Ο πρόεδρος Μακρόν στο Ελιζέ (AP Photo/Aurelien Morissard)via Associated Press
Τι είπε για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε γαλλικές περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, ότι διοργανώνει σήμερα Τετάρτη νέα συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Παρίσι.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Νορβηγίας και του Καναδά. Κατά τις ίδιες πηγές, κάποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Στόχος του είναι να έχει συνομιλήσει και με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος της εβδομάδας, ανέφερε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».
«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη, με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής» καθώς και «πολιτικής σταθερότητας».
«Η ανησυχία όλων είναι ότι μια απλή εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά μια πλήρης ειρήνη με συνθήκες ασφαλείας, συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επίλυσή της», σημείωσε.
Μεταξύ των λύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, θα μπορούσε ωστόσο να είναι δυνατή η ”αποστολή εμπειρογνωμόνων ή ακόμη και στρατευμάτων σε περιορισμένο αριθμό, εκτός κάθε εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και σε ένδειξη αλληλεγγύης. «Εξετάζουμε αυτό το θέμα με τους Βρετανούς», δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Parisien. Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα «να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου».
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη, λαμβανομένων υπόψη των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την Πολωνία, των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατών της ΕΕ, των εκστρατειών παραπληροφόρησης που εξαπολύει, των προσπαθειών της να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας κ.ά.
Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
«Ευρεία συμφωνία»
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεδρίασαν στο Παρίσι τη Δευτέρα εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη για μια «βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται σε εγγυήσεις ασφάλειας» για το Κίεβο και την «πρόθεσή» τους να «αυξήσουν τις επενδύσεις τους» στην άμυνα, σύμφωνα με μια περίληψη που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείο από κοινοβουλευτικές πηγές.
Στόχος: «Να παρουσιάσουμε πνεύμα ευθύνης και την ικανότητά μας να δράσουμε, για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σύμφωνα με δήλωση συμπερασμάτων των γαλλικών αρχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου