Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ defence-point.gr : Σκέψη ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ για τοποθέτηση εκτοξευτών Spike στα Marder 1A3


Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος πληροφορία έχει περιέλθει σε γνώση του DP και αφορά στην αξιοποίηση του αριθμού των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder 1A3 που έχει ήδη ή επίκειται να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός.

Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστες πηγές, μια από τις πλέον βασικές σκέψεις που τυγχάνει επιτελικής επεξεργασίας, είναι η τοποθέτηση δίδυμων εκτοξευτών Spike στα ΤΟΜΑ. Προβλέπεται να παραληφθούν 40 συνολικά μονάδες, δηλαδή ούτε ένα τάγμα. Με μια απλή άθροιση των βλημάτων που θα φέρουν όμως, προκύπτει μια σημαντική δύναμη πυρός, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει σε ζώνη καταστροφής εχθρικών αρμάτων την περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί.

Εάν υποτεθεί πως σε καθένα εκ των εκτοξευτών στα ΤΟΜΑ θα υπάρχουν δύο βλήματα Spike και άλλα δύο αποθηκευμένα προς χρήση, ο συνολικός αριθμός βλημάτων της δύναμης θα ανέρχεται σε 4×40=160 βλήματα. Αυτή δείχνει να είναι η βασική συλλογιστική πίσω από την ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν προκριθεί η συγκεκριμένη λύση, που θα ανατεθεί η τροποποίηση των ΤΟΜΑ Marder 1A3. Ο λόγος είναι απλός. Θα μπορούσε η υλοποίηση να ανατεθεί στην κατασκευάστρια των βλημάτων, την ισραηλινή RAFAEL που έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες εργασίες σε γερμανικά ΤΟΜΑ Marder 1A5 (βλήμα Mells σε γερμανική υπηρεσία) και να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Υπάρχει όμως και άλλη μία επιλογή. Η κατασκευάστρια των Marder, η γερμανική Rheinmetall, έχει απέναντι στην ελληνική πλευρά ανεκτέλεστα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) από το παρελθόν. Κατά συνέπεια, μια σκέψη είναι η ελληνογερμανική συνεννόηση και η ακριβής αποτίμηση του κόστους, ώστε το πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί για μερικό έστω κλείσιμο της εν λόγω εκκρεμότητας.

Σε μια ενδεχομένως κριτική που θα μπορούσε να ασκηθεί, είναι ο τρόπος που θα κατανεμηθούν στο μέτωπο του Έβρου αυτές οι δυνάμεις. Επίσης, εάν θα ήταν σκόπιμο η τοποθέτησή των Spike στα Marder, ή θα μπορούσαν να τοποθετηθούν επί οχημάτων και να ακολουθήσει η ισοκατανομή τους για την ενίσχυση των αντιαρματικών δυνατοτήτων των  ελληνικών δυνάμεων της περιοχής.

Ασφαλώς και η δύναμη των 40 ΤΟΜΑ θα μπορούσε να κατανέμεται σε περίπτωση που απαιτηθεί, στα πιο επίφοβα σημεία του ελληνοτουρκικού μετώπου στον Έβρο (π.χ. προγεφύρωμα Κάραγατς), όμως ο αριθμός τους δεν παύει να είναι μικρός. Ίσως βέβαια αυτό το δεδομένο να οδηγεί στη σκέψη αυτόνομης αξιοποίησης. Είναι βέβαιο ότι προσεχώς θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, οπότε θα επανέλθουμε για καταγραφή και σχολιασμό τους.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου