Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν περιμένουν θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στη Νέα Υόρκη / Για τις δικές τους έρευνες συντονίζονται Άγκυρα-ψευδοκράτος

Από το ιστολόγιο http://astra.mywebreview.com/
Αξιωματούχοι των ΗΕ και της Ουάσιγκτον δεν αναμένουν ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο ως αντίδραση στην έναρξη ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.


Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη ότι η Άγκυρα πιθανότερο είναι να εντείνει τους εκβιασμούς της μέσω δικών της γεωτρήσεων και συμφωνιών με άλλες χώρες, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργηθεί κλίμα αστάθειας που θα οδηγήσει στην αναστολή των ερευνών από πλευράς της Κύπρου.
Εξάλλου, οι διαβεβαιώσεις που έχει από την Ουάσιγκτον η αμερικανική εταιρεία Noble για την ασφάλεια των μελών και του προσωπικού της καθιστούν πιο απομακρυσμένο το ενδεχόμενο της όποιας στρατιωτικής ενέργειας από την Τουρκία. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρετζέπ Ερντοάν σε έκτακτη συνάντηση την Τρίτη, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή με επίκεντρο την κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ.
Το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι στην ατζέντα των χωριστών επαφών του ΓΓ των ΗΕ με τον πρόεδρο Χριστόφια και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της Γ.Σ. των ΗΕ.
Η γραμματεία του διεθνούς οργανισμού διαμηνύει ότι οι όποιες αντιπαραθέσεις για τις έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου είναι ένας ακόμη λόγος για να βρεθεί συνολική λύση το συντομότερο ώστε και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν.

Επιτροπή από το υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα με στόχο να καθοριστεί ο τρόπος της συνεργασίας με το ψευδοκράτος για την έναρξη των ερευνών που εξήγγειλαν για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Η Άγκυρα απείλησε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος αρχίσει γεωτρήσεις, θα οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της με το ψευδοκράτος.
Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο το οποίο θα εφαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τον τρόπο δράσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου