Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

«Παρέλαση» στις 25 Μαρτίου για τους «κυνηγούς» υποβρυχίων: Αγώνας δρόμου για την εκπαίδευση, ενώ αναμένονται και οι laser ρουκέτες των Romeo


Το 3ο ΜΗ-60 ROMEO, μόλις έχει βγει από το C-17 των ΗΠΑ στην πίστα του αεροδρομίου της Ελευσίνας. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

«Πιθανώς να χρειαστεί όλος ο Μάρτιος μέχρι να φτάσουμε στην τελική αποδοχή, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των δοκιμών που έχουν ξεκινήσει στα δύο MH 60 ROMEO και σύντομα θα αρχίσουν και στο τελευταίο απόκτημα».

Αυτό εξηγούσε στρατιωτική πηγή που έχει γνώση των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας και αφορούν τα νέα αποκτήματα του στόλου.

Το 3ο ROMEO έφτασε στην «Αττική» αεροπορική βάση με λίγες ώρες καθυστέρηση, από τον αρχικό προγραμματισμό.

Τα πληρώματα που ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ πάνω στον τύπο του ελικοπτέρου είναι αυτά που παραλαμβάνουν τα τρία πρώτα ROMEO.

Και ήδη, πηγές από το ναυτικό επιτελείο ομιλούν για προγραμματισμένες συντηρήσεις και τις υποχρεωτικές δοκιμές αποδοχής.

Αυτά απαιτούν τον δικό τους χρόνο, που μπορεί να μην είναι πολύς, πλην όμως δεν αποκλείεται για να κλείσει αυτός ο πρώτος κύκλος της νέας εποχής για τους «κυνηγούς» υποβρυχίων, να χρειάζεται ακόμη και ολόκληρος ο Μάρτιος.

Η τελική αποδοχή για κάθε ελικόπτερο έχει μελλοντική, διαφορετική ημερομηνία. Τα δύο πρώτα που ήρθαν μαζί είναι εύλογο ότι θ’ αποδοθούν πλήρως συντομότερα στο πολεμικό ναυτικό.

Και μάλιστα πολλοί στο ναυτικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι «πρωταγωνιστές» στην επερχόμενη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ακόμη κι αν δεν έχει γίνει η επίσημη τελετή ένταξής τους στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι τα 3 πρώτα ROMEO βρίσκονται προστατευμένα στο υπόστεγο της Μοίρας Αεροπορίας Ναυτικού, στην 353 ΜΝΑΣ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, θεωρείται πιο ιδανικό, απ’ το να μετακινηθούν στην τελική τους «φωλιά», στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

Αγώνας δρόμου δίχως τέλος για το υπόστεγο…

Και αυτό έχει να κάνει με τις συνεχιζόμενες εργασίες στο υπόστεγο του Κοτρωνίου. Εργασίες που είναι συνυφασμένες με την απρόσκοπτη υποστήριξη των ROMEO για δεκαετίες κι όχι απλώς, τα ελικόπτερα να εισέρχονται στο υπόστεγο για την προστασία τους από τα καιρικά φαινόμενα.

Εργασίες δομικής φύσεως, ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, κ.ο.κ. Να υπάρχει δηλαδή η απαραίτητη υποδομή που θα υποστηρίξει οτιδήποτε απαιτούν στο μέλλον τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του στόλου. Το βέβαιο είναι ότι έχει ξεφύγει του χρονοδιαγράμματος η επισκευή του υποστέγου, με ότι σημαίνει αυτό.

Σ’ ότι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης των ιπταμένων και των χειριστών συσκευών, πηγές από την Αεροπορία Ναυτικού κάνουν λόγο για «πιεστικό πρόγραμμα», διπλής κατεύθυνσης.

Εκπαίδευση με «διπλό» καπέλο.

Από την μια πλευρά όσοι ήδη έχουν λάβει την πιστοποίηση στον τύπο του ΜΗ-60 ROMEO πρέπει να «ξεσκονίσουν» επιχειρησιακά το ελικόπτερο. Και παράλληλα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε συναδέλφους τους που θα μάθουν τα μυστικά της πτήσης με το νέο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και σε δεύτερο χρόνο τα τακτικά μέρη των αποστολών.

Ημερολογιακά το παραπάνω προσδιορίζεται αμέσως μετά την 25η Μαρτίου, όπου από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια, θα ξεκινά η πολύ δουλειά για την 1η Μοίρα.

Θεωρείται εύλογο ότι η συσσωρευμένη εμπειρία από τα S-70B, ιπτάμενων και των χειριστών συσκευών, θα φέρει άμεσα επιχειρησιακά αποτελέσματα στην Μοίρα των νέων ελικοπτέρων. «Επιχειρησιακή» η 1η Μοίρα των ROMEO αναμένεται να κηρυχθεί αμέσως μετά την παραλαβή και των τεσσάρων ακόμη ΜΗ-60, η οποία θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Το ΠΝ βλέπει την εξόντωση της μελλοντικής απειλής

Και παράλληλα με τον χρόνο που τρέχει για την παραλαβή των υπολοίπων τεσσάρων ελικοπτέρων, το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για την άφιξη πυραύλων Hellfire καθώς και των APKWS ρουκετών laser, εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Hellfire είχε εισάγει το πολεμικό ναυτικό, ήδη στα ελικόπτερα S-70B, ωστόσο η καινοτομία και η ανησυχία των επιτελών του ναυτικού για το μέλλον και τις τεχνολογικές απειλές, έφεραν την ρουκέτα των 70 χιλιοστών η οποία έχει ενσωματωμένο kit κατεύθυνσης μέσω laser.

Με άλλα λόγια το ναυτικό εισάγοντας τις APKWS ρουκέτες, κάνει προτεραιοποίηση στόχων, δίνοντας στους ιπταμένους την δυνατότητα επιλογής. Για παράδειγμα, Hellfire για έναν «σκληρό» στόχο και APKWS για μια οχυρωματική θέση, για ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος, για μια μετακινούμενη λέμβο ειδικών δυνάμεων, κ.ο.κ.

Το νέο αυτό όπλο πολλαπλασιάζει τις τακτικές δυνατότητες των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ακόμη και σε διακλαδικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα των νέων τορπιλών, είναι κάτι ξεχωριστό και θα ρθει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα MH-60 ROMEO θα επιχειρούν με τις γνωστές από τα S-70B, τορπίλες, Mk 46.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου