Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

AIR DEFENCE for Dummies! Οι 20+1 αρχές αεράμυνας για εγχώριους μαθητευόμενους “μάγους”…


Η συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα με αφορμή την πρόθεση δημιουργίας αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού “θόλου“, εμπεριέχει πολλές στρεβλώσεις και κυριαρχείται από απλουστευτικά αφηγήματα, τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει κάτι σαν το αντίστοιχο ισραηλινό.

Λησμονούν όλοι βέβαια ότι οι επιχειρησιακές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές στις δυο χώρες, καθώς επίσης και τη γεωγραφία, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει, είναι εξόχως προβληματική. Με αυτά ως δεδομένα, η με τη βοήθεια ειδικών επιστροφή σε κάποιες βασικές αρχές που διέπουν στον σχεδιασμό μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής αεράμυνας σε μια χώρα, αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον. Όλα αυτά, εν αναμονή -πολύ σύντομα…- της απάντησης της ισραηλινής SIBAT για τα συστήματα που έχει αιτηθεί η ελληνική πλευρά.

Barak MX της IAI, Spyder και David’s Sling της Rafael, με τα ραντάρ της της ELTA θυγατρικής της IAI, είτε τα μετρήσει κανείς ως… εκτοξευτές είτε ως πυροβολαρχίες, δεν αλλάζουν την ουσία όσων ακολουθούν. προτού λοιπόν επανέλθουμε σε λεπτομέρειες, όπως αυτές θα μας προκύψουν προσεχώς, θεωρήσαμε ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρατεθούν 20+1 προτάσεις, κατανοητές ελπίζουμε ακόμα και από πολύ… dummies! Τονίζουμε, επαναλαμβάνουμε: Με τη βοήθεια πολύ ειδικών. Πάμε λοιπόν…

1. Κανένας στρατός στον πλανήτη δεν μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του εάν δεν υποστηρίζεται από ένα επαρκές δίκτυο αεράμυνας.
2. Η αεράμυνα δεν είναι ούτε θόλοι, ούτε κύκλοι στο χάρτη. Αυτά μπορεί να δείχνουν ωραία στις παρουσιάσεις, αλλά δεν έχουν την παραμικρή επιχειρησιακή σημασία ή εφαρμογή.
3. Με τον όρο ΑΕΡΑΜΥΝΑ καλείται το σύνολο των ενεργητικών και παθητικών μέτρων που λαμβάνονται από μια δύναμη και αποσκοπούν στο να ακυρώσουν ή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της εχθρικής αεροπορικής ισχύος.

4. Σκοπός της αεράμυνας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η καταστροφή των αεροσκαφών (αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα»). Βασικός σκοπός είναι η αποτροπή χρήσης της αεροπορικής ισχύος ή η εμπλοκή δυσανάλογα υψηλού αριθμού προσωπικού και αεροπορικών μέσων, η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει σε αυξημένες απώλειες ή/και εξασθένηση της παρουσίας της αεροπορικής ισχύος σε άλλα μέτωπα.

5. Το βασικότερο στοιχείο της αεράμυνας είναι το προσωπικό της. Για να αποκτήσει επαρκείς δεξιότητες δεν φτάνει μια στείρα εκπαίδευση, αλλά απαιτείται συνεχής εκπαίδευση επί του πεδίου η οποία υποστηρίζεται από εξομοιωτές υψηλών δυνατοτήτων σε επαρκείς ποσότητες και φυσικά βολές με πραγματικά πυρά (μην ακούσουμε δικαιολογίες για αυξημένο κόστος εδώ). Επίσης το προσωπικό δεν θα πρέπει να γίνεται γυρολόγος ανάμεσα σε μονάδες που είναι εξοπλισμένες με διαφορετικά συστήματα με δικαιολογία την απόκτηση «ολοκληρωμένων γνώσεων». Η αεράμυνα απαιτεί εξειδίκευση και εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή το ρητό που λένε στο χωριό πολλών από εμάς… “jack of all trades, master of none”.

6. Το αμέσως επόμενο στοιχείο είναι η ανάπτυξη ενός σοβαρού και ολοκληρωμένου δόγματος αεράμυνας, το οποίο θα ενσωματώνει οργανωτικά, τεχνικά και επιχειρησιακά στοιχεία. Βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να αντληθούν αφορούν στη διαμόρφωση της απειλής, σε οργανωτικά θέματα (π.χ. μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για Κλάδο Αεράμυνας… αντί για έμμεση δημιουργία άλλων;), και τέλος στις τεχνικές απαιτήσεις. Δεν πάμε πρώτα να αγοράσουμε τα οπλικά συστήματα και μετά να δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε επιχειρησιακά.

7. Σχεδιασμός, υλοποίηση και συνεχής αναβάθμιση ενός ολοκληρωμένου και πολυδιάστατου συστήματος διοίκησης και ελέγχου. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να μπορεί να επεκταθεί χωρίς περιορισμούς, θα πρέπει να είναι ευέλικτο, και ανθεκτικό στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον κυβερνοπόλεμο. Τα οπλικά συστήματα που θα αγοράζονται θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι συμβατά με το σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

8. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι κανένα οπλικό σύστημα αεράμυνας το οποίο σχεδιάζεται εκτός χώρας θα είναι πλήρως συμβατό ή θα ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, καθώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετική – ποιοτικά και ποσοτικά – απειλή. Επίσης, το ότι κάποιο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αν δεν γίνει ανάλυση των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων αυτών.

9. Συστήματα αεράμυνας τα οποία δεν είναι πραγματικά κινούμενα είναι καταδικασμένα να καταστραφούν.
10. Συστήματα αεράμυνας τα οποία δεν προστατεύονται έναντι όλων των σχετικών απειλών είναι καταδικασμένα να καταστραφούν.
11. Συστήματα αεράμυνας τα οποία δεν είναι σε διασπορά, δεν εφαρμόζουν σχέδιο κάλυψης, παραπλάνησης και απόκρυψης (σημειώνεται για τους dummies ότι αυτό σημαίνει κόσμο, υλικά και λεφτά!) είναι καταδικασμένα να καταστραφούν.

12. Για κάθε εναέριο στόχο απαιτούνται τουλάχιστον δυο κατευθυνόμενα βλήματα, και ίσως ένα τρίτο για να είμαστε σίγουροι. Αυτό σημαίνει ότι η επάρκεια κατευθυνομένων βλημάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής της αεράμυνας.

13. Δεν μπορεί η αεράμυνα να προστατεύσει τα πάντα για πάντα. Όσο εκτενής και να είναι η αεράμυνα, πάντα κάποια επιθετικά όπλα θα περάσουν και θα προκαλέσουν ζημία. Επίσης, αν δεν υπάρχει πρόβλεψη για μια εύρωστη εφοδιαστική αλυσίδα, εν μέσω επιχειρήσεων θα διαπιστώσουν όλοι σύντομα ότι τα διαθέσιμα βλήματα και οπλικά συστήματα θα τελειώσουν πολύ γρήγορα.

14. Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης η αεράμυνα ή καλύτερα η καταστολή και η καταστροφή της αεράμυνας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

15. Η πραγματική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην αεράμυνα δεν είναι ακόμα εφικτή. Οπότε να μην χρησιμοποιείται… ως πιπίλα, ειδικά από άτομα τα οποία δεν έχουν ιδέα ούτε για τον τομέα τον οποίο αναφέρονται ούτε και για τις προκλήσεις που παρουσιάζει. Από την άλλη η εφαρμογή αυτοματισμών είναι εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη (σ.σ. για dummies: η ανάλυση μεγάλων δεδομένων ΔΕΝ είναι ΤΝ).

16. Αν η ομοιοτυπία είναι κρίσιμης σημασίας για άλλους κλάδους, στην αεράμυνα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου!

17. Όσοι μιλάνε για θόλους anti-drone παρακαλούνται να εξηγήσουν πως θα επιτρέψουν την ταυτόχρονη χρήση των φίλιων συστημάτων με τα εχθρικά αντίστοιχα.

18. Κυριαρχία επί του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος σημαίνει κυριαρχία επί του πεδίου της μάχης.

19. Κυριαρχία επί της πληροφορίας σημαίνει κυριαρχία επί των επιχειρήσεων.

20. Η προσέγγιση “out of the box” είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αεράμυνας.

+1: Όταν «δανειζόμαστε» ιδέες άλλων, καλό είναι να τους ρωτάμε ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε όσον τον δυνατόν περισσότερα δεδομένα και πληροφορία… είπαμε, είμαστε dummies!

U.S. Army’s Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense… διότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου