Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Καθώς κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να τελειώσει οριστικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, ενώ με το πρόσφατο διάγγελμα του ισραηλινού προέδρου προς τον ιρανικό λαό, γεγονός χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, δείχνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε πόλεμο και με το Ιράν!
ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη, παρά την καταγγελτική τους ρητορική, δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο που θα επέτρεπε την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Αντιθέτως, όλοι διαβλέπουν το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω σοβαρής πολεμικής κλιμάκωσης, εξ´ού και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρατάσσουν στην ανατολική μεσόγειο μία άνευ προηγουμένου δύναμη πυρός, με απώτερο σκοπό και μόνο την υπεράσπιση των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της αμυντικής του ομπρέλας.
Κι σε αυτή την μεγάλη εικόνα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η εκκωφαντική σιωπή όλων των ισχυρών αραβικών χωρών, οι οποίες μέχρι και σήμερα έχουν επιμελώς αποφύγει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα σηματοδοτούσε την πρόθεσή τους για πολεμική εμπλοκή εναντίον του Ισραήλ.
Τούτων δοθέντων, λοιπόν, μοναδική εξαίρεση σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί η στάση της Τουρκίας, η οποία θεωρώντας τον εαυτό της ως ηγέτιδα δύναμη των μουσουλμανικών χωρών, μέχρι και σήμερα δεν έχει πάψει ούτε κατ’ ελάχιστον την πολεμική της ρητορική εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας μάλιστα τις τελευταίες μέρες ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται να επιτεθεί και εναντίον της!
Το μείζον εν προκειμένω δεν είναι η ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά της Τουρκίας, η οποία σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ευσταθεί, αλλά τι συγκεκριμένα υποκρύπτει μία τέτοια συστηματική πολεμική ρητορική της Τουρκίας;
Κατ’ αρχάς, η Τουρκία ανησυχεί ότι η πολεμική σύρραξη μπορεί να επεκταθεί και στη Συρία, η οποία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κουρδικού στοιχείου που ελέγχει τη βορειοανατολική Συρία και τις προσδοκίες δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους στο υπογάστριο της Τουρκίας.
Κατά δεύτερον, και με δεδομένο ότι πρωταρχικός στόχος της τουρκικής εθνικής στρατηγικής είναι η διχοτόμηση της Κύπρου, η Τουρκία καραδοκεί την κατάλληλη ευκαιρία που θα μπορούσε να της δώσει το έναυσμα να αναπτύξει περαιτέρω στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα, με το πρόσχημα της προστασίας των τουρκοκυπρίων, δεδομένου του κρίσιμου γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία διαθέτει περγαμηνές στην κατασκευή και παραποίηση γεγονότων για την πραγματοποίηση εισβολών στο Ιράκ, στη Συρία ακόμη και στη Λιβύη. Πολύ δε περισσότερο, η τουρκική πολιτική ιστορία βρίθει προκλητικών σχεδιασμών και δολίων ενεργειών (προβοκάτσιες) προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.
Και επειδή ο ελληνισμός στην ιστορία του έχει πικρή πείρα τέτοιων δόλιων τουρκικών ενεργειών, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν, καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης χρονικής περιόδου, να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση. Διότι οι καιροί ου μενετοί.-
Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου