Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ανάλυση stratfor: Τι να περιμένει η Ε.Ε. από τον Τραμπ


Με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον νέο πρόεδρο και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Τα συγχαρητήρια αυτά, ωστόσο, ακολούθησαν εβδομάδες δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων που σημείωναν την ανησυχία του μπλοκ για τον πιθανό αντίκτυπο της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στις διμερείς σχέσεις.

Eνας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠA και Ε.Ε. είναι πιθανός, καθώς ο Τραμπ έχει δεσμευτεί για γενική αύξηση των δασμών για όλες τις εισαγωγές, με τις Βρυξέλλες να υπόσχονται ότι θα προβούν σε αντίποινα με δικούς τους δασμούς. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ υποσχέθηκε αύξηση δασμών μεταξύ 10% και 20% για όλα τα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠA. Ενώ αυτό είναι πιθανότατα μια διαπραγματευτική τακτική για να πιέσει χώρες και εμπορικά μπλοκ, όπως η Ε.Ε., να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες, αν εφαρμοστούν οι δασμοί αυτοί θα επηρεάσουν αρνητικά την Eνωση, η οποία το 2023 εξήγαγε αγαθά αξίας περίπου 502 δισ. ευρώ, διατηρώντας εμπορικό πλεόνασμα περίπου 156 δισ. ευρώ με τις ΗΠA. Οι αμερικανικοί δασμοί θα είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν τις ΗΠA ως τον μεγαλύτερο ή τον δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό των εξαγωγών τους και, επίσης, έχουν εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να αποδυναμώσει την ήδη ασθενή συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε. σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δεσμεύτηκε να αποσύρει τις ΗΠA από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (όπως έκανε και κατά την πρώτη του θητεία), να αυξήσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και να εξαγάγει περισσότερη ενέργεια στο εξωτερικό (κυρίως, υγροποιημένο φυσικό αέριο). Αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αποδυναμώνοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ε.Ε. στο θέμα αυτό. Επίσης, η νίκη του Τραμπ είναι πιθανό να ενθαρρύνει τις δεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις εντός της Ευρώπης που ήδη πιέζουν για μια πιο αργή ενεργειακή μετάβαση εντός του μπλοκ. Ωστόσο, η απόφασή του να ενισχύσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι κακή είδηση για την Ευρώπη, η οποία ενδιαφέρεται να διαφοροποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ενεργειακό της εφοδιασμό μακριά από τη Ρωσία.

Η κριτική Τραμπ στον νόμο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρίες. Ο Τραμπ είναι, επίσης, πιθανό να καταργήσει το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ε.Ε., ένα διμερές φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2021 για να συζητά ρυθμίσεις και πρότυπα τεχνολογίας. Το τέλος αυτής της πρωτοβουλίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διατλαντική συνεργασία σε θέματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το απόρρητο των δεδομένων και τα δίκτυα 5G. Χωρίς αυτό το φόρουμ, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να υιοθετήσουν αντικρουόμενα ρυθμιστικά πλαίσια, περιπλέκοντας το εμπόριο και μειώνοντας τη συμβατότητα των τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν τις κοινές ανησυχίες αναφορικά με την επιρροή της Κίνας στις παγκόσμιες τεχνολογικές υποδομές και την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού. Ο τερματισμός του θα αποδυνάμωνε την ικανότητά τους να συντονίζουν τις απαντήσεις τους σε τέτοια ζητήματα.

Ενώ βραχυπρόθεσμα η νίκη Τραμπ είναι πιθανό να οδηγήσει σε ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία εντός του μπλοκ και αυξημένη υποστήριξη προς την Ουκρανία, μεσοπρόθεσμα οι διαφωνίες εντός της Ε.Ε. είναι πιθανό να αυξηθούν και στα δύο αυτά ζητήματα. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να πιέσει την Ουκρανία και τη Ρωσία να τερματίσουν τον πόλεμο. Επιπλέον, η κριτική του Τραμπ στην Ουκρανία είναι πιθανό να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία) που θεωρούν ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία απλώς παρατείνει τον πόλεμο και μειώνει τις πιθανότητες διαπραγμάτευσης. Οι κυβερνήσεις αυτές είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα βέτο τους σε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ουκρανία, εάν έχουν την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Εάν οι ΗΠΑ μειώσουν και ιδιαίτερα εάν τερματίσουν την όποια στήριξη στην Ουκρανία, αυτό θα κάνει τη Ρωσία πιο επιθετική στο πεδίο της μάχης. Η νίκη του Τραμπ θα επηρεάσει, επίσης, την προσπάθεια της Ευρώπης για μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα της άμυνας. Ενώ η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση του αμυντικού της ρόλου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της αυτοδυναμίας στην αμυντική ανάπτυξη και προμήθεια, οι προσπάθειες αυτές εξακολουθούν να είναι περιορισμένες και είναι απίθανο να μειώσουν σύντομα την εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Αν και η πλήρης αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ είναι απίθανη υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη ή να συνδέσουν τις δεσμεύσεις ασφαλείας με μια ταχεία αύξηση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία» στην Ευρώπη, επιταχύνοντας τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, οι πολιτικές του Τραμπ είναι πιθανό να καταπονήσουν την ενότητα της Ε.Ε., αναδεικνύοντας τις αμυντικές διαφωνίες.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου