Έμμεση προτροπή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει συναίνεση, όπως έκανε και πριν λίγες εβδομάδες, ο Πορτογάλος ομόλογός του Καβάκο Σίλβα, απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνταντίνος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του...
καθηγητή κ. Β. Διαμαντόπουλου με θέμα το προεδρικό σύστημα στην Ελλάδα, που έγινε στην Παλαιά Βουλή, προέτρεψε με έμμεσο τρόπο τον κ. Παπούλια να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες.
«Στην Πορτογαλία όπως και στην Ελλάδα ο Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες. Εκλέγεται όμως από το λαό και είναι σήμερα ο Καβάκο Σίλβα πετυχημένος πρώην πρωθυπουργός και για πολλά χρόνια αρχηγός της Κεντροδεξιάς. Αυτός έπεισε το κεντροδεξιό κόμμα να συνυπάρξει με τους σοσιαλιστές και έτσι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την κρίση που εμάς κινδυνεύει να μας διαλύσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι σε δύσκολες περιστάσεις, ο εκλεγμένος από το λαό Πρόεδρος, έστω και «εάν δεν έχει τυπικές αρμοδιότητες, μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά, όταν μάλιστα διαθέτει και το πολύ αποτελεσματικό όπλο της παραίτησης και της καταγγελίας στο λαό, δυνατότητες που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον οποιοδήποτε αρχηγό κράτους».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού υποστήριξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε η Μεταπολίτευση πνέει τα λοίσθια και κάτι καινούργιο πρέπει να γεννηθεί.
«Εξάλλου, όσο είναι βέβαιο ότι οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν σήμερα, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι στην παρακμιακή περίοδο που διανύουμε σήμερα, εάν ο πολιτικός κόσμος δεν ανταποκριθεί στο εθνικό του χρέος τη λύση τελικά θα τη δώσει ο λαός. Οι λαοί δεν αυτοκτονούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα είπε, ότι ο λαός θα κρίνει σωστά αρκεί να υπάρξουν -και ασφαλώς υπάρχουν- κόμματα και πολιτικοί που θα του θέσουν ευθέως και εντίμως το σημερινό δίλημμα, που είναι μονοσήμαντο και επικαλέστηκε τον πρώην υπουργό κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, τονίζοντας: «Επιγραμματικά το συνόψισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος: «Θέλουμε να μένουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ασία;».
ΠΗΓΗ defrejus
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου