Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Τα ραντάρ NS-50, NS-100 & NS-200 και οι εμβέλειες τους σε συνθήκες παρεμβολών και υψηλού κυματισμού


Η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ.


Μετά από πολλές παλινωδίες και με 15 χρόνια καθυστέρηση θα εκσυγχρονίσουμε της 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ με την ακριβότερη τιμή, με πολλά χρόνια παράδοσης και με της λιγότερες αλλαγές οπλισμού και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.

Ακούγονται τέρατα και σημεία, τεράστιες ανακρίβειες, συνεχόμενα λάθη, ο κάθε ένας λεει το μακρύ του και το κοντό του και η ουσία καμιά. Τα αμυντικά ΜΜΕ αναφέρουν προτάσεις πέρα από κάθε λογική πχ να βάλουμε δυο συστήματα RAM στην θέση των PHALANX! Αγνοώντας πως η φρεγάτα δεν θα έχει κανένα CIWS για να αντιμετωπίσει της απειλές και πως τα συστήματα RAM θέλουν διασύνδεση με το ραντάρ για να λειτουργήσουν. Τι θα συμβεί αν καταστραφεί το ένα και μοναδικό ραντάρ NS-110 δεν το αναφέρει κανείς.

Πραγματικά απορώ με την λογική τους! Δεν γνωρίσουν πως οι φρεγάτες ΜΕΚΟ θα πολεμήσουν στο Αιγαίο, σε μια κλειστή σχετικά θάλασσα με εκατοντάδες νησιά και βραχονησίδες που δεν θα ξέρεις από πού θα έρθουν οι απειλές και ο εχθρός. 

Η λογική του παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο; Όχι! Στης τελευταίες ασκήσεις των Τούρκων δοκίμασαν επιθέσεις και σενάρια στο να χτυπήσουν πλοία από τα πλάγια και από πίσω. Τα δοκίμασαν με επιθέσεις UAV, μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων, USV και άλλων αεροσκαφών με συνεργασία μεταξύ τους. 

 Τι βλέπουν τα επιτελεία και στο ΥΠΕΘΑ, οι αρμόδιοι για τα συμπεράσματα των ασκήσεων των Τουρκικών ΕΔ και της εξελίξεις της πολεμικής της βιομηχανία; Να μας πουν να τα ξέρουμε και εμείς και να τα μάθουμε.

Να τα μάθουμε και εμείς οι άσχετοι που έχουμε περισσότερες από 10 μελέτες για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, περιπλανώμενων πυρομαχικών, δυνατότητες οπλικών συστημάτων, χρόνους βολής πυραύλων από τα VLS, δυνατότητες βολών από πυροβόλα και χρόνους αντίδρασης, συστήματα ελέγχου πυρός των ραντάρ και δυνατότητες τους.

Μα οι Ναύαρχοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε;
Οι Ναύαρχοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται το ναυτικό, έχουν παλιά μυαλά και αγνοούν της νέες τεχνολογίες. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με τα νέα παιδιά του ναυτικού και τους κατάλληλους ανθρώπους που έχουν ανοιχτά μυαλά και της κατάλληλες γνώσεις.

Πως πρέπει να γίνει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Σε τρία στάδια:
1. Άμεση βελτίωση των μαχητικών ικανοτήτων των φρεγατών.
2. Βελτίωση των δυο συστημάτων PHALANX σε Block 1B PSuM & SEA RAM
3. ΜΕΚΟ MLU με όσα ηλεκτρονικά συστήματα απαιτούνται, εν συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων Ρουσέν.

Άμεση βελτίωση των μαχητικών ικανοτήτων των φρεγατών.

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/httpswwwhensoldtnetfileadminprocessede8.html

Βελτιώσεις και συστήματα που μπορούν να μπουν άμεσα στα πλοία του πολεμικού μας ναυτικού. Τα συστήματα πρέπει να μπορούν να τοποθετηθούν άμεσα σε όλα τα πλοία του στόλου μας και να κοστίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο. 

Είναι γνωστή σε όλους μας η παλαιότητα των πολεμικών μας πλοίων. Χρειαζόμαστε άμεση κάλυψη των αναγκών του στόλου μας από τον κίνδυνο των drones, των περιπλανώμενων απειλών, των USV, UAV και την βελτίωση της άμυνας τους. 

Ραντάρ, πυροβόλα και πύραυλοι, χαμηλού κόστους με δυνατότητες άμεσης τοποθέτησης.
Χρειαζόμαστε δυο ραντάρ SPEXER 2000 3D MkIII (Χρειάζεσαι δυο ραντάρ για να κατευθύνεις δυο πυροβόλα και δυο πυραύλους.) , δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών SEASNAKE (Είναι το πυροβόλο με το καλύτερο ενσωματωμένο οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός.) και ένα Mark 60 GMS, με τέσσερεις εκτοξευτές Mark 208 griffin launcher module, ένα Mark 4 σύστημα διαχείρισης μάχης (BMS) και τον AN/SSQ-133 BRITE Star II EO/IR, LRF and LD αισθητήρας.(Υπάρχει ναυτικός εκτοξευτής με πολύ μικρό βάρος και μικρές διαστάσεις από όλους τους υπόλοιπους. Είναι ο μοναδικός πύραυλος που μπορεί να μπει παντού, λόγο της κατασκευής των εκτοξευτών που μπαίνουν στα πλοία.)

Το συνολικό κόστος χωρίς τους πυραύλους GRIFFIN και τα πυρομαχικά των πυροβόλων ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ, για το κάθε ένα πλοίο που θα τοποθετηθεί. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και δεν απαιτεί μεγάλο κόστος.

Το συνολικό κόστος είναι 15 εκατομμύρια για κάθε φρεγάτα, με τοποθέτηση, πυρομαχικά για τα πυροβόλα, 25 πυραύλους GRIFFIN.

Μπορούν να μπουν και στης φρεγάτες S, πανεύκολα με το ίδιο κόστος.
Η αποξήλωση και η τοποθέτηση σε άλλα πολεμικά μας πλοία, των συστημάτων που αναφέραμε μελλοντικά είναι πολύ εύκολη.

Βελτίωση των δυο συστημάτων PHALANX σε Block 1B PSuM & SEA RAM
Είναι η δεύτερη βελτίωση οπλικών συστημάτων, με οπλικά συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και δεν χρειάζονται διασύνδεση με το ραντάρ του πλοίου. 

Η αναβάθμιση των PHALAXN σε Block 1B PSuM (Phalanx Surface Mode, 1999) προσθέτει έναν αισθητήρα υπερύθρων (FLIR) που κοιτάζει προς τα εμπρός για να επιτρέψει στο όπλο να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε επιφανειακούς στόχους. Αυτή η προσθήκη αναπτύχθηκε για να παρέχει άμυνα πλοίων έναντι απειλών μικρών σκαφών και άλλων «πλωτών» στα παράκτια ύδατα και για τη βελτίωση της απόδοσης του όπλου έναντι αεροσκαφών πιο αργών χαμηλών πτήσεων. Το Block 1B επιτρέπει επίσης σε έναν χειριστή να εντοπίζει οπτικά και να στοχεύει απειλές. 

Κόστος αναβάθμισης των PHALAXN σε Block 1B PSuM 11,5 εκατομμύρια.

H νεότερη, λοιπόν, εξέλιξη του Phalanx, είναι το Sea RAM, όπου αντί για το εξάκανο πυροβόλο 20mm M61A1 Vulcan Gatling, έχει έναν εκτοξευτή πυραύλων RAM, 11 θέσεων. Μπορεί άνετα να μπει στην θέση του ενός Phalaxn χωρίς κανένα πρόβλημα αφού η βάση είναι ίδια και τα ηλεκτρικά καλώδια.

Κόστος Sea RAM 35 εκατομμύρια.

Για της 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ πρέπει να διαθέσουμε 190 περίπου εκατομμύρια, συν 60 εκατομμύρια για πυραύλους RIM-116E Block 2B! Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια με έναν φόρτο πυραύλων. Συμπεριλαμβάνονται πυρομαχικά των 20 χιλιοστών, 50 πύραυλοι, πύραυλοι δοκιμών δυό για κάθε ένα SEA RAM, τοποθέτηση.

Εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ.


Έχω αναφερθεί με πολλά άρθρα, δυστυχώς οι αρμόδιοι επιμένουν να ζητάνε εκσυγχρονισμό τύπου S, με ελάχιστες προσθήκες νέων συστημάτων και ένα μόνο ραντάρ.

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/08/lcs_28.html

Θα αναφερθώ πάλι με νέα σειρά άρθρων για αυτό τον καίριο θέμα.

Τρία καίρια ζητήματα:
Συμφέρει να κάνουμε εκσυγχρονισμό στης Φρεγάτες ΜΕΚΟ;

Υπάρχει προσωρινή λύση βελτίωσης με ελάχιστο κόστος;

Οι δυνατότητες των ραντάρ εν σχέση με την πραγματικότητα και τι ραντάρ πρέπει να βάλουμε στον εκσυγχρονισμό MEKO MLU. 

Συμφέρει να κάνουμε εκσυγχρονισμό στης Φρεγάτες ΜΕΚΟ;
Πολλοί λένε όχι και να δώσουμε τα χρήματα που θα στοιχίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για νέα πλοία. Οι ειδικοί που τα λένε αυτά δεν έχουν ιδέα από πλοία και ζητάνε να αγοράσουμε πανάκριβες κορβέτες των 700 εκατομμυρίων, με ένα ραντάρ και 16 πυραύλους MICA!

Έχω τοποθετηθεί στο να μην αγοράσουμε κορβέτες, αλλά το 125 VARD OPV NG με το μισό κόστος με δυο αλλαγές.

Αντί για τα 2 πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και τα δυο πυροβόλα των 25 χιλιοστών, να τοποθετηθούν 4 πυροβόλα των 30 χιλιοστών.

Να τοποθετηθούν μηχανές ντίζελ μεγαλύτερης ισχύος. Αντί για 2 ντίζελ των 10000 KW να τοποθετηθούν 2 ντίζελ 12000 KW ή 12500 KW για να αυξηθεί η ταχύτητα στους 26+ κόμβους.

Ο οπλισμός είναι ίδιος με κορβέτα, 2x8 VLS, SEA RAM, 2x4 NSM.

Υπάρχει άπλετος χώρος για επιπλέον τοποθέτηση οπλισμού αν χρειαστεί. Είναι ένα πλοίο 125 μέτρων μήκους με δυνατότητα παραμονής στην θάλασσα 60 ημερών.

Υπάρχει προσωρινή λύση βελτίωσης με ελάχιστο κόστος;
Να γίνει αντικατάσταση των ραντάρ MW08 3D των 7 πυραυλακάτων Ρουσέν με το ραντάρ NS-50 και αυτά τα ρανταρ που είναι βελτιωμένη έκδοση των ραντάρ που έχουν οι ΜΕΚΟ να τοποθετηθούν σε αυτές.

Υπάρχουν 7 ραντάρ τα τρία θα μείνουν για ανταλλακτικά και θα έχουν λειτουργικά ραντάρ οι φρεγάτες ΜΕΚΟ έως το τέλος της ζωής τους.

Μαζί με μια βαριά συντήρηση του προωστικού συστήματος των Φρεγατών.

Οι δυνατότητες των ραντάρ εν σχέση με την πραγματικότητα και τι ραντάρ πρέπει να βάλουμε στον εκσυγχρονισμό MEKO MLU. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Πόσο πιο κάτω είναι η πραγματική εμβέλεια του ραντάρ, από την ονομαστική; Πόσο μειώνετε η εμβέλεια του ραντάρ σε υψηλές παρεμβολές; Πόσο μειώνετε η εμβέλεια του ραντάρ σε υψηλό κυματισμό και παρεμβολές;

NS-110 280 χιλιόμετρα εμβέλεια, η πραγματική πόσο είναι;
NS-200 400 χιλιόμετρα εμβέλεια, η πραγματική πόσο είναι;
NS-50 180 χιλιόμετρα εμβέλεια, η πραγματική πόσο είναι; 

Τελικά είναι σωστά τα 400 χιλιόμετρα η μέγιστη εμβέλεια του NS-200; Μήπως είναι όμως 350 χιλιόμετρα; Ναι είναι 350 χιλιόμετρα και τα 400  χιλιόμετρα αφορούν μια ειδική τεχνική λήψης σημάτων.

NS-50 & NS-110 έχουν 100 χιλιόμετρα διαφορά εμβέλειας ή μήπως δεν είναι έτσι λόγο της Χ μπάντας εκπομπής του NS-50;

Δεχόμαστε της μέγιστες εμβέλειες για πραγματικές ενώ στην ουσία δεν ισχύουν. Μπορεί να δει ένα επιβατικό αεροσκάφος Jambo Jet σε αυτές της εμβέλειες όχι όμως ένα F-16. 

Οι πραγματικές εμβέλειες είναι στο 50-60% της μέγιστης για την ανίχνευση μαχητικού αεροσκάφους F-16.Όχι όμως και στο ραντάρ NS-50 που είναι στην Χ μπάντα εκεί η ανίχνευση είναι καλύτερη με 65+% 

NS-100 τα 280 χιλιόμετρα μειώνονται στα 150 χιλιόμετρα
NS-200 τα 400 χιλιόμετρα μειώνονται στα 190 χιλιόμετρα.
NS-50 τα 180 χιλιόμετρα μειώνονται στα 115 χιλιόμετρα

Υπάρχουν δικές μου δημοσιεύσεις για πολλά θέματα 

https://twitter.com/MikrosEroas1/status/1759556854756044840

 Σχεδιάζοντας μια μικρή φρεγάτα με χαμηλό κόστος και μεγάλη μαχητική αξία. Οι νέες απειλές τα JET UAV ANKA3 & Kızılelma. Τα ραντάρ που μπορούν να τοποθετηθούν και οι δυνατότητες τους.

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/02/blog-post_22.html

Το πρόβλημα όμως μεγαλώνει με της ηλεκτρονικές παρεμβολές συνηθες φαινόμενο εν καιρώ πολέμου. Η εμβέλεια των ραντάρ μειώνετε στο μισό της μέγιστης όμως. Φτάνει στο 1/3 σε συνθήκες υψηλού κυματισμού και υψηλών παρεμβολών. Όχι όμως των ραντάρ στην Χ μπάντα.

Ραντάρ NS-110 με υψηλές παρεμβολες θα δει ένα μαχητικό στα 100 χιλιόμετρα. Σε συνθήκες με υψηλές παρεμβολές και υψηλο κυματισμό η πραγματική του εμβέλεια θα είναι τα 60 χιλιόμετρα!
Αντίστοιχα το ραντάρ NS-200 με υψηλές παρεμβολες θα δει ένα μαχητικό στα 125 χιλιόμετρα. Σε συνθήκες με υψηλές παρεμβολές και υψηλο κυματισμό η πραγματική του εμβέλεια θα είναι τα 80 χιλιόμετρα!

To ραντάρ NS-50 με υψηλές παρεμβολές θα δει ένα μαχητικό στα 85 χιλιόμετρα. Σε συνθήκες με υψηλές παρεμβολές και υψηλο κυματισμό η πραγματική του εμβέλεια θα είναι τα 50 χιλιόμετρα!

Η διαφορά με τα άλλα ραντάρ είναι πως μπορούμε να ρίξουμε άμεσα πύραυλο πχ CAMM-ER με το NS-50 ραντάρ, εκμεταλλευόμενοι την Χ μπαντα και της επιστροφές σήματος που είναι συνεχείς. Ενώ στα άλλα δυο ραντάρ θα υπάρχουν διακοπές σήματος και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλη την εμβέλεια.  

Υπάρχει ακόμα ένα πλεονέκτημα του ραντάρ NS-50. Έχει και άλλες δυνατότητες που δυστυχώς της αγνοούμε εδώ στην Ελλάδα.
Αναρτώ ένα κομμάτι σε μετάφραση από το παρακάτω λινκ: 

https://www.navalnews.com/naval-news/2021/02/thales-ns50-radar-bringing-game-changing-features-for-vessels-of-all-sizes/

Μια μελλοντική αναβάθμιση του NS50 μπορεί να φέρει μια λειτουργία επίμονης προβολής, όπου το ραντάρ σταματά να περιστρέφεται και παρακολουθεί τον στόχο με μεγαλύτερη ακρίβεια, μια τεχνολογία που κληρονομήθηκε από το SMART-L MM που χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία για αντιβαλλιστικές αποστολές. Το NS50 κληρονομεί επίσης την πιο πρόσφατη τεχνολογία ραντάρ από την ανάπτυξη της Thales στο APAR2.

Το NS50 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δευτερεύον, αποκλειστικό ραντάρ X-band σε μαχητές μεγαλύτερης επιφάνειας (συμπληρώνοντας ένα ραντάρ ζώνης S) με παρόμοιο τρόπο με το SPQ-9B της Northrop Grumman, το οποίο τοποθετείται σε διάφορες κατηγορίες του Ναυτικού των ΗΠΑ και Σκάφη JMSDF. Ένα τέτοιο ραντάρ ζώνης X έχει την ικανότητα να ανιχνεύει και να παρακολουθεί χαμηλούς, υψηλής ταχύτητας, μικρούς αντιπυραυλικούς στόχους Radar Cross Section σε βαριά περιβάλλοντα ακαταστασίας…

«Αυτός είναι ένας τομέας όπου τα ραντάρ ζώνης X υπερτερούν έναντι των ραντάρ S-band επειδή έχετε καλύτερη απόδοση έναντι επιφανειακού στόχου, έχετε καλύτερη συνολική ακρίβεια και ανάλυση. Σίγουρα, φανταζόμαστε το NS50 να χρησιμοποιείται σε τέτοιο ρόλο για μεγαλύτερα πλοία. Βλέπουμε επίσης το NS50 ως πιθανό δευτερεύον ραντάρ, που συμπληρώνει ένα NS100 ή NS200».

Με δυο λόγια το ραντάρ NS50 περιστρέφεται και σταματά προς τους στόχους, έχει καλύτερη ανανέωση στοιχείων και μπορεί να κατευθύνει πυραύλους με ενδιάμεση καθοδήγηση CAMM/CAMM-ER/RIM-116 και με συνεχή καθοδήγηση ESSM II, αν πληρώσεις να βάλει τα CHANELL μετάδοσης των στοιχείων στην κεραία και το INTERFACE στο σύστημα ελέγχου πυρός. Μπορεί να κατευθύνει πυραύλους έως τα 120 χιλιόμετρα εμβέλεια σε κανονικές συνθήκες. 

Με απλά λόγια θέλεις οπωσδήποτε δυο ραντάρ στο πλοίο σε δυο διαφορετικές μπάντες S & X. Δηλαδή NS-200 & NS-50. 

Το NS-50 ραντάρ είναι το μοναδικό που δεν χρειάζεσαι FCR (STIR 1.2) γιατί κατευθύνει τρία πυροβόλα των 20-76 χιλιοστών και σταματά προς τον στόχο για να ρίξεις πυραύλους. (Ότι κάνουν τα STIR 1.2 δηλαδή αλλά και έρευνα, ανίχνευση στόχων) 

Δεν επιμένω στο να βάλουμε το ραντάρ NS-50 στης πυραυλάκατους, φρεγάτες κλπ. Ξέρω τις δυνατότητες του. Άλλοι επιμένουν να θέλουν ένα μοναδικό ραντάρ NS-110 σε φρεγάτα και κορβέτα.
Θα εξετάσουμε τώρα τον συνδυασμό των δυο ραντάρ NS-200 & NS-50. 

Ένα ραντάρ NS50 που λειτουργεί στην X Band, με μέγιστη εμβέλεια 180 χιλιομέτρων. Θα δει όταν περιστρέφετε με υψηλές παρεμβολές και υψηλό κυματισμό η πραγματική του εμβέλεια θα είναι τα 50 χιλιόμετρα απόσταση, δηλαδή από το πλοίο που έχει τοποθετηθεί. Αν λάβει την πορεία του στόχου από το NS200 ραντάρ, στρίψει και παραμείνει ακίνητο, θα δει τους στόχους στα 70 χιλιόμετρα απόσταση. 

Αναφερόμαστε στης πιο δύσκολες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει ένα πλοίο σε κατάσταση μάχης. Σε όλες της περιπτώσεις ο συνδυασμός NS-200 & NS-50 είναι ο καλύτερος. Σε δικές μου μελέτες μπορείς να βάλεις ρανταρ NS-200 και 2-3 NS-50 ή νέα έκδοση με μεγαλύτερη εμβέλεια. 

Θα ήταν πολύ καλύτερο αντί για το NS50 ραντάρ, να είχαμε μια ίδια έκδοση του ραντάρ APAR2. Δηλαδή το ένα FIXED PANEL του ραντάρ APAR2 να περιστρέφετε και να σταματά προς τους στόχους. Η εμβέλεια του θα είναι 250 χιλιόμετρα αντί τα 180 χιλιόμετρα του NS50 και θα μπορείς να ρίξεις ακόμα και SM-6 πυραύλους! 

Αυτή είναι μια παλιά μελέτη που αφορούσε την τοποθέτηση 4 ραντάρ σε φρεγάτες μεγέθους S & MEKO. Ένα περιστρεφόμενο και τρία FIXED PANEL που περιστρέφονται και σταματούν προς τους στόχους. Ο σκοπός της μελέτης να λύσω τα προβλήματα της καθοδήγησης μικρού αριθμού πυραύλων σε μεγάλες αποστάσεις και την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Είναι καλύτερο να έχεις τρία συστήματα ελέγχου πυρός στα τρία ραντάρ, παρά ένα σε ένα 4 FACE.

Αν βάλετε ραντάρ NS110 στης ΜΕΚΟ & στης κορβέτες να μειώσετε και άλλο της ικανότητες τους.
Ο αριθμός 7+4 ραντάρ NS-50 που θα αντικατασταθούν από της πυραυλακάτους Ρουσέν και της φρεγάτες ΜΕΚΟ, 11 σε αριθμό είναι αρκετά για συμπαραγωγή στην Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να βάζαμε και στης τρις φρεγάτες FDI-HN NS-50 στην θέση του ακατάλληλου STIR 1.2.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου