Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και ΗΠΑ

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος - Νίκος Ελευθερόγλου

Με τη φράση «καλησπέρα, Ελλάδα» ξεκίνησε χθες την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ερχόμενος από την Τουρκία και συζητώντας μια σειρά από θέματα που αφορούν από τα Ελληνοτουρκικά μέχρι τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ενεργειακό.

Ο κ. Μπλίνκεν, από το αεροδρόμιο, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά το διάλογο που είχαν και οι δύο μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και πως αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη Συμμαχία.

«Νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του «με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα»: «Στον στρατηγικό, γεωπολιτικό τομέα και στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια». «Οσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ και σας ζητώ συγγνώμη γιατί έχω πρόβλημα με τη φωνή μου τις τελευταίες ημέρες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα, όμως, το ότι βρίσκομαι εδώ, που επιστρέφω στην Ελλάδα. Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.
Οπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ενεργειακός κόμβος

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτις σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ως ηγέτις στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα “όχημα” που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.
Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Αλλά πιστεύω ότι ίσως, κατά κάποιον τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- αυτό που πραγματικά μας ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.
Είναι μια ισχυρή ιδέα που μας ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω ότι αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον».
Να σημειώσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Το δείπνο και οι επαφές στην Αθήνα

 Σε ανάρτησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επεσήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών στη «γενέτειρα της δημοκρατίας».
Παράλληλα, ο Αντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».
Στο δείπνο που ακολούθησε τη συνάντηση, από μέρους της Ελλάδας συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η πρέσβης μας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από αμερικανικής πλευράς στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζορτζ Τσούνης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε χθες πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν παρευρέθηκε στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, για προληπτικούς λόγους.

Ολα τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί ο κ. Δένδιας είναι αρνητικά και η συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και το υπόλοιπο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση Μπλίνκεν – Τσίπρα θα γίνει στις 11:30 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Αμερικανικό μπλόκο για F-16 στην Τουρκία

Παρά την «ένθερμη» και ευέλικτη διπλωματική γλώσσα, στασιμότητα παρατηρείται στα θέματα των αεροπορικών εξοπλισμών της Αγκυρας από τις ΗΠ, καθώς και των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την τυπική ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία, μετά τη διήμερη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, και τις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης χθες στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της τουρκικής πρωτεύουσας με τον πρόεδρο Ερντογάν (πριν μεταβεί με τον πολιτικό του σύμμαχο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στις σεισμόπληκτες περιοχές Χατάι και Καχραμανμαράς), με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της σεισμικής καταστροφής, ενεργειακά, στρατιωτικά, ΝΑΤΟ, Ουκρανίας/Ρωσίας, ως  και εμπορίου, παρόντων μόνο του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Σχετικά με την προμήθεια των 40 αεροσκαφών F-16 BLOCK70/72 και τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών που είναι ήδη στον αεροπορικό στόλο, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι για εθνικούς και συμμαχικούς λόγους ως και συνδεόμενα συμφέροντα προσωπικά είναι υπέρ της πώλησης στην Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει και η θετική άποψη του Κογκρέσου, και λόγω της θέσης διάφορων γερουσιαστών δεν μπορεί να παρουσιάσει κάποιο ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Ο Τσαβούσογλου από τη δική του πλευρά είπε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί «να προμηθευτεί αεροσκάφη υπό όρους» και ανέφερε: «Δεν είναι αλληλεξαρτώμενες οι περιπτώσεις των τουρκικών αεροπορικών εξοπλισμών με τη σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λειτουργεί εξοπλιστικά σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα του ΝΑΤΟ, για να διασφαλιστεί ότι έχουμε πλήρη διαλειτουργικότητα (αιχμή για τους S-400).

«Τα μέλη μας στο Κογκρέσο έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», κατέληξε ο Μπλίνκεν.

Σχετικά με τα σκανδιναβικά κράτη, ο Μπλίνκεν υποστήριξε πολύ έντονα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά σχετίζεται με τη θέση του ΝΑΤΟ σε χρονική περίοδο πολέμου στην Ουκρανία και με εμφανείς τις ρωσικές απειλές. Ο Τσαβούσογλου δεν απάντησε ξεκάθαρα αν τα δύο σκανδιναβικά κράτη θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πριν τη φετινή Σύνοδο Κορυφής, που πρόκειται να λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει «να λυθεί η διαφορά σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοί μας. Είδαμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ και η Αρμενία μάχονται για τους σεισμόπληκτους. Είδαμε ότι η Τουρκία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε αυτό το θέμα. Και οι δύο χώρες πρέπει να βρουν έναν κοινό τρόπο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων».

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ζήτησε πίσω τα λεφτά από τα F-35

Για το θέμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε: «Ημασταν εταίρος του πολυεθνικού προγράμματος των F-35 και, λόγω των κυρώσεων της CAATSA, η Tουρκία αποκλείστηκε από αυτή τη συνεργασία. Αυτή ήταν μια μονομερής απόφαση. Δεν ήταν δική μας απόφαση. Υπάρχει μια πληρωμή που κάναμε, 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, και εάν η Τουρκία δεν είναι στο πρόγραμμα, είναι φυσικό να περιμένουμε ότι αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν σε εμάς. Και οι διαπραγματεύσεις για αυτό συνεχίζονται. Στις 18 Ιανουαρίου, όταν συναντηθήκαμε με τον ομόλογό μου στην Ουάσιγκτον, οι ειδικοί συζήτησαν επίσης το θέμα των F-35 την ίδια μέρα. Και, φυσικά, θα είναι ωφέλιμο να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα πάνω σε αυτό το συντομότερο δυνατό».

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου