Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Λήξη συναγερμού στις ΗΠΑ: Δεν σχετίζονται με την Κίνα τα τρία νέα μπαλόνια - Αντίμετρα ετοιμάζει το Πεκίνο

Αντίμετρα ετοιμάζει το Πεκίνο μετά τις καταρρίψεις ιπτάμενων μπαλονιών από τον αμερικανικό στρατό.

Μετά τον συναγερμό για τα μυστηριώδη ιπτάμενα μπαλόνια στις ΗΠΑ, την κινητοποίηση του στρατού και τις καταρρίψεις με την ενεργοποίηση μαχητικών F-22 και πυραύλων που κοστίζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια ο ένας, Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο δίνουν μια τελική εκδοχή για το τι συνέβη.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρία ιπτάμενα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τον αμερικανικό στρατό να πετούν στον ενάριο χώρο των ΗΠΑ το σαββατοκύριακο συνδέονται με φημολογούμενη κινεζική κατασκοπεία.

Τα αντικείμενα μπορεί να είναι "συνδεδεμένα με εμπορικές ή ερευνητικές οντότητες και ως εκ τούτου ακίνδυνα", δήλωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Ωστόσο, για την ώρα Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι δεν έχουν ανακτήσει τα συντρίμμια από τα τρία ιπτάμενα μπαλόνια που καταρρίφθηκαν και αυτό επειδή έχουν πέσει σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου με πάρα πολύ χιόνι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ αναγνώρισε ότι θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο σκοπός ή η προέλευση των τριών άλλων ιπτάμενων αντικειμένων που καταστράφηκαν πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και το Μίσιγκαν μέχρι να βρεθούν και να αναλυθούν τα συντρίμμια.

Λήξη συναγερμού στις ΗΠΑ: Δεν σχετίζονται με την Κίνα τα τρία νέα μπαλόνια - Αντίμετρα ετοιμάζει το Πεκίνο
Χάρτης του BBC με τις 4 τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν ιπτάμενα μπαλόνια που θεωρήθηκαν ύποπτα. Μόνο για το πρώτο (04/02) έχει γίνει σαφές ότι ήταν κινεζικό.

Και πρόσθεσε ότι "δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ή κάτι που να δείχνει συγκεκριμένα ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος του προγράμματος κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας ή ότι ήταν συμμετείχαν σε προσπάθειες συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό".

Η επικρατέστερη "εξήγηση" που προκρίνεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι λοιπόν ότι τα μπαλόνια που πετούσαν για εμπορικούς σκοπούς.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι καμία εταιρεία, οργανισμός ή κυβέρνηση δεν είχε ακόμη διεκδικήσει την ιδιοκτησία αυτών των τριών ιπτάμενων μπαλονιών. 

Το ερώτημα βέβαια στο οποίο τώρα καλείται να απαντήσει ο Λευκός Οίκος είναι γιατί ο Τζο Μπάιντεν διέταξε να σηκωθούν αμερικανικά μαχητικά με πιλότους Top Gun για να καταρριφθούν ακίνδυνα αντικείμενα.

Το Πεκίνο αντιδρά και απειλεί με αντίμετρα

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για "υπεραντίδραση" ενώ αρνείται ότι το πρώτο από τα "μπαλόνια", αυτό που καταρρίφθηκε από μαχητικό F-22 στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία.

Η κινεζική εκδοχή είναι ότι επρόκειτο για ένα αερόπλοιο παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών, δηλαδή ένας ερευνητικός μετεωρολογικός σταθμός, που απλώς βγήκε εκτός πορείας.

Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα λάβει αντίμετρα εναντίον οντοτήτων των ΗΠΑ που υπονομεύουν την κινεζική κυριαρχία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε έξι εταιρείες που συνδέονται με το κινεζικό πρόγραμμα αερόστατων επιτήρησης. 

ΠΗΓΗ thetoc

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου