Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΑΠΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΠΗΡΕ Ο,ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ


Φίλος της στήλης μου λέει γιατί βιάζεσαι, οι τούρκοι αναλυτές λένε πως ο Ερντογάν δεν πήρε τίποτε.
Το ερώτημά μου είναι τι θα ήθελε άλλο να πάρει για να δεχθεί μια τυπική διαδικασία, την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ;
Λέει ο φίλος, παραλληλίζουν οι τούρκοι αναλυτές την υπόθεση της Σουηδίας με την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ επι Εβρέν.

Η Ελλάδα δεν επέστρεψε με τις αρμοδιότητες που είχε πριν αποχωρήσει απο το ΝΑΤΟ και τήρησε την υπόσχεσή της να βοηθήσει στην ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε. (Ελσίνκι). Η Τουρκία ήθελε να τουρκοποιήσει την Ε.Ε. και δεν δέχθηκαν οι άλλοι ευρωπαίοι. Δεν φταίει σε αυτό η Ελλάδα.
Θα πάρω ένα ένα τα αιτήματα της Τουρκίας και θα παραθέσω τις σχετικές δηλώσεις για να φανεί μέσα απο τις δηλώσεις τι ζητούσε και τι πήρε ο Ερντγάν:

ΑΙΤΗΜΑ 1.- Να σταματήσει εμπράκτως η Σουηδία να υποστηρίζει το ένοπλο κουρδικό κίνημα.
Υπήρξε (κατά τη συνάντηση Ερντογάν[-Στόλτενμπεργκ και του Σουηδού πρωθυπουργού) εκ νέου αναφορά στις «θεμιτές» ανησυχίες (όπως σημειώνεται) της Τουρκίας για την «ασφάλεια», με τη Σουηδία να καλείται να «παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως βάση για τη συνέχιση του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου», που είχε υπογραφεί στη Μαδρίτη, ενώ η Στοκχόλμη «επαναλαμβάνει ότι δεν θα παράσχει στήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία».

ΑΙΤΗΜΑ 2.- Να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως είναι κοινός τόπος ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ε.Ε. θέλουν πλήρη ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία μέσα απο την διαδικασία αυτή θέλει να επωφεληθεί ορισμένων στοιχείων που την ενδιαφέρουν όπως η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας.
Οι σχετικές εξελίξεις έχουν ως εξής:
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, όπως αναφέρει το tweet του Ευρωπαίου αξιωματούχου μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο Βίλνιους.

ΑΙΤΗΜΑ 3.- Να ονομαστούν στους ΝΑΤΟϊκούς χάρτες τα Στενά, Τουρκικά Στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης έχει αποφασιστεί διπλή ονομασία. Η Τουρκία- και όποιος άλλος θέλει- να τα ονομάζει Τουρκικά Στενά αλλά να παραμείνει και ο όρος Στενά, όπως αναφέρονται στη Σύμβαση του Μοντρέ.

ΑΙΤΗΜΑ 4.- Να μην αναφέρεται στους ΝΑΤΟϊκούς χάρτες η Κύπρος με την κρατική ονομασία της αλλά με συντεταγμένες.
Πάλι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το αίτημα έγινε αποδεκτό. Αν υπάρξουν ελληνικές υποσημειώσεις είναι άλλο θέμα.

ΑΙΤΗΜΑ 5.-Πρωτίστως, απο Τουρκία και ΗΠΑ η τουρκική συναίνεση συνδέθηκε με την δυνατότητα εκσυγχρονισμού και προμήθειας νέων F-16 απο την Άγκυρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN μίλησε για «στρατωτική ενίσχυση» της Ελλάδας και της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Για την Τουρκία μίλησε για τα F-16, αλλά δεν διευκρίισε ποια θα είναι η «βοήθεια» που θα δοθεί στην Αθήνα.
«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία».

Υπάρχει, βεβαίως, και το εξής που είναι ανεξάρτητο του αν πήρε αυτό που ζητούσε ο τούρκος πρόεδρος: Τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο προτείνουν έξι Αμερικανοί βουλευτές ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Αποφασίστε, τώρα, εσείς ως αναγνώστες αν τα πήρε όλα όσα ζήτησε. Το αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις είναι άλλη υπόθεση. Σχολιαστές είμαστε, όχι καφετζούδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου