Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΙΔΟΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙ η Νότια Κορέα με το Ίδρυμα KAIST όταν τους παραβιάζουν με drones & UAV!

Συστήματα στοχευμένου ηλεκτρομαγνητικού παλμού για την κατάρριψη drones από τη Νότια Κορέα. Οι ομοιότητες με την ελληνική περίπτωση και η διαφορά της άμεσης αντίδρασης των Νοτιοκορεατών στην παραβίαση του εναέριου χώρου τους… Το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας και Επιστημών (KAIST – Korea Advanced Institute of Science & Technology), ανακοίνωσε πρόσφατα τη τελειοποίηση τεχνικής εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP – Electromagnetic Pulse) περιορισμένου εύρους για τη στοχευμένη κατάρριψη drones, ακόμη και εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών.

Η συγκεκριμένη τεχνική κατά το KAIST έρχεται να εξαλείψει τους κινδύνους πρόκλησης καταστροφών σε ηλεκτρονικές συσκευές και συστήματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το drone – στόχο, ή βρίσκονται μεταξύ του όπλου εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών παλμών και του στόχου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο σημαντικότερος περιορισμός, των διαθέσιμων σήμερα συστημάτων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP). Η λειτουργία τους δεν καταστρέφει μόνο τα κυκλώματα των ηλεκτρονικών των drones που πετούν σε μία περιοχή, αλλά και τα κυκλώματα ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων που βρίσκονται σε αυτή!

Η χρήση τους επομένως είναι περιοριστική και γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, από τη στιγμή που εύκολα προκαλεί “παράπλευρες απώλειες” σε κατοικημένες περιοχές, ή σε περιοχές που ενδέχεται να επηρεάσουν και φίλια συστήματα. Μέσω της τεχνικής του KAIST μπορούν να αναγνωριστούν τα ειδικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των ηλεκτρονικών διαφορετικών drone. Παρέχει δε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα αναγνώρισης της συχνότητας λήψης σήματος ελέγχου τους και κατ’ επέκταση την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικού παλμού αδρανοποίησης (EMI – Εlectromagnetic Interference) και καταστροφής των κυκλωμάτων των ηλεκτρονικών τους στη συγκεκριμένη συχνότητα.

Κατά συνέπεια, αν σε μία περιοχή επιχειρούν φίλια αλλά και εχθρικά drone, μέσω της τεχνικής του KAIST μπορούν να αναγνωριστούν άμεσα από τις διαφορετικές συχνότητες λήψης σημάτων ελέγχου τους και να καταρριφθούν μέσω ασφαλούς ταυτοποίησης μόνο τα εχθρικά! Προς το παρόν το σύστημα του KAIST που αξιοποιεί τη νέα τεχνική, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία καταρρίπτοντας drones σε ακτίνα 10 μέτρων (32 ποδών). Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το KAIST πλέον, εστιάζονται στην αύξηση της δραστικής ακτίνας του συστήματος, που με τη σειρά κρίνεται ως ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Νότιας Κορέας.

Πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι η εμπλοκή του KAIST στην ανάπτυξη της νέας τεχνικής στοχευμένου ΕΜΙ, προέκυψε ως απάντηση στην είσοδο drones και UAV της Βόρειας Κορέας σε νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, με αποκορύφωμα τον εντοπισμό πέντε τέτοιων μη επανδρωμένων αεροχημάτων, στις 26 Δεκεμβρίου του 2022. Η παραβίαση του νοτιοκορεατικού εναέριου χώρου επαναλήφθηκε από μεγαλύτερο αριθμό βορειοκορεατικών drone και UAV στις 5 Ιανουαρίου του 2023, υποχρεώνοντας μάλιστα την Αεροπορία της Νότιας Κορέας και το Στρατό της να απογειώσουν μαχητικά F-15K και στροβιλοελικοφόρα εκπαιδευτικά/ελαφρά επιθετικά KA-1, καθώς και ελικόπτερα AH-64D Apache και ΑΗ-1 Cobra αντίστοιχα, για την κατάρριψή τους!

Κάτι που τελικά δεν στάθηκε δυνατό να γίνει, καθώς έπρεπε να αποφευχθεί η πτώση συντριμμιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σημειώνεται εδώ, ότι στόχος των των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας είναι η κατάρριψη των βορειοκορεατικών drone και UAV, μετά την ασφαλή αναγνώριση και ταυτοποίησή τους. Και εδώ είναι που συνειρμικά και αυθόρμητα γίνονται οι συγκρίσεις με την κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, μέσω άμεσης κατάργησης και όχι απλά αμφισβήτησης πλέον των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου από τουρκικά UAV από το 2018 μέχρι σήμερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των νησιών του Αιγαίου, η ελληνική πλευρά αρνείται να προβεί στην κατάρριψή τους, αποφεύγοντας έτσι να επιβάλλει έμπρακτα το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου