Άριστος Μιχαηλίδης
Είναι και κωμικό συν τοις άλλοις. Να μας κάνει σήμερα μαθήματα υπέρ του σχεδίου Ανάν ακόμα και ο Ερσίν Τατάρ! Πλησιάζει κιόλας ο Απρίλης της επετείου και θα αρχίσουν διάφοροι να το θυμούνται και να το φέρνουν στα μέτρα τους. Αλλά και ο Τατάρ, ήμαρτον σου Κύριε;
Το σχέδιο Ανάν, έλεγε χτες, προέβλεπε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα έλεγαν ναι στο δημοψήφισμα, η Κύπρος θα έμπαινε στην ΕΕ, όπως και η Τουρκία και τότε «θα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος».
Θα ήταν όντως εντελώς διαφορετικός ο κόσμος. Ή, για να το πούμε ορθότερα, θα ήταν τουρκικός ο κόσμος μας. Αλλά, ποιος του είπε του Τατάρ ότι η Τουρκία θα έμπαινε στην ΕΕ; Πέρασαν 19 χρόνια
και η Τουρκία βλέπει ακόμα την ένταξη με το καλαμάκι. Κι αυτό ήταν τότε ένα από τα βασικά μας προβλήματα. Δεν προβλεπόταν ένταξη της Τουρκίας, αλλά ότι το νέο κράτος της Κύπρου δεσμευόταν ότι θα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας ο κόσμος να χαλάσει. Ακόμα και τότε που δεν την υποστήριζε ούτε καν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόσο ανεξάρτητο κράτος θα είχαμε.Αλλά, πες ότι αυτό πέρα από την αναξιοπρέπεια μας δεν ήταν και τόσο τραγικό. Το τραγικό ήταν ότι ένα σωρό πρόνοιες, που αφορούσαν ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, αποχώρηση στρατευμάτων, δικαιώματα εγκατάστασης κ.α. συνδέονταν με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που μπορούσε να εγκατασταθεί στον τουρκοκυπριακό τομέα περιοριζόταν στο 18% του τουρκοκυπριακού πληθυσμού για 19 χρόνια ή μέχρις ότου ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλόγως του τι από τα δύο θα επιτευχθεί νωρίτερα.
Τώρα, που κλείνουν τα 19 χρόνια και η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ, είναι θέμα εμπιστοσύνης αν θα εφάρμοζε την πρόνοια. Ενώ, οι Ε/κ θα ήταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας, δεν υπήρχε καμιά δέσμευση από τους Τ/κ να μην εμποδίσουν (με βέτο), για παράδειγμα, και με υπόδειξη της Τουρκίας, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, που ακολούθησε ή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.
Εάν κάποιοι πρέπει να κατηγορηθούν που απέρριψαν εκείνο το σχέδιο είναι όσοι Τουρκοκύπριοι το απέρριψαν, ανάμεσά τους και ο Ερσίν Τατάρ. Όχι, βεβαίως, οι λίγοι Τ/κ που το απέρριψαν επειδή ήθελαν απαλλαγή από την Τουρκία και πίστευαν στην πραγματική επανένωση της Κύπρου και του λαού, αλλά όσοι οραματίζονται να κάνουν την Κύπρο τουρκική. Όπως τον Τατάρ, που δηλώνει ακόμα και σήμερα ότι «εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό» μετά τις εκλογές του Μάη, θα παραιτηθεί. «Εγώ έτσι γεννήθηκα κι έτσι θα πεθάνω», λέει.
Ας μας πουν, λοιπόν, κι αυτοί οι Τουρκοκύπριοι, το 35%, που το απέρριψαν, γιατί το απέρριψαν. Όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά πέτυχε σε όλα τα αιτήματά της, και όσα ζήτησε θα τα αποκτούσε 24 ώρες μετά τα δημοψηφίσματα, θα αποκτούσε νόμιμο συνιστών κράτος, οι Τ/κ θα ήταν αυτόματα νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξαφανιζόταν η παρανομία της εισβολής και κατοχής, θα νομιμοποιούνταν οι έποικοι, θα συνεχίζονταν και θα επεκτείνονταν οι τουρκικές εγγυήσεις, η κηδεμόνευση της Κύπρου από την Τουρκία θα γινόταν πλέον νόμιμα και με την υπογραφή μας.
Αντίθετα, όσα προσδοκούσαν οι Ελληνοκύπριοι, αποχώρηση στρατευμάτων, επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων, παραπέμπονταν σε βάθος χρόνου, αλλά κυρίως εξαρτημένα από την καλή θέληση της Τουρκίας.
Πέστε μας εσείς κύριε Τατάρ, λοιπόν, γιατί απορρίψατε εκείνο το σχέδιο; Τι περισσότερο θέλατε τότε και θέλετε ακόμα; Να εξαφανιστούν οι Ελληνοκύπριοι και να γίνει όλη η Κύπρος τουρκική επαρχία. Αυτό θέλετε. Κι εμείς καθόμαστε σήμερα και λέμε ανοησίες μεταξύ μας για τις διαπραγματεύσεις που επειγόμαστε να κάνουμε με τον Τατάρ. Τόσος εν ο νους μας.
Υ.Γ. Τώρα, 19 χρόνια μετά το δημοψήφισμα, γίνεται αντιληπτό και πόση αξία είχε η υποσχόμενη τότε ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και φυσικά, οι Ευρωπαίοι δεν θα την προωθούσαν μόνο και μόνο για να βοηθήσουν την Κύπρο…
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου