Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Aρκετοί ειδήμονες στα εξοπλιστικά γράφουν και γράφουν και ξαναγράφουν.

Γράφει ο άγνωστος ζ με αφορμή άρθρου στο διαδίκτυο με τίτλο:

«Αμφίβια οχήματα AAV-7 και MQ-9B Sea Guardian: Δυο περιπτώσεις ανορθολογικής προτεραιοποίησης εξοπλιστικών αναγκών»

Αρκετοί ειδήμονες στα εξοπλιστικά γράφουν και γράφουν και ξαναγράφουν. Προσπαθούν με δικά τους επιχειρήματα να υποστηρίξουν απόψεις δικές τους ή άλλων… Δημιουργούν εντυπώσεις και υπονοούν την λανθασμένη, άστοχη, παράλογη και ύποπτη μερικές φορές προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, από τους αρμοδίους, έναντι άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.



Κάποιες φορές, κάποια από τα επιχειρήματά τους ακούγονται ως λογικά, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς που είμαστε απλοί πολίτες. Και κάποιες άλλες φορές ακούγονται και διαβάζουμε επώνυμες απόψεις ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο, όπως απόστρατοι και αναλυτές και άλλοι, ανθρώπων που η γνώμη τους έχει κάποια βαρύτητα ή έστω κάποια εγκυρότητα.

Τι γίνεται όμως με τις απόψεις ανθρώπων που είναι λίγο έως πολύ άσχετοι με το αντικείμενο και νομίζουν ότι μπορούν να εκφέρουν άποψη επί παντός επιστητού? Δεν υπονοούμε βέβαια ότι ο κάθε ένας μας δεν μπορεί να εκφέρει άποψη σε μια δημοκρατία. Όταν ξέρεις ή νομίζεις πως ξέρεις κάτι μπορείς να το πεις. Αλλά όταν παράλληλα κρίνεις, χαρακτηρίζεις άλλους, χαρακτηρίζεις καταστάσεις ή αποφάσεις άλλων, παρέχοντας και στοιχεία που μπορεί να είναι και αμφισβητούμενα, τότε, ας είσαι έτοιμος να δεχτείς τα ανάλογα.

Απλά να θυμηθούμε ότι η ημιμάθεια σε αρκετές περιπτώσεις είναι χειρότερη της αμάθειας και βέβαια «και οι κρίνοντες κρίνονται» και το γνωστό: «Καλά δεν ήξερες, δεν ρώταγες?». Και συνήθως ρωτάμε κάποιον ή κάποιους που ξέρουν-γνωρίζουν.

Ας δούμε τι γράφτηκε πρόσφατα σχετικά με Αμφίβια οχήματα AAV-7 και MQ-9B Sea Guardian από έναν και μόνο ειδήμονα που διαθέτει και ιστοσελίδα:

  1. «…το ζήτημα προσεγγίζεται όχι από τη σκοπιά των συνολικών εξοπλιστικών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά …στα στενά όρια της επιχειρησιακής αξιοποίησης…». Εδώ λοιπόν η άποψη του γράφοντος είναι ότι η εξοπλιστική προσέγγιση συστημάτων, πρέπει να είναι συνολική, δεν μας λέει το γιατί όμως!

  2. «Αυτό βέβαια ισχύει για ένα ακόμη μείζον εξοπλιστικό … της πρόσκτησης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35A… με … κόστος άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων… τη στιγμή που η ΠΑ έχει να καλύψει άλλες πιεστικότερες ανάγκες υψηλής προτεραιότητας δαπανείται ένα τεράστιο οικονομικό ποσό για ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να δρομολογηθεί σε δεύτερο χρόνο.» Δεν μας λέει ποιες είναι οι άλλες πιεστικότερες ανάγκες υψηλής προτεραιότητας της ΠΑ.

  1. Και συνεχίζει λέγοντας: «…κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω προγραμμάτων είναι η σαφής υποτίμηση έτερων εξοπλιστικών αναγκών και προτεραιοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…» όπως ενδεικτικά «…η τέταρτη φρεγάτα FDI HN για το ΠΝ … με το ψευδές (δηλαδή ψέματα μας λένε?) επιχείρημα της έλλειψης πόρων (αλήθεια υπάρχουν πόροι και δεν το ξέραμε?) ενώ οι κορβέτες από τέσσερις έχουν μειωθεί σε …» τρείς με δικαίωμα μιας ακόμη. Και είναι σε τιμή ευκαιρίας η τέταρτη FDI HN μόλις στα 975 εκατομμύρια ευρώ και βιαστείτε η προσφορά τελειώνει τέλη Ιουνίου του 2023 και το ΠΝ βρίσκεται σε κίνδυνο (αυτός είναι κίνδυνος για το ΠΝ?) να μείνει με μόλις τρεις έναντι τεσσάρων FDI HN με τις φοβερές υπερ-ικανότητες αεράμυνας. Και εδώ θυμόμαστε το κλασικό πλέον: «Ελλάς, Γαλλία, συμαχία».

  2. Ενώ, συνεχίζει, θα πετάξουμε περί τα 370 εκατομμύρια δολάρια σε «…παρωχημένα αμφίβια οχήματα αντί της μαζικής και ουσιαστικής αναβάθμισης του Πυροβολικού Μάχης του Στρατού Ξηράς …» με κάθε είδους σύγχρονα καλούδια και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70, με νέες ρουκέτες και πολλά άλλα βελτιωτικά του σύγχρονου Πυροβολικού. Επίσης «…θα μπορούσαν να είχε προμηθευτεί το Πυροβολικό και νέα πυραυλικά συστήματα αυξημένου βεληνεκούς…». Δεν τα βλέπετε? Είναι παρωχημένα, καλά, πετάτε 370 εκατομμύρια δολάρια? Μήπως ο γράφων ξέρει από πυροβολικό? Το γνωστό μας στιχάκι από το εμβατήριο του πυροβολικού, μας έρχεται στο νου: «Το Πυροβολικό, το Πυροβολικό. Το Πυροβολικό πολύ το αγαπώ, θα πεθά - θα πεθάνω, θα πεθάνω στο κανό - στο κανόνι μου επάνω…»

  3. Χαρακτηρίζει ως αποτέλεσμα ανορθολογικής προτεραιοποίησης εξοπλιστικών αναγκών τα σχετικά με την πρόσκτηση των αμφίβιων οχημάτων AAV-7 και τωνMQ-9B Sea Guardian «…υψηλού κόστους των οποίων η επιχειρησιακή αξία είναι περιορισμένη … δεδομένων των προκλήσεων … και έχουν να κάνουν με τις συνθήκες και το δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων». Εδώ μας δίνει να καταλάβουμε ότι γνωρίζει για το δόγμα αμφιβίων επιχειρήσεων. Μήπως υπηρέτησε πεζοναύτης?

  1. Ενώ, «…κύριο μέλημα θα έπρεπε να αποτελεί … η απόκτηση σύγχρονων ταχυπλόων ταχείας μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένα κατ’ ελάχιστον με τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού αμιγώς στρατιωτικών προδιαγραφών …σκάφη τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνα του Αιγαίου δεδομένου πως μια τουρκική αποβατική και αεροαποβατική ενέργεια αναμένεται να εκδηλωθεί σε μικρονήσια, βράχους και βραχονησίδες». Έχει τις δικές του απόψεις σχετικά με τις τουρκικές βλέψεις μιας αποβατικής και αεροαποβατικής τους ενέργειας. Δηλαδή πιστεύει ότι τα βράχια και οι βραχονησίδες είναι τούρκικοι στόχοι και άρα να γιατί θέλουμε σύγχρονα ταχύπλοα ενώ τα αμφίβια είναι …ανορθολογικά!

  2. Για τα MQ-9B Sea Guardian αναφέρει ότι «…είναι μια προμήθεια αμφιλεγόμενου χαρακτήρα δεδομένου του υψηλού κόστους απόκτησης των εν λόγω συστημάτων και συγκριτικά με άλλες εναλλακτικές επιλογές…». «… συζητάμε για πανάκριβες πλατφόρμες που αυξάνουν τη πολυτυπία (δεδομένης της απόκτησης Heron Ι κάλλιστα θα μπορούσαμε να στραφούμε σε HERON II εξοπλισμένα με όπλα)». Ενώ την ίδια στιγμή :

Α. «…ο στόλος των F-16 αντιμετωπίζει μεγάλες παθογένειες λόγω έλλειψης όπλων κρούσης και ατρακτιδίων…»

Β. «Τα ΑΣΕΠΕ λόγω μη έγκαιρης υπογραφής σύμβασης τεχνικής υποστήριξης κινδυνεύουν να απαξιωθούν ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν εκσυγχρονιστεί όντας πλατφόρμες υπέρ υψηλής αξίας σε στρατηγικό επίπεδο».

Και για τα HERON II ξέρει και για τις μεγάλες παθογένειες των F-16 (όπλων και ατρακτιδίων) και για την απαξίωση των ΑΣΕΠΕ!

  1. Ενώ την ίδια στιγμή : «… η ΠΑ θα μπορούσε να αναβαθμίσει το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και κυρίως τους χερσαίους σταθμούς ραντάρ εφοδιάζοντας τους με σύγχρονα κινητά ραντάρ…». Είναι φανερό ότι γνωρίζει και για πολλά θέματα της ΠΑ.

  2. Και φτάνουμε στο συμπέρασμα: «… το ζητούμενο δεν είναι η μονομερής και μονόπλευρη αξιολόγηση του κάθε οπλικού συστήματος υπό τη στενή οπτική γωνία των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων αλλά αξιολογώντας τις ευρύτερες ανάγκες και πραγματικές εξοπλιστικές προτεραιότητες και κυρίως τα οπλικά συστήματα που μεγιστοποιούν την ελληνική αποτροπή». Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με αυτή την διατύπωση αλλά δεν καταλαβαίνουμε πως τεκμαίρεται ως συμπέρασμα από το άρθρο του.

  3. Η φιλόξενη ιστοσελίδα μας (Hellenic Defense Net) και ο συντάξας το παρόν κείμενο, δεν έχουμε κάτι εναντίον του αγαπητού αρθρογράφου του άρθρου που αναφερθήκαμε αλλά ούτε και της ιστοσελίδας του. Θεωρούμε δε ότι έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να προκαλεί και στοχοποιεί κανένα. Το ίδιο όμως αυτό δημοκρατικό δικαίωμα το έχουμε όλοι μας στην Ελλάδα μας. Γιατί έτσι είναι η δημοκρατία.

  1. Το πνεύμα και το σκεπτικό όλων μας στη φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα είναι μεταξύ άλλων: «Έν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα» και «Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος ὑπὸ χρηστῶν μόνον»

Hellenic Defence Net

ΠΗΓΗ hellenicdefence

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου