Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών κάθε χώρας, διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.
Για τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και τους σχολιαστές, αυτή ήταν μια σημαντική νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο, γράφει το Politico. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ήταν στο περιθώριο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ήταν παρών στις συνομιλίες
Ταπείνωση για την Ευρώπη
Οι Ρώσοι το είδαν ως ταπείνωση για την Ευρώπη και τον Ουκρανό ηγέτη. Το Κρεμλίνο επιδιώκει εδώ και καιρό να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμότητα του Ζελένσκι, ειδικά αφότου παρέμεινε στην εξουσία και μετά τη λήξη της πενταετούς προεδρικής του θητείας, η οποία επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2024 (ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών ενώ ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης).
Στη Ρωσία, τα χαρούμενα ρεπορτάζ δεν έχουν υποχωρήσει από την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Πούτιν. Και τότε, τα ρωσικά ΜΜΕ τόνισαν ιδιαιτέρως ότι η συζήτηση έγινε από τον Αμερικανό πρόεδρο και όχι από τον Ρώσο ηγέτη.
Ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλιοφ, παρουσιαστής του Russia Today, είπε στην κύρια εκπομπή του ότι «δεν έχουμε διακόψει τις σχέσεις μας», επομένως ήταν σκόπιμο να κάνει ο Τραμπ την κλήση.
Ανανέωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων
Όπως και άλλοι ηγέτες των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ο Kiselyov ακολούθησε το παράδειγμα Ρώσων αξιωματούχων για να ερμηνεύσει τη συνάντηση του Ριάντ ως την πρώτη φάση μιας πολύ μεγαλύτερης πιθανής ανανέωσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και ως ένα βήμα προς μια σύνοδο κορυφής Πούτιν-Τραμπ.
Και στη Σαουδική Αραβία, ένα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο Γιούρι Ουσάκοφ, βασικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου από το 2012 και πρώην Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σημείωσε επίσης ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.
– Συμφωνήσαμε να λάβουμε υπόψη τα κοινά συμφέροντα και να αναπτύξουμε διμερείς σχέσεις, αφού τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται για αυτό – είπε ο Ουσάκοφ.
Νέα παγκόσμια τάξη
Οι προετοιμασίες για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία παρουσιάζονται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως σχεδόν δευτερεύουσες σε σχέση με την ευρύτερη εικόνα του Πούτιν και του Τραμπ που αποφασίζουν μαζί τη μορφή μιας νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Οι αναφορές υποδεικνύουν τι θα δώσει προτεραιότητα το Κρεμλίνο σε αυτούς τους πρώτους γύρους διπλωματίας – δηλαδή, θέτοντας το υπόβαθρο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
Στη ρωσική αφήγηση, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που επιτέλους πιάνουν τη διαφορά με τον διορατικό Πούτιν και επιστρέφουν στον τρόπο σκέψης του.
« Οτιδήποτε ο Τραμπ χτίζει την επανάστασή του – από την απαγόρευση συμμετοχής των ανδρών στα γυναικεία αθλήματα, μέχρι τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, μέχρι την υποστήριξη των παραδοσιακών αξιών και του σκεπτικισμού προς την πράσινη ατζέντα της Δύσης – ο Πούτιν μίλησε για αυτό πολύ πριν από τον Τραμπ », είπε ο Κισέλιοφ στην εκπομπή του.
Η Ευρώπη σε κατάσταση «σοκ και δέους»
Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Meduza, οι στρατηγοί του Κρεμλίνου θέλουν να απεικονίσουν ότι ο Πούτιν, όχι ο Τραμπ, είναι επικεφαλής.
– Ο Ρώσος πρόεδρος θα φαινόταν παθητικός συγκριτικά – με άλλα λόγια, αδύναμος. Φαίνεται ότι ο Πούτιν απέτυχε εκεί που απέτυχε ο Τραμπ. «Αυτή είναι μια εικόνα που δεν θέλουν», είπε στην εφημερίδα ένας στρατηγός του Κρεμλίνου.
Ταυτόχρονα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν οδηγίες να παρουσιάζουν το Κίεβο και τους Ευρωπαίους ως ασήμαντους και αδύναμους και χάνουν όλο και περισσότερο οποιαδήποτε θέση στην πορεία των γεγονότων.
Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda λέει στους αναγνώστες της ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση «σοκ και φρίκης».
Επίσης, αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ένας άλλος στόχος είναι να διαπιστωθεί ότι το ενδεχόμενο τέλος του πολέμου δεν θα αποφασιστεί αποκλειστικά διμερώς μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και ότι όλοι οι άλλοι θα πρέπει να θεωρούνται βασικοί παίκτες — και ότι οποιαδήποτε λύση θα είναι σε μεγάλο βαθμό με ρωσικούς όρους.
(n1info.hr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου