Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Πώς η ανεξάρτητη πορεία των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου ευνοεί τη Ρωσία (ανάλυση)


Δεκέμβριος 9, 2023. Ελλάδα.

Η αυξανόμενη ανεξαρτησία των εταίρων από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου είναι χρήσιμη για τη Ρωσία και απαραίτητη για μια βιώσιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.


Του Τιμόφεϊ Μπορντάτσεφ -Διευθυντής Προγράμματος του Valdai Club

Ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς και το εκτενές πρόγραμμα διαπραγματεύσεων της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε, είναι μια εξαιρετική ένδειξη του πόσο πιο ελεύθερες έχουν γίνει οι ηγετικές χώρες της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας με τις ενέργειές τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Με την πρώτη ματιά, θα έπρεπε να είχε αποδειχθεί το αντίστροφο – εδώ και 18 μήνες, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διαφόρων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και απαιτούν από διάφορα κράτη να περιορίσουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα.

 Αλλά το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο: το εμπόριο, η τεχνολογική συνεργασία και οι διάφορες επαφές μη δυτικών χωρών με τη Ρωσία απλώς αυξάνονται.

Το διμερές εμπόριο με τα Εμιράτα έφτασε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, παρά το γεγονός ότι είμαστε (η Ρωσία) ανταγωνιστές στα κύρια εξαγωγικά προϊόντα. Και όπως φαίνεται, θα ξεπεράσει αυτό το ποσοστό το 2023.

 Ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τη Σαουδική Αραβία αυξάνεται επίσης. Και γενικά, καμία από τις χώρες που είναι σημαντικές για το ρωσικό εξωτερικό εμπόριο δεν παρουσίασε μείωση του διμερούς εμπορίου και άλλων επαφών με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, αυστηρά, είναι οι ίδιες μέρος στη σύγκρουση σε ό,τι συμβαίνει γύρω από την Ουκρανία.

Αποδυναμώνεται η αμερικανική παρουσία;

 Έτσι, αντί να αυξηθεί η κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις, την βλέπουμε να αποδυναμώνεται.

Ως παρηγοριά, η Ουάσιγκτον παίρνει τη Φινλανδία ως μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι δύσκολο να λογιστεί ως κολοσσιαίο απόκτημα ακόμη και σε περιφερειακή κλίμακα.

 Στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο χώρες όπως η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα σαμποτάρουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Αμερικανοί που αποκτούν μερικούς νέους δορυφόρους στον ευρωπαϊκό βορρά μοιάζει με μια δυσμενή ανταλλαγή απωλειών και κερδών.

Που οφείλεται αυτό το παράδοξο αποτέλεσμα; Φαίνεται ότι το κύριο πράγμα εδώ είναι ότι είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση.

Και όσο περισσότερο συνεχίζεται η αδυναμία τους να αντιταχθούν στη Ρωσία με οτιδήποτε σοβαρό, τόσο μεγαλύτερη πίεση υφίσταται η Ουάσιγκτον από κράτη για την πίστη των οποίων δεν έπρεπε καν να αμφισβητήσει πριν από μερικά χρόνια.

Για να πείσουν τους πρώην συμμάχους τους να περιορίσουν τις ορέξεις τους, οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον τα χρήματα και την πολιτική βούληση. Και είναι πολύ αργά για να το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο της αυξανόμενης επιρροής των BRICS, των κινεζικών αναπτυξιακών έργων και του ανοίγματος της Ρωσίας σε κάθε μορφή συνεργασίας με εκείνους που καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα.

Οι εταίροι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είναι οι στενότεροι εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αραβική Ανατολή εδώ και δεκαετίες. Η ασφάλειά τους και, κατά μία έννοια, ακόμη και η φυσική τους επιβίωση εξαρτιόταν από την ποιότητα των σχέσεων με τους Αμερικανούς. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ μπόρεσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους εκεί όταν εκμεταλλεύτηκαν την επίθεση του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990 και επιτέθηκαν στο ίδιο το Ιράκ 13 χρόνια αργότερα.

Παραδοσιακά, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θεωρείται από τις αραβικές μοναρχίες ως εγγύηση έναντι πιθανών καταπατήσεων από το Ιράν.

 Όλα αυτά επέτρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να αισθάνονται αρκετά σίγουροι σε αυτήν την περιοχή.

Ωστόσο, την τελευταία μιάμιση δεκαετία, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει. Και αφού η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης πέρασε στο στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, αυτές οι αλλαγές απέκτησαν ταχύτατο χαρακτήρα.

 Κανένας από τα αραβικά πετρελαϊκά κράτη δεν είναι έτοιμος να μιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν να μην συνέβη τίποτα.

Κανείς δεν περιμένει από τη Σαουδική Αραβία ή τα Εμιράτα να γίνουν εντελώς σύμμαχοι της Ρωσίας και αντίπαλοι της Δύσης.

 Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ανεξάρτητη συμπεριφορά των χωρών της Αραβικής Χερσονήσου μόνο ως έναν πρωτόγονο τρόπο για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Αυτό θα ήταν πολύ απλό – και δεν ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές συμπεριφοράς οποιουδήποτε κράτους σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον.

 Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και πολλοί άλλοι προσπαθούν όχι απλώς να βελτιώσουν ελαφρώς τη θέση τους, αλλά να δημιουργήσουν νέες συνθήκες για διάλογο με τους Αμερικανούς.

 Και εφόσον αυτό προϋποθέτει ισότητα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμεί με τη συντριπτική τους ήττα: η Ουάσιγκτον δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει διαφορετικά τη διεθνή πολιτική.

Οι διαφορές των Αράβων με τις ΗΠΑ και ο εναλλακτικός πόλος

Αν δούμε τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και της ηγεσίας και των δύο δυνάμεων της Αραβικής Χερσονήσου, θα δούμε ότι όλα αντικατοπτρίζουν αλλαγές που προηγουμένως ήταν δύσκολο να σκεφτούμε. Αυτή η ατζέντα αποτελείται από τρία κύρια σημεία: την ενέργεια, τη σύγκρουση γύρω από το Ισραήλ και τους BRICS.

 Και στις τρεις ιστορίες, βλέπουμε σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Αράβων και της Ουάσιγκτον, την αδυναμία των Αμερικανών να συμβιβαστούν και την εμπιστοσύνη της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων ότι μπορούν να επιτύχουν αλλαγές επωφελείς για τον εαυτό τους.

 Η Ρωσία εδώ λειτουργεί ως εναλλακτικός πόλος, ενδιαφέρεται επίσης για τη θέσπιση δικαιότερων κανόνων παιχνιδιού.

Ανεξάρτητη διαχείριση των πετρελαίων

Το πιο καθιερωμένο μέρος της συνεργασίας της Ρωσίας με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου είναι ο συντονισμός των πολιτικών για τη διαχείριση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

 Η μορφή OPEC+ επιτρέπει στα μέρη να συμφωνήσουν σε θέσεις σχετικά με τον όγκο παραγωγής πετρελαίου, να αποφύγουν τον ανταγωνισμό ή μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν άλλες χώρες παραγωγής.

Ας θυμηθούμε ότι πριν από 40 χρόνια ήταν η απερίσκεπτη στρατηγική εξαγωγών της ΕΣΣΔ στην αγορά πετρελαίου που έγινε ένας από τους λόγους για τη διάσπαση μεταξύ μας και των αραβικών μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

 Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν επιδείνωσε μόνο τη σύγκρουση, η βάση της οποίας ήταν στον οικονομικό τομέα. Τώρα η Ρωσία λειτουργεί σύμφωνα με σύγχρονους κανόνες παρέμβασης στην ελεύθερη αγορά ενεργειακών πόρων. Αυτό ταιριάζει απόλυτα τόσο στη Μόσχα όσο και στους Άραβες, οι οποίοι εκτιμούν την ευκαιρία να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τον σημαντικότερο πόρο τους.

Η αδυναμία των κύριων αραβικών χωρών

Το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα είναι η κατάσταση γύρω από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας . Εδώ, τους τελευταίους δύο μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση· η Σαουδική Αραβία ή τα Εμιράτα δεν έχουν την ικανότητα ή την πολιτική βούληση να λάβουν σκληρή στάση ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ισραηλινοί, τελικά, έχουν πυρηνικά όπλα – και κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τους σχετικούς κινδύνους.

Ωστόσο, οι Άραβες είναι αρκετά εύλογα δυσαρεστημένοι με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν λάβει θέση άνευ όρων υποστήριξης για τις ισραηλινές τους κατηγορίες.

Οι Αμερικανοί, με τα ίδια τους τα χέρια, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου δεν είναι πλέον ο μόνος σημαντικός εταίρος στον οποίο μπορούν να απευθύνονται όλα τα μέρη στη σύγκρουση.

Η ομάδα των BRICS

Το τρίτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της επίσκεψης σχετίζεται με την επικείμενη είσοδο και των δύο χωρών στον όμιλο BRICS τον Ιανουάριο. Και αν τα δύο πρώτα σημεία αφορούσαν την οικονομία και την περιφερειακή ασφάλεια, τότε το τελευταίο αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η ένταξη στον κύριο οργανισμό, που αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική στη Δύση σε παγκόσμια κλίμακα, θα σημάνει για τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου μια ποιοτική αλλαγή στη διεθνή τους θέση.

Η μετάβαση στο μεγάλο πρωτάθλημα της παγκόσμιας πολιτικής δεν αυξάνει αυτόματα τη σημασία τους στο διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Δημιουργεί ένα θεμελιωδώς νέο πλαίσιο για αυτόν τον διάλογο, όπως και για όλες τις άλλες εξωτερικές σχέσεις.

Η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα θα μπορούν να επιλέξουν να αντιμετωπίσουν τη Δύση όχι ένας προς έναν, αλλά ως μέρος μιας πιο ισχυρής κοινότητας.

Για τη Ρωσία, όλα αυτά σημαίνουν μετάβαση προς μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου τα συμφέροντά μας θα αντανακλώνται πλήρως. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η συμμετοχή τέτοιων πλούσιων χωρών στα BRICS θα βοηθήσει στην ταχύτερη μετάβαση προς τη διάβρωση της μονοπωλιακής θέσης του δολαρίου ΗΠΑ, τη μετάβαση στα εθνικά νομίσματα στο εμπόριο και τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών.

Από αυτή την άποψη, η μεγαλύτερη ανεξαρτησία των εταίρων από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου είναι χρήσιμη μόνο για τη Ρωσία και απαραίτητη για μια βιώσιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου