Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την έκτη δόση

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15394474,00.html

Για τον Οκτώβριο μετέθεσαν τις αποφάσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί του Eurogroup. Δυσαρέσκεια στη Γερμανία από την στάση του αμερικανού υπ. Οικονομικών Γκάιτνερ.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα περιμένουν πρώτα τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας προτού δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Οι αναλυτές είναι βέβαιοι πως ακόμη και μετά την καταβολή της δόσης, το μέλλον της στήριξης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ήδη η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, δήλωσε πως εάν διαπιστωθεί στην πορεία ότι η διάσωση της Ελλάδας εξελίσσεται σε πολύ ακριβή υπόθεση, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Το μήνυμα των υπουργών ήταν σαφές και συνοψίζεται στην απαίτηση για πλήρη εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση,
 
«Ενόχλησε» ο Γκάιτνερ
 
Ενόχλησαν τους Ευρωπαίους οι Ενόχλησαν τους Ευρωπαίους οι "συμβουλές" του ΓκάιτνερΣτη Γερμανία δίνεται έμφαση στη διάσταση απόψεων και φιλοσοφίας μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους. Και στην τροποποίηση κατά το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς οι 27 υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.
Με αφορμή την παρουσία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμ Γκάιτνερ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί αντιμετώπισαν με δυσθυμία την προσπάθεια του αμερικανού επισκέπτη να τους πείσει με διεισδυτικό μάλιστα τρόπο να ενισχύσουν πρώτα τους μηχανισμούς στήριξης με περισσότερους πόρους ώστε να δοθεί οριστική απάντηση στην κρίση χρέους και δεύτερον να χρηματοδοτήσουν νέα πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε βάρος των φορολογουμένων. Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την υιοθέτηση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, κάτι το οποίο απέρριψε με τη σειρά ο κ. Γκάιτνερ. Αυτά όσον αφορά το κλίμα. Στο ζήτημα των πακέτων τόνωσης, ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε στον αμερικανό επισκέπτη ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα πακέτα.
 
Έμφαση δίνουν οι υπουργοί επίσης στη δημοσιονομική σύγκλιση η οποία παραμένει η βασική προτεραιότητα για την ευρωζώνη. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου