Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

«DIMDEX 2024»: Ένα νέο πλοίο υποστήριξης πολλαπλών ρόλων MPSS της Damen για την Πορτογαλία, χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό Ταμείο


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DIMDEX 2024» η Πορτογαλία υπέγραψε συμβόλαιο για την προμήθεια ενός πλοίου υποστήριξης πολλαπλών ρόλων MPSS (Multi-Purpose Support Ship) της ολλανδικής Damen. 

Η συγκεκριμένη σχεδίαση πλοίων παρουσιάστηκε πρόσφατα από τα ολλανδικά ναυπηγεία και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πορτογαλικό Ναυτικό. Το MPSS διατίθεται σε δύο εκδόσεις, την έκδοση MPSS-7000 (7.000 τόνοι εκτόπισμα) και την έκδοση MPSS-9000 (9.000 τόνοι εκτόπισμα). Η σχεδίαση είναι σπονδυλωτή έτσι ώστε ένα πλοίο να μπορεί να εκτελεί πολλές και διαφορετικές αποστολές: Έλεγχος μη-επανδρωμένων συστημάτων (εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων), υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων, υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης και έκτακτης ανάγκης, υποστήριξης δυτών, διάσωσης υποβρυχίων και επιχειρήσεις ελικοπτέρων (μεταφορικών ή ναυτικής συνεργασίας).

Το MPSS-7000 έχει μήκος 107 μέτρα, ενώ το MPSS-9000 έχει μήκος 130 μέτρα. Και οι δύο εκδόσεις έχουν πλάτος 20 μέτρα, ενώ το βύθισμα τους είναι 5,1 μέτρα. Η έκδοση MPSS-9000 μπορεί να παραμείνει εν πλω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (συνολικά 45 ημέρες) σε σχέση με την έκδοση MPSS-7000. Τα πλοία MPSS ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε επίπεδο διαχείρισης μάχης και αποστολής, ηλεκτρονικών συστημάτων και αισθητήρων, συστημάτων επικοινωνιών και συστημάτων πλοήγησης. Και οι δύο εκδόσεις επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η τυπική τους εμβέλεια ανέρχεται στα 10.000 ναυτικά μίλια (18.500 χιλιόμετρα). Μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος του προγράμματος είναι ότι η χρηματοδότηση της προμήθειας γίνεται μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συστάθηκε για την υποστήριξη των χωρών-μελών της ΕΕ στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19.

ΠΗΓΗ https://defencereview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου