Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος στο μενού του δείπνου Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

 

Επίσκεψη πραγματοποίησε χθες στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Αναφορικά με την Ελλάδα, αυτό που ακούγεται από τις ΗΠΑ είναι ότι η Ελλάδα έχει τη δική της στρατηγική αξία και ότι η θετική τροχιά στην οποία έχουν μπει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την Τουρκία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο κ. Μπλίνκεν έφτασε στην Αθήνα με  πλούσια ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των θεμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, την Ρωσία και την Ουκρανία.

Είναι σημαντικό που η Ελλάδα είναι παρούσα ως εταίρος των ΗΠΑ και παίζει σημαντικό και ενεργό ρόλο σε όλα τα υπάρχοντα ζητήματα. Αυτή μάλιστα είναι αναβαθμισμένη αξία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στα  «μάτια» των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στην Τουρκία, οι ΗΠΑ είδαν ως μία «ευκαιρία» τους καταστροφικούς αυτούς σεισμούς, για να αναθερμάνουν την δοκιμασμένη σχέση τους με την Τουρκία.

Είναι γνωστό πως τα προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι πολλά, με μάλιστα επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, που οι δύο πλευρές ουσιαστικά συμφωνούσαν ότι διαφωνούν.

ΗΠΑ: Επιδιώκουν ξεπάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία με φόντο τους σεισμούς

Την παρουσία του Μπλίνκεν στην Τουρκία χαρακτήρισαν ως συμμαχική υποχρέωση, όταν δε, έχει γίνει μία τόσο μεγάλη καταστροφή, και μέσα από αυτό να εκφραστεί η αλληλεγγύη. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια στην Τουρκία της τάξεως των 180 εκ. δολαρίων.

Τα προβλήματα που υπήρχαν ήταν πολλά και η Τουρκία το είδε ως μια ευκαιρία που θα οδηγήσει στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου