Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Πολεμική Αεροπορία: Ενημέρωση από τον καθηγητή κ. Λάππα, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί του προγράμματος κατασκευής νανοδορυφόρων «EΡΜΗΣ»

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Βάιου Λάππα (Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), με αρμόδιους επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση επί του προγράμματος κατασκευής νανοδορυφόρων «EΡΜΗΣ».

Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ένα σμήνος από τρεις τεχνολογικά προηγμένους νανοδορυφόρους (CubeSats),  με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, στη δια-δορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) και στην  υπερφασματική τηλεπισκόπηση (hyperspectral remote sensing) και θα πιστοποιηθούν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όπως: επικοινωνίες IoT/5G, δια-δορυφορικές συνδέσεις, επεξεργασία δεδομένων εικόνας σε τροχιά με χρήση επιταχυντών υλικού για αλγόριθμους συμπίεσης υπερφασματικών εικόνων και κωδικοποίηση οπτικού καναλιού σύμφωνα με τα διαστημικά πρότυπα CCSDS, αλγόριθμοι αυτομάτου ελέγχου για την παρατήρηση και τον έλεγχο της ακριβούς θέσης του δορυφόρου, οπτικές επικοινωνίες με laser και σύνδεση του δορυφόρου με τον οπτικό διαστημικό σταθμό εδάφους στον Χελμό, καθώς και υπερφασματική τηλεπισκόπηση με ακρίβεια 5m για διαστημικές εφαρμογές εθνικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα έξυπνη γεωργία.

To πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» αποτελεί το πρώτο μέρος του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων με προϋπολογισμό € 200 εκατομμύρια και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. To έργο με προϋπολογισμό περίπου € 4,9 εκατομμύρια συντονίζει το νεοσύστατο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχουν στο έργο η OQ Hellas, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Την διαστημική αποστολή «ΕΡΜΗΣ» επιβλέπει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου