Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αυστηρότερη η συνθήκη Σένγκεν

Σχόλιο ιστολογίου μας : ........όταν κάνεις μαλακίες ....σου επιστρέφονται.....απορούμε ακόμα πως το έχετε καταφέρει να τα κάνετε τόσο χάλια , πραγματικά χρειάζεται υπερπροσπάθεια......
Από το ιστολόγιο http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_17/09/2011_456393

Του Γιαννη Σουλιωτη
Πρόταση για αυστηροποίηση του μηχανισμού αξιολόγησης των επιδόσεων των κρατών-μελών στην εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα αιφνιδιαστικών ελέγχων από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Frontex, καθώς και δημιουργία ευρωπαϊκού οργάνου που θα αποφασίζει (κατά πλειοψηφία) την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.



 Για χώρες που λαμβάνουν τεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη, όπως η Ελλάδα, αλλά συνεχίζουν να ασκούν πλημμελή έλεγχο στα σύνορά τους, προβλέπεται δυνατότητα προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων. Τα παραπάνω τέθηκαν ως πρόταση από την Κομισιόν και αναμένεται η έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.
«Οι προτάσεις διασφαλίζουν το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν. Προσφέρουν εργαλεία για να αντιμετωπιστούν μελλοντικές απειλές και απρόοπτα συμβάντα», δήλωσε χθες η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. κ. Σεσίλια Μάλμστρομ. Κατά πληροφορίες, στη διάρκεια των διαβουλεύσεων (ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2010) η Ελλάδα εξέφρασε, όχι τυχαία, αντιρρήσεις στην πρόταση-πρόβλεψη της Κομισιόν για διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων. Αντίστοιχα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία φέρονται να εκφράζουν αντιρρήσεις για την πρόβλεψη η απόφαση για επαναφορά των ελέγχων να μη λαμβάνεται από κάθε κράτος-μέλος αυτόνομα (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά από συλλογικό όργανο της Ε.Ε. και μάλιστα κατά πλειοψηφία.
Στο συγκεκριμένο όργανο παρέχεται η δυνατότητα επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της Σένγκεν για διάστημα 30 ημερών, με δυνατότητα παράτασης. Μόνο σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων ανάγκης, για τις οποίες απαιτείται άμεση ανάληψη δράσης, δίνεται η δυνατότητα στις χώρες-μέλη να επαναφέρουν μονομερώς τους ελέγχους στα σύνορά τους. Διευκρινίζεται ότι μετά κάθε αιφνιδιαστικό έλεγχο, οι εμπειρογνώμονες θα συντάσσουν έκθεση όπου θα καταγράφονται οι ανεπάρκειες κάθε χώρας, ενώ δύο φορές τον χρόνο θα πραγματοποιείται το «Schengen check-up», αξιολόγηση δηλαδή των επιδόσεων κάθε χώρας-μέλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου