Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση στο αίτημα Αμπάς Μόνη διέξοδος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών-Παλαιστινίων, λέει η ΕΕ

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4657839

Την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θεωρεί η ΕΕ ως την μόνη διέξοδο για να τερματιστεί η σύγκρουση, τονίζοντας ότι το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ θα εξεταστεί λεπτομερώς.

«Χρειάζεται να δούμε τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα του αιτήματος. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες» δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

«Για το λόγο αυτό θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τους εταίρους μας προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατό. Αυτός μένει να είναι ο μόνος τρόπος ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση» τόνισε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή, μία συνεδρίαση των απεσταλμένων του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ).

«Η ΕΕ πάντα υποστήριζε θερμά τις προσδοκίες των Παλαιστινίων για ένα κράτος» είπε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγούν οι Ευρωπαίοι «έχει στόχο τη σύσταση οργάνων και την κατασκευή υποδομής του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».

«Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να ζητήσουμε την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ισραήλ: «Υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων»

Το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα του Αμπάς. «Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με ένα μονομερές διάβημα στον ΟΗΕ» ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός, Γιόσι Πέλεντ, μιλώντας το Σάββατο στο δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

Παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να εμποδίσει το αίτημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, κρίνοντας όμως ότι είναι δυνατή η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς το Ισραήλ δεν έχει τα μέσα για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν την ένταξη του κράτους τους στον ΟΗΕ και είναι αδύνατον να τους σταματήσει» είπε.

«Όμως αυτή η πρωτοβουλία θα προσκρούσει αναμφίβολα στην άρνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα μας μείνει ένα περιθώριο για να διαπραγματευτούμε» πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας εξαιτίας της πρωτοβουλίας των Παλαιστίνιων ο Πέλεντ εκτίμησε ότι «το Ισραήλ είναι μια νησίδα δημοκρατίας εν μέσω ενός ισλαμιστικού ωκεανού και πρέπει να δείξει φρόνηση ανοίγοντας τα μάτια και τα αυτιά του».

Σύμφωνα με το ισραλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, θα αναχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου για την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την αμερικανική ηγεσία που θα αφορούν κυρίως το παλαιστινιακό ζήτημα αλλά και περιφερειακά θέματα ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου