσεων, αλλά και την αποτυχία του ρωσικού στρατού απέναντι στην Ουκρανία εδώ και 7 μήνες.

Ο υπογράφων παραθέτει σειρά εκτιμήσεων μετά τα λεχθέντα στο διάγγελμα Πούτιν και τον νέο γύρο απειλών από Μεντβέντεφ.

  1. Ο Πούτιν προσπαθεί με το νέο διάγγελμά του να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια της χώρας του στην Ουκρανία, καλώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέα στρατεύματα, απειλώντας την Ουκρανία και τη Δύση, υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» και επισημαίνοντας ότι δεν μπλοφάρει. Το μήνυμα… είναι ξεκάθαρο. Ο Πούτιν αυξάνει τα διακυβεύματα. Οταν ένας ηγέτης λέει ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα», γνωρίζει ότι έχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Είναι λογικό να πούμε ότι η Ρωσία ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων των αντιπάλων της και ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της απέτυχαν.
  1. Το δόγμα της Ρωσίας του 2020 ενέχει προτάσεις για να αναβαθμιστούν τα επίπεδα των απειλών. Το καθεστώς Πούτιν αυξάνει τα διακυβεύματα και αναβαθμίζει τους κινδύνους. Το καθεστώς μπορεί να ετοιμάζεται να διατηρήσει ή να εντείνει τις συμβατικές μάχες, ελπίζοντας να αποτρέψει τη δεδομένη στρατιωτική πρόοδο της Ουκρανίας. Ωστόσο, η κινητοποίηση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη εσωτερική αντίσταση (ακόμη και αλλαγή καθεστώτος αν κλιμακωθεί πάρα πολύ) στο βαθμό που η ευρύτερη κλήση επιστράτευσης εφέδρων δεν είναι δημοφιλής, οι απώλειες στο πεδίο της μάχης επιμένουν, οι κυρώσεις «δαγκώνουν» βαθύτερα την οικονομία, ενώ οι ελίτ ή τμήματα του τομέα ασφαλείας (σιλοβίκι) με την επιμέρους συμπεριφορά τους επιδεινώνουν το καθεστώς και ενισχύουν τις δημόσιες αναταραχές.
  1. Η κινητοποίηση της Ρωσίας είναι αδύνατο να αποφέρει πρώιμα οφέλη. Η Ρωσία εμπλέκεται ακόμα περισσότερο στην Ουκρανία. Η ad hoc προσέγγισή της για την αντικατάσταση προσωπικού και εξοπλισμού κινδυνεύει να υπερδεσμεύσει τις όποιες δυνάμεις της απομένουν σε αποστολές που θα δυσκολευτεί να αντέξει. Η Μόσχα διέταξε τώρα μια κινητοποίηση που μπορεί να ξεκλειδώσει πολλούς πόρους, αλλά οι επόμενες κινήσεις της είναι αβέβαιες. Ακόμα και αν επιτύχει η μερική επιστράτευση, θα χρειαστεί πιθανότατα ως και ένας χρόνο για να υπάρξει κάποιο όφελος, επειδή η βάση κινητοποίησης της επιμελητείας ήταν αδρανής και είναι αδρανής για πολύ καιρό.
  1. Η Δύση θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε και, ειδικά με την πρόωρη επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, θα εντείνει πολυδιάστατα τη συνδρομή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη στρατιωτικό-οικονομική βοήθειά τους στην Ουκρανία και προσεχώς ακόμα περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής πιο εξελιγμένων όπλων. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, με την πάροδο του χρόνου και σιγά-σιγά, «ανοίγει το στόμιο» όσον αφορά τις εξοπλιστικές παροχές και μερικά από τα πράγματα που εξετάζονται ή αυτά που παρέχονται τώρα ήταν πιθανότατα εκτός συζήτησης στις αρχές της σύγκρουσης. Και έτσι βλέπουμε μια δυναμική εξέλιξη του «αγωγού των εξοπλισμών…».
  1. Μια κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας θα μεταμορφώσει δραματικά την πολιτική οικονομία της Ρωσίας και θα διακινδυνεύσει τη σταθερότητα του συστήματος. Πιθανότατα θα συνεχίσουν να προσπαθούν να επιτύχουν κάποια πράγματα μέσω «μαλακής κινητοποίησης». Αλλά αν αυτή αποτύχει γρήγορα, τότε μια πλήρης κινητοποίηση θα είναι σχεδόν «πυρηνική επιλογή» όσον αφορά την εσωτερική πολιτική. Η Μόσχα στράφηκε στις μη στρατιωτικές υποδομές που γίνονται βασικός στόχος. Αυτό όμως δεν θα ανατρέψει τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες. Αμέσως μετά την εκπληκτική επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, έγινε μια μετάβαση από τη Μόσχα στην άμεση στόχευση των μη στρατιωτικών υποδομών με τρόπο που δεν είχαμε ξαναδεί. Δεν διατηρήθηκε για πολύ, αν και συνεχίζεται… Η πρόκληση είναι ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν πρόκειται να αναστρέψεις τις εδαφικές απώλειες.
  1. Τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας είναι βιώσιμα, αλλά μια σειρά παραγόντων θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Μάλλον εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, με το πρώτο να είναι η βούληση του ουκρανικού στρατού, η οποία αποδεικνύεται απίστευτα ισχυρή αυτή τη στιγμή. Εξαρτάται επίσης από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις χώρες της Δύσης και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και τη βούληση της Δύσης, ως και των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν ουσιαστικά να στέκονται πίσω από την Ουκρανία. Το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ είναι σίγουρα μέρος του υπολογισμού. Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ είναι αρκετά ενωμένοι στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι, αν αυτό αλλάξει. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Ουκρανοί παρακολουθούν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.
  1. Τα όποια σχέδια της Ρωσίας έχουν σοβαρές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ. Τα βαρύτατα στοιχεία και αποδείξεις για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ως και τα συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία για ομαδικούς τάφους, την παράνομη και απαράδεκτη στόχευση αστικών περιοχών, ως και υποδομών αμάχων, τα βασανιστήρια και η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, δείχνουν τους κινδύνους που εμπεριέχει μια τυχόν κλιμακούμενη μάχη για τους άμαχους πληθυσμούς. Η Δύση, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους για την προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων περιοχών αμάχων, ως και μη στρατιωτικών υποδομών, καθώς και τους τρόπους υποστήριξης που απαιτούνται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να τα υλοποιήσουν (το ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Μαδρίτης παρουσίασε κάποιες εργασίες, που είναι και στη διάθεσή μας).
Βαίνουμε σε πολύ επικίνδυνες και αχαρτογράφητες καταστάσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια (και μάλιστα σύντομα), από μαζικούς βομβαρδισμούς μέχρι χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ενώ η Ατλαντική Συμμαχία είναι πλέον έτοιμη για τα περαιτέρω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου