Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Διακομματική για Θράκη και μειονότητα – Λάθος να θέτουμε θέμα αμοιβαιότητας

Από το ιστολόγιο http://newsn.wordpress.com/

Μειονότητα
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ζητά να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση των κομμάτων ή να γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Αντιφατικές κινήσεις, που φανερώνουν την αμηχανία της κυβέρνησης, για τις εξελίξεις αναφορικά με τη μειονότητα στη Θράκη, αποκαλύπτονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πρωταγωνιστής αυτών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος την ίδια περίοδο που ζητά να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση των κομμάτων ή να γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Θράκη και τη μειονότητα, καλεί μειονοτικούς πολιτικούς και αιρετούς σε ένα δείπνο, που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες.
Ίσως ήταν η πρώτη φορά που μετά το τέλος του ραμαζανιού υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη προσκαλούν μειονοτικούς βουλευτές, αλλά και δημάρχους για γεύμα και μάλιστα στο εστιατόριο της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Το γεύμα οργανώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και σε αυτό πήραν μέρος η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μανατζή και μειονοτικοί δήμαρχοι από τη Θράκη. Το γεύμα συνέπεσε με την ψήφιση στη Βουλή της δημιουργίας τζαμιού στον Βοτανικό, αλλά είναι ηλίου φαεινότερον από την σύνθεση των συνδαιτυμόνων, ότι δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο.
Λίγες μέρες όμως μετά από το γεύμα αυτό, ο αντιπρόεδρος απαντώντας στη Βουλή, εκ μέρους του πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη για «τουρκοποίηση» της Θράκης, χαρακτηρίζει λάθος την ίδρυση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνής και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να συγκληθεί συνάντηση των κομμάτων.
Ο «Χ» εξασφάλισε και δημοσιεύει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα πρακτικά αυτής της συζήτησης στη Βουλή, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής αποκαλύπτουν ότι επέρχονται εξελίξεις για την περιοχή μας, αλλά και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο θέμα της αμοιβαιότητας και χαρακτηρίζοντας λάθος την επίκλησή της στην αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας: «Πιστεύω ότι πρέπει κανείς να αποφύγει ένα λάθος, το λάθος που γίνεται συχνότατα από τον Τύπο ή από ανεύθυνους ομιλητές, οι οποίοι εκφράζουν μία πρόθεση αμοιβαιότητας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Συνθήκη της Λωζάννης παραβιάστηκε από την Τουρκία. Το αντίβαρο που ήταν η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης στα γεγονότα του 1956 εξοντώθηκε με τις γνωστές μεθόδους που γνωρίζουμε. Μόλις τώρα εμφανίζεται κάποια πρόθεση αυτογνωσίας στην τουρκική κοινωνία, που εκφράζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν περί αποδόσεως στην ελληνική κοινότητα των ακινήτων που της ανήκουν, τις οποίες παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον. Ελπίζουμε, όπως έγινε και στο παρελθόν, οι δηλώσεις αυτές να έχουν απτά αποτελέσματα και όχι να παραμείνουν λόγια. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει επί του προκειμένου είναι εμείς να μεταχειριστούμε κατά τον ίδιο τρόπο τους Έλληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι. Δεν είμαστε ίδιου τύπου κοινωνία, δεν έχουμε τέτοιου είδους κράτος, δεν έχουμε την ίδια σχέση με το σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών που προστατεύουν το άτομο και τις πεποιθήσεις του.
Υπό συζήτηση ο συλλογικός καθορισμός με εθνικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά στο δικαίωμα του ατομικού και συλλογικού προσδιορισμού ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε τα εξής: «Υπάρχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις υποχρεώσεις, η Ελλάδα οφείλει να σέβεται το δικαίωμα του ατομικού καθορισμού. Αυτό είναι ως συμπέρασμα προϊόν της επιστήμης. Ούτε η γλώσσα έχει σημασία, ούτε η θρησκεία. Σημασία έχει η εθνική συνείδηση. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι κάτι που μπορεί να είναι, έχει το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί να είναι κάτι που δεν είναι. Ο συλλογικός αυτοκαθορισμός, όμως, ο καθορισμός δηλαδή συλλόγων κ.λπ. με άλλα εθνικά χαρακτηριστικά είναι υπό συζήτηση. Υπάρχει ένα νομικό θέμα. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί προς μια κατεύθυνση. Υπάρχει προσφυγή. Εκεί γνωρίζετε ότι το θέμα μένει εκκρεμές.
Διαψεύδει Μαντατζή για μουσουλμάνους Κω και Ρόδου
Μία αναφορά του βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μαντατζή για «Τούρκους» μουσουλμάνους σε Κω και Ρόδο, σχολίασε επίσης στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λέγοντας, «οι δηλώσεις του δεν απεδόθησαν στον Τύπο ακριβώς όπως ήταν. Αυτό ισχυρίζεται και ο ίδιος και βεβαίως υπάρχει και ένα πρόβλημα μετάφρασης. Αυτός δήλωσε ότι αν καταπιεστούμε και αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα, θα μπορούμε να ψηφίσουμε το ανεξάρτητο κόμμα ή θα το έκαναν ορισμένοι από εμάς. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να καλεί να ψηφίσουν το ανεξάρτητο κόμμα. Βεβαίως, έκανε αυτήν την παρατήρηση για τους Μουσουλμάνους της Κω και της Ρόδου και για τις δύο δηλώσεις του είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του. Του είπα, λοιπόν, ότι ήταν τουλάχιστον κακή ιδέα και εν πάση περιπτώσει, καλό θα ήταν να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του και να βοηθήσει το ελληνικό κράτος, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, όλων των πολιτών της Θράκης και για την ενσωμάτωσή τους. Αν η Θράκη είχε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μια ανθούσα οικονομία, το πρόβλημα της μειονότητας θα ήταν λιγότερο οδυνηρό»
Πρόσφατες οι διαμαρτυρίες για τη δράση του τουρκικού προξενείου
Στη συζήτηση στη Βουλή και ειδικότερα στην εισήγηση του Θεόδωρου Πάγκαλου περιλαμβάνεται και ο χαρακτηρισμός ως λάθους της ίδρυσης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ένας χαρακτηρισμός που αναδημοσιεύτηκε από πανελλήνια και τοπικά ΜΜΕ. Αναλυτικά: «Την άποψή μου την έχω εκφράσει ως υπουργός Εξωτερικών και μπορώ να την επαναλάβω. Το προξενείο της Κομοτηνής δεν έπρεπε να υπάρχει, δεν υπήρχε κανένας λόγος. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο σφάλμα της ελληνικής πολιτείας ότι επετράπη η ίδρυσή του. Δεν χρειάζεται προξενείο μίας ξένης χώρας, για να εφαρμοστεί μία Συνθήκη που αφορά Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, το προξενείο της Κομοτηνής δεν αποτελεί αντιστοιχία προς το προξενείο της Κωνσταντινουπόλεως, διότι υπάρχει και το προξενείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι πολύ κοντά στη Θράκη και βρίσκεται στη δεύτερη πόλη της χώρας. Βεβαίως, αυτό το προξενείο χρησιμοποιείται με τον τρόπο που περιγράψατε, έχουν γίνει επανειλημμένες διαμαρτυρίες και παρατηρήσεις προς την τουρκική κυβέρνηση και οι τελευταίες από αυτές έγιναν τις πρόσφατες εβδομάδες».
Για το θέμα του τουρκικού προξενείου υπήρξε νέα αναφορά μόλις χθες από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, είπε «το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις, την ελληνική νομοθεσία και να μην προκαλεί το αίσθημα των τοπικών κοινωνιών». Επίσης υπογράμμισε ότι «αυτό είναι αυτονόητο» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα όταν διαπιστώνει κάτι διαφορετικό το θέτει με ξεκάθαρο τρόπο στην τουρκική πλευρά».
Η τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου ολοκληρώνεται με την πρόταση για σύγκληση διακομματικής επιτροπής, «θα μεταφέρω και μπορώ να το κάνω άμεσα στο συνάδελφο υπουργό Εξωτερικών και στη συνάδελφο υπουργό Παιδείας –είναι οι δύο υπουργοί που βλέπω να εμπλέκονται σε θέματα σχετικά με τη Θράκη- είναι ίσως η ανάγκη να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση των κομμάτων ή ίσως να έρθουν και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να συζητήσουμε ειδικά για την κατάσταση στη Θράκη, για τις εξελίξεις που προδιαγράφονται, για τα προβλήματα που υπάρχουν και με ποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν». Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλήγει σημειώνοντας με νόημα «πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο υπουργείο Εξωτερικών».
XRONOS -KΟΜΟΤΙΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου