Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επέλεξε συμφιλιωτικό τόνο σε νέα του συνέντευξη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επέλεξε συμφιλιωτικό τόνο στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με αναφορά σε «αμοιβαία επωφελή» σχέση (win win) και στην αποφασιστικότητα για ανάπτυξη καλών γειτονικών δεσμών.
Σε μια επίδειξη θερμών συναισθημάτων προς την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, με ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Ο Φιντάν εστίασε στη σημασία μιας «θετικής ατζέντας» για την εξέλιξη των σχέσεων των δύο γειτόνων, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία και η Ελλάδα οφείλουν να χτίσουν δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Η επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου, στην Άγκυρα, αποτελεί, σύμφωνα με τον Φιντάν, μια σημαντική ευκαιρία να ενισχυθεί η θετική πορεία που εγκαινιάστηκε από τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών.
«Οι επαφές μας στην Αθήνα πήγαν πολύ καλά. Ο αγαπητός μου φίλος Γιώργος και εγώ είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε διεξοδικά τις διμερείς μας σχέσεις. Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με θετική ατζέντα. Είμαστε τόσο γείτονες όσο και σύμμαχοι. Φυσικά, υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των χωρών μας σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τα θέματά μας με ηρεμία. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο πλαίσιο των αρχών της καλής γειτονίας και μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα, συζητήσαμε επίσης τις προετοιμασίες για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα με τη συμμετοχή των ηγετών μας. Το Δεκέμβριο του 2023, ο πρόεδρός μας είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη τον Ιανουάριο θα επιταχύνει επίσης τις σχέσεις μας», δήλωσε στον Τούρκο δημοσιογράφο, Οζάι Σεντίρ.
«Ήρθε η ώρα για ολιστικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ»
Την «ολιστική» προσέγγιση προωθεί και με τις ΗΠΑ η Άγκυρα. Όπως διαμήνυσε στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, η Τουρκία επιδιώκει μια «ολιστική» αναβάθμιση στον διάλογο με την Ουάσιγκτον, τονίζοντας τη σημασία μιας πιο «θεσμικής» πια συνεργασίας που να υπερβαίνει τις συγκυρίες και τα πρόσωπα στην εξουσία. Αυτό που πρέσβευε και ο Τζο Μπάιντεν όταν ανέβηκε στην εξουσία και ο Τούρκος πρόεδρος το απέρριπτε λόγω της «προσωπικής διπλωματίας» που είχε αναπτύξει με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ηγέτες.
Αν και οι εκλογές στις ΗΠΑ φέρνουν αλλαγές προσώπων, ο Φιντάν υπογράμμισε πως οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν σταθερά θεμέλια, με τον ίδιο να εκφράζει την ετοιμότητα της Άγκυρας να συμμετάσχει σε έναν ανανεωμένο στρατηγικό διάλογο.
«Οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία. Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, υπάρχει ήδη ένας διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών που βασίζεται σε σχέσεις συμμαχίας. Ο στρατηγικός μηχανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, θα συνεχίσει φυσικά το έργο του και στη νέα περίοδο. Ο πρόεδρός μας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ γνωρίζονται ήδη μεταξύ τους. Η ειλικρίνεια αντανακλάται σαφώς στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών αμέσως μετά τις εκλογές. Ο στρατηγικός μας διάλογος με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί φυσικά και στη νέα εποχή. Τα θέματα της ατζέντας μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με εποικοδομητικό και ολιστικό τρόπο, ο οποίος είναι ανοικτός στη συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Νομίζω ότι και η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη γι' αυτό», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εξηγώντας τη μορφή της σχέσης που θέλει η τουρκική διπλωματία -τουλάχιστον- να έχει με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Αντιμέτωποι με την ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη
Ο Χακάν Φιντάν, ερωτώμενος για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, προειδοποίησε για τους κινδύνους που προκύπτουν για τη λεγόμενη «εθνική ταυτότητα», υποστηρίζοντας πως η ΕΕ, με την εσωστρέφεια που υιοθέτησε από την εποχή Σαρκοζί, απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια πολυπολιτισμική ένωση.
«Η αρμονία και η συμμαχία μεταξύ πολιτισμών είναι εφικτή», τόνισε, αλλά σημείωσε ότι η αντίθετη προσέγγιση καλλιεργεί το ρατσισμό, τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία.
«Η παρουσία συγκρούσεων δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απαισιοδοξία. Αντιθέτως, θα πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να εκτονώσουμε τις εντάσεις και να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις. Πιστεύω ότι η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη οφείλεται επίσης σε προσεγγίσεις που βασίζονται στην ταυτότητα. Με την επιρροή της δικής της εσωτερικής πολιτικής, η ΕΕ έχει στραφεί προς μια επιλογή βασισμένη στην ταυτότητα από την εποχή του Σαρκοζί. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ απέτυχε να μετασχηματιστεί σε μια υπερ-πολιτισμική δομή.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Φιντάν περιέγραψε το «αρχαίο όραμα» της Τουρκίας, το οποίο, όπως δήλωσε, προωθεί την ενσωμάτωση και την αποδοχή της διαφορετικότητας ως πηγή πλούτου.
«Με μια κατανόηση που πηγάζει από την αρχαία μας παράδοση, βλέπουμε πάντα τις διαφορές ως πλούτο. Υποστηρίζουμε ότι η αρμονία και ακόμη και η συμμαχία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών μπορεί κάλλιστα να είναι εφικτή. Ωστόσο, η κατανόηση που βλέπει τη σύγκρουση ως πεπρωμένο, θεωρεί τη διαφορετικότητα ως πρόβλημα. Αυτή η προσέγγιση πυροδοτεί ρατσισμό, ρητορική μίσους και αντι-μεταναστευτικά αισθήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου