Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Παραπέμπεται σε δίκη ο Στρος Καν



Ελεύθερος υπό ιδιαίτερα αυστηρούς όρους επιτήρησης δέχθηκε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να αφεθεί ελεύθερος ο Ντομινίκ Στρος Καν, επιβάλλοντάς του την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων, έναντι συνολικού ποσού εγγύησης 5 εκατ. δολαρίων καθώς και κατ’ οίκον περιορισμό.

Επίσης, ο τέως διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι για τον εντοπισμό του από τις αρχές και θα φρουρείται επί 24ώρου βάσεως από οπλισμένο φρουρό, με δική του οικονομική επιβάρυνση.
Ο Στρος Καν θα παραμείνει σήμερα το βράδυ στη φυλακή, ενώ τα έγγραφα αποφυλάκισής του θα υπογραφούν την Παρασκευή. Η επόμενη ακρόαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου.

Οι όροι που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο για να αφεθεί ελεύθερος στόχο έχουν να «εξασφαλίσουν ότι θα είστε εδώ όταν θα πρέπει να είστε εδώ» δήλωσε στον Στρος Καν ο δικαστής.
Η σύζυγος του τέως ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, ανέφερε ο δικηγόρος της, Γουίλιαμ Τέιλορ, έχει ενοικιάσει διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, στο οποίο και θα διαμείνει το ζευγάρι. Μόνον η ασφάλεια θα κοστίζει 200.000 δολάρια το μήνα.
Παραπομπή σε δίκη
Νωρίτερα, το σώμα των 16 ενόρκων αποφάσισαν την παραπομπή του Ντομινίκ Στρος Καν σε δίκη. Με βάση το κατηγορητήριο, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ παραπέμπεται για επτά αδικήματα, μεταξύ των οποίων για απόπειρα βιασμού και δύο πράξεις σεξουαλικής επίθεσης.
Την ώρα που ο Στρος Καν εισήλθε στην δικαστική αίθουσα, είδε τη σύζυγό του να κάθεται στην πρώτη σειρά και της χαμογέλασε.
Η πρόταση της υπερασπιστικής γραμμής
Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν προτείνει στο Δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος, με καταβολή εγγύησης ο Στρος Καν και να τεθεί σε κατ' οίκον παραμονή στη Νέα Υόρκη. Μαζί του, θα διαμένει και η σύζυγός του, Αν Σινκλέρ.
Αρνητική η εισήγηση των εισαγγελέων
Η εισαγγελική πλευρά αντιτάχθηκε στο αίτημα του κατηγορούμενου, να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του στο εξωτερικό. "Το ποσό που πρότεινε δεν έχει νόημα", υποστήριξε η καταγγέλλουσα αρχή, συμπληρώνοντας ότι όποιο ποσό εγγύησης κι αν του επιβληθεί, θα είναι ανεπαρκές."Θα δραπετεύσει για τη Γαλλία. Έχει τη δύναμη" τόνισε ο εισαγγελέας, καταλογίζοντάς του "αδικαιολόγητη βιασύνη" με την οποία εγκατέλειψε το ξενοδοχείο, μετά την τέλεση του εγκλήματος και «τάση για παρορμητική εγκληματική συμπεριφορά».
Οι δικηγόροι του Στρος Καν υποστήριξαν ότι η αρνητική στάση των εισαγγελικών αρχών στην αποφυλάκιση υπό όρους είναι άδικη και ασύμβατη με το νόμο. 

Διασφαλίσεις ζητά το δικαστήριο
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικαστής θέλησε να διασφαλίσει ότι ο Στρος Καν δεν θα δραπετεύσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης κι ότι δεν θα θελήσει να προσφύγει στο κτίριο της πρεσβείας της Γαλλίας. . Για το σκοπό αυτό, έκανε συνεχείς ερωτήσεις για το σπίτι που πρότεινε να διαμένει, ενώ με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, ζητούσε συνεχώς πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης.
Με χειροπέδες οδηγήθηκε στο δικαστήριο
Ο Ντομινίκ Στρος Καν έφτασε στο δικαστήριο με χειροπέδες. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν κατακλύσει τόσο την αίθουσα όσο και το δρόμο έξω από το δικαστικό μέγαρο. Πάντως, αυτή τη φορά υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση από τις αρχές και τα αμερικανικά ΜΜΕ, κατά την είσοδο του 62χρονου Γάλλου στο δικαστήριο, καθώς ήταν εμφανής η προσπάθεια να προστατευθεί, έστω και αργά, το πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Στο πλευρό του η γυναίκα του
Στο ακροατήριο παρίσταται και η σύζυγος του Στρος Καν, Αν Σινκλέρ, όπου έφτασε το απόγευμα στο δικαστήριο μαζί με μία από τις κόρες του τέως επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι δύο γυναίκες ήταν ιδιαίτερα συγκινημένες και κρατούσαν η μία το χέρι της άλλης.
 
ΠΗΓΗ newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου