Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τους SPIKE NLos, που θα αλλάξουν το στρατιωτικό “παιγνίδι”: «Αγκάθια» και σκέψεις για τα μέσα που θα ενισχυθούν με το ισραηλινό υπερόπλο


Οι 18 εποχούμενοι Spike NLOS του Στρατού Ξηράς, στον Έβρο θα ενταχθούν στους Λόχους αντιαρματικών. Στα νησιά τους νέους ισραηλινούς πυραύλους θα χειρίζονται τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων των ΕΤΕΘ. Οι Spike NLOS της Αεροπορίας Στρατού θα “κουμπώσουν” στα Apache . Και για το Πολεμικό Ναυτικό η ναυτική έκδοση προορίζεται είτε για τις Κανονιοφόρους, είτε για τα περιπολικά Island και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου του Αρχηγείου Στόλου. Πηγή εικόνας: Rafael

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αυτό δεν εμποδίζει τις εταιρείες αμυντικού υλικού να εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες των IDF, όσο και να τρέχουν τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι άλλων χωρών, με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες.

Μια από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα και μια εκ των σημαντικών συμφωνιών που έχει συμβασιοποιηθεί είναι για το game changer σύστημα SPIKE NLos.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι οι παραδόσεις οχημάτων και συστημάτων για τον Στρατό Ξηράς που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα θωρακίσουν τον Έβρο και νησιά στο Αν. Αιγαίο, έχουν προγραμματιστεί το 2025, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για τους Ισραηλινούς υπάρχει απεριόριστος χρόνος.

Επαγγελματικά ταξίδια γίνονται αρκετά ώστε το εξειδικευμένο προσωπικό να κάνει τις δικές του αυτοψίες εκεί που χρειάζεται και να έχουν όλα τα στοιχεία που πρέπει, ώστε να «χτίσουν» με τον τρόπο που απαιτείται το νέο απόκτημα του στρατού.

Η συμβασιοποίηση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφορά όλα τα συστήματα για τον στρατό ξηράς, για την αεροπορία στρατού αλλά και εκείνα που πρόκειται να τοποθετηθούν σε μονάδες του στόλου.

Για τον στρατό ξηράς τα δεδομένα θεωρούνται πολύ συγκεκριμένα και από τώρα οι μονάδες που θα έχουν τα SPIKE NLos γνωρίζουν τι είδους όπλο θα χειρίζονται τα στελέχη τους έναν χρόνο αργότερα.

Σ’ ότι έχει να κάνει με την αεροπορία στρατού εκείνο που επιχειρείται είναι να επιτευχθεί η κίνηση διπλής ενέργειας. Συγκεκριμένα για την αναβάθμιση των Apache Alpha και την ταυτόχρονα τοποθέτηση όλων εκείνων των συστημάτων που απαιτούν οι εναέριοι SPIKE NLos.

Το πρωτότυπο επιθετικό ελικόπτερο, δηλαδή εκείνο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η γραμμή παραγωγής της αναβάθμισης και της τοποθέτησης του πυραυλικού συστήματος, πρόκειται το 2025 να αποδοθεί στην αεροπορία στρατού.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές λένε ότι δεν αποκλείεται να σταλούν ορισμένα Apache στο Ισραήλ για να γίνουν εργασίες, αλλαγές αλλά και δοκιμές.

Και για τα ελληνικά AH-64A Apache οι Ισραηλινοί έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές στην χώρα μας, ώστε να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να εργαστούν στη συνέχεια στο Ισραήλ και να παραμείνουν εντός του σχεδιασμένου χρονοδιαγράμματος.

Πάντως επειδή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να υπάρχει πάντοτε υποσκευαστικό έργο για ελληνική εταιρεία, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχει πιέσει αρκετά την ισραηλινή πλευρά για να προχωρήσει και σε αυτή την κίνηση.

Η αναζήτηση της νέας «φωλιάς» και οι παρεμβάσεις…

Το βέβαιο είναι ότι η αναβάθμιση των AH-64A Apache απαιτεί «φωλιά» και εργαστήρια, στα οποία το εξειδικευμένο προσωπικό θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της θεομηνίας που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, ακόμη η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού παραμένει δίχως το δικό της «σπίτι».

Η κατάσταση λίγο πολύ γνωστή, με τους ανθρώπους και τα εναέρια μέσα της Ταξιαρχίας να βρίσκονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του ορίζοντα…

25 ημέρες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών το μόνο σίγουρο είναι ότι ουδείς θα πάρει το πολιτικό ρίσκο της απόφασης η οποία θ’ αφορά την επόμενη μέρα του μεγαλύτερου σχηματισμού της αεροπορίας στρατού.

Το διάστημα αυτό πάντως δεν είναι λίγοι οι Δήμαρχοι που έχουν καταθέσει την δική τους πρόταση ώστε να φιλοξενηθεί σε κάποια περιοχή, πάντα της Θεσσαλίας, η 1 η Ταξιαρχία.

Και από αυτό φαίνεται η «μάχη» που δίνουν οι Θεσσαλοί για να κρατήσουν την αεροπορία στρατού στην περιφέρειά τους.

Οι επιτελείς κάνουν είτε διαδικτυακές είτε επιτόπιες αυτοψίες, εντοπίζοντας τα προτεινόμενα σημεία για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, όμως όλες έχουν κριθεί από τους ειδικούς ως ακατάλληλες.

Καβάλα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Μέγαρα, Κρήτη, είναι γεωγραφικά σημεία που το ΓΕΣ και οι επιτελείς της αεροπορίας στρατού έχουν εισηγηθεί προς την πολιτική ηγεσία, ώστε στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις και οι πάντες να γνωρίζουν σε ποιο σημείο καλούνται να υπηρετήσουν.

Κανονιοφόροι ή μήπως ΠΠ τύπου Island;

Στις κανονιοφόρους ή μήπως τελικά η ναυτική έκδοση των SPIKE NLos τοποθετηθεί στα παραχωρηθέντα από τις ΗΠΑ παράκτια περιπολικά τύπου Island στα οποία γίνονται εργασίες το διάστημα αυτό στα ναυπηγεία Σαλαμίνας;

Βέβαιο θεωρείται ότι ορισμένα συστήματα θα τοποθετηθούν και στα MARK V της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Αλλά για τα υπόλοιπα οι τελευταίες προτάσεις δείχνουν προς τα Island.

Αυτό ίσως σχετίζεται με την ταχύτητα που μπορούν τα συγκεκριμένα περιπολικά, αν και περίπου 40ετών κι αυτά, ν’ αναπτύξουν σε σχέση με τις κανονιοφόρους που είναι πιο αργά πλοία.

Πηγές από το πολεμικό ναυτικό λένε με νόημα ότι υπάρχει ακόμη καιρός μέχρι την τελική απόφαση για τους πυραύλους που είναι ικανοί να προσδώσουν στα πλοία του στόλου, την λεγόμενη «άρνηση περιοχής».

Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί ένα ζητούμενο για το οποίο το ναυτικό εργάστηκε και εργάζεται διαρκώς παρά τα δισεπίλυτα προβλήματα που παραμένουν ζωντανά και υπαρκτά στον στόλο.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου