Εχουν εξεταστεί περισσότερα από 15 πιθανά σενάρια στόχων σε ολόκληρη την ιρανική εδαφική επικράτεια. Επιπλέον οι δύο στρατιωτικές ηγεσίες έχουν ενδελεχώς αναλύσει τα πιθανά επερχόμενα πλήγματα και τις αντιδράσεις της Τεχεράνης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, τον τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται πολυδιάστατες ασκήσεις στην περιοχή του Ισφαχάν, καθώς και ειδικές «αναφορές ενδεχόμενων αντιδράσεων» στη γνωστή Ακαδημία Ιερού Πολέμου στην ιρανική πρωτεύουσα.
Από πυραυλικές βάσεις ως διυλιστήρια πετρελαίου (ακόμα και πυρηνικά εργαστήρια) το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει δηλαδή ένα ευρύ φάσμα στόχων στο Ιράν. Η αεράμυνα του Ιράν υστερεί απέναντι την αεροπορία του Ισραήλ. Με την εξαιρετικά ανώτερη αεροπορία του και τη σχετικά αδύναμη αεράμυνα του Ιράν, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει ένα ευρύ φάσμα στόχων στο Ιράν αν το ήθελε, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και πληροφοριών, θέσεις ανώτατων διοικητών, τερματικών σταθμών πετρελαίου και διυλιστηρίων ή ακόμα και πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, το Ισραήλ θα πρέπει να εξισορροπήσει την πιθανή αντίδραση από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου η Τεχεράνη να επιλέξει να εξαπολύσει επιθέσεις σε κράτη του Αραβικού Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις ή να επιλέξει να τοποθετήσει θαλάσσιες νάρκες στα στενά του Ορμούζ, τη στενή πλωτή οδό μεταξύ του Κόλπου. και του Ινδικού Ωκεανού από τον οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου.
Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οποιαδήποτε τοποθεσία ή μονάδα που σχετίζεται με την προ ημερών επίθεση με πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης και ελέγχου, πεδίων εκτόξευσης πυραύλων, θέσεων τροφοδοσίας και ακόμη και διοικητών που επιβλέπουν το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων της χώρας. Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να πλήξει τα κέντρα πληροφοριών, που συχνά βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις, ως απάντηση σε μια προφανή προσπάθεια του Ιράν να χτυπήσει προ ημερών την έδρα της Μοσάντ.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να βομβαρδίσει άλλους στρατιωτικούς στόχους, όπως συστήματα αεράμυνας και θέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εν μέρει για την προστασία των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρούν τα χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους ως αναλογικά και με μειωμένο κίνδυνο απωλειών αμάχων, ανέφεραν Αμερικανοί από τις προωθημένες βάσεις του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Εμιράτων και του Κουβέιτ.
Η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν στο στόχαστρο
Ασφαλώς οι ενεργειακές βάσεις είναι στο στόχαστρο των ισραηλινών F-15/F-16/F-35. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κάπως μετά τα τελευταία γεγονότα. Το Ιράν είναι ένα περιβάλλον πλούσιο σε στόχους, και το χτύπημα πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα με νυν και πρώην ανώτατους αξιωματούχους του στρατού και της εθνικής ασφάλειας, το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να βομβαρδίσει την πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν, η οποία είναι η οικονομική σωτηρία της χώρας. Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα σε ποια τμήματα του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν θα επιτεθεί .
Μια επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν τα διυλιστήρια που εξυπηρετούν κυρίως την εγχώρια αγορά του Ιράν, περιορίζοντας πιθανώς τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Το εργοστάσιο στο Μπαντάρ Αμπάς είναι η πιο σημαντική εγχώρια πηγή καυσίμων για το Ιράν, έχοντας καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της χώρας πέρυσι, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου. Ενα τέτοιο χτύπημα είναι πιθανό να προκαλέσει οικονομική αναταραχή στο Ιράν, το οποίο ήδη αδυνατεί να διαχειριστεί μια προβληματική οικονομία, που συμπιέζεται από τις πολυετείς αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις.
ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Πιθανό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Αν και οι Αμερικανοί είναι κάθετα αντίθετοι εναντίον πληγμάτων στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Νετανιάχου (επειδή είναι ιδιόρρυθμο άτομο)
μπορεί να αποφασίσει ότι είναι ώριμη η στιγμή να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις (πριν προχωρήσει περαιτέρω το πρόγραμμα της Τεχεράνης.) Οι κύριες τοποθεσίες περιλαμβάνουν κέντρα εμπλουτισμού ουρανίου στο Φόρντοο και στη Nατάνζ, τα οποία βρίσκονται και τα δύο βαθιά υπόγεια κάτω από τεράστια στρώματα βράχου και σκυροδέματος. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πυρηνικό κέντρο έξω από το Ισφαχάν που επιβλέπει μια σειρά από δραστηριότητες για το πυρηνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εξαρτημάτων φυγοκέντρισης και μετάλλου ουρανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πυρήνα μιας ατομικής βόμβας, καθώς και η βάση πλουτωνίου στο Αράκ.
Αλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν ένα μερικώς κατασκευασμένο εργοστάσιο αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Χοντάμπ, καθώς και 3 ερευνητικά κέντρα στην Τεχεράνη. Μια απόρρητη μελέτη του 2023 που εξέταζε μια πιθανή επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να διεισδύσουν οι βόμβες στους πιο σκληρούς στόχους (υπόγεια) θα ήταν τα μεγάλα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ (B-2/SPIRIT και Β-21 RAIDER που μπορούν να μεταφέρουν τις τεράστιες βόμβες αμερικανικής κατασκευής GBU-57A/B βάρους 13,2 τόνων από τη βάση WHITEMAN στο Μιζούρι των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ διαθέτει αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα για τα επιθετικά του αεροπλάνα, τα drones επιτήρησης και τα εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, επιτρέποντάς του θεωρητικά να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει το επίπεδο ζημιάς που θα μπορούσαν να επιτύχουν μόνο τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι μπορούν πραγματικά να το καταστρέψουν. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πιθανότατα θα αναχαιτιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν θα εξαλειφθεί, όπως και δεν αποπυρηνικοποιούνται οι πυρηνικές γνώσεις και η πυρηνική επιστήμη. Πάντως, υπό λογικές συνθήκες, οι Αμερικανοί είναι κατά των πυρηνικών πληγμάτων. όπως και οι Βρετανοί, οι Γάλλοι κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου