Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Eurogroup: Η «θανάσιμη μοναξιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου Υπάρχει στην Ευρωζώνη ένα γενικευμένο κλίμα αμφιβολίας ως προς την ικανότητα της χώρας να υπερβεί την κρίση

Σχόλιο ιστολογίου μας : Όταν λες συνέχεια μαλακίες , κάποια στιγμή σε αφήνουν μόνο σου ......και οι Ευρωπέοι δεν είναι και ηλίθιοι ......ΟΙ ΗΛΗΘΙΟΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ.....!!!!  
Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=420156

Eurogroup: Η «θανάσιμη μοναξιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου

 «Θανάσιμη μοναξιά» ένοιωσε ο κ Ευάγγελος Βενιζέλος την Παρασκευή στο Βόρτσλαβ της Πολωνίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Eco/Fin. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να πείσει τους ομολόγους του ότι η πρόσφατη αναχώρηση της τρόϊκας από την Αθήνα δεν ήταν παρά ένα ατυχές συμβάν, ο υπουργός Οικονομικών κάποια στιγμή αντελήφθη ότι απευθυνόταν εις ώτα μη ακουόντων.



Η δυσπιστία των εταίρων - όχι τόσο έναντι του ιδίου όσο έναντι της χώρας - ήταν προφανής, όπως άλλωστε και η απροθυμία τους να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση υπέρ της Ελλάδας. Ετσι μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο μεν Ελληνας υπουργός ομολόγησε ότι υπάρχει πλέον ένα γενικευμένο κλίμα αμφιβολίας ως προς την ικανότητα της χώρας να υπερβεί την κρίση, οι δε Ευρωπαίοι ιθύνοντες αρκέστηκαν σε διατυπώσεις του τύπου «καλές οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», ωστόσο «τα πάντα θα κριθούν στην πράξη».

Μια πρώτη αίσθηση των διαθέσεων που επικρατούν στην ευρωζώνη έναντι της Ελλάδας είχε άλλωστε ο κ Ε Βενιζέλος ήδη από την Πέμπτη το βράδυ, οπότε δείπνησε με τον Γερμανό ομόλογό του κ Βολφγκαγκ Σόϊμπλε. Εκεί διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς, αδιαφορούν για τις καλές ή τις κακές προθέσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και ενδιαφέρονται αποκλειστικώς και μόνο για το αν επιτυγχάνονται πλήρως οι στόχοι του μνημονίου. Το αρνητικό για την Ελλάδα κλίμα επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Παρασκευής, οπότε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέκτερ, φθάνοντας στο χώρο της υπουργικής συνόδου, δήλωσε ότι αν η πτώχευση της Ελλάδας δεν είναι η πλέον δαπανηρή λύση θα μπορούσε να εξεταστεί. Παράλληλα,από φινλανδικής πλευράς, η ομόλογός της κυρία Γιούτα Ουρπιλάϊνεν έθεσε εκ νέου το θέμα των εγγυήσεων που επιζητεί η Φινλανδία για να δανείσει την Ελλάδα.

Όμως αυτό που ανησύχησε περισσότερο τον κ Ε. Βενιζέλο είναι ότι σταδιακώς φαίνεται να εδραιώνεται σε πολλούς Ευρωπαίους η πεποίθηση ότι η Ελλάδα συνιστά μια «ειδική περίπτωση». Την εικόνα αυτή σκιαγράφησαν ο πρόεδρος της ευρωομάδας κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος κ Ολι Ρεν οι οποίοι συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Eurogroup δήλωσαν πως η μεν Πορτογαλία και η Ιρλανδία βαδίζουν σταθερά και μεθοδικά στην οδό της οικονομικής εξυγίανσης, ενώ η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν την Παρασκευή από την Πολωνία ότι σε γενικές γραμμές οι εταίροι κατέστησαν σαφές στον κ Ε. Βενιζέλο ότι αυτό που αναμένουν πλέον από την Ελλάδα δεν είναι η υιοθέτηση των «ορθών αποφάσεων», αλλά η έμπρακτη απόδειξη ότι υφίσταται στη χώρα διοίκηση ικανή να τις εφαρμόσει, παράγοντας μετρήσιμα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Βρυξέλλες αν και έχουν επίγνωση της δυσκολίας της ελληνικής διοίκησης να παράσχει τις αναγκαίες αποδείξεις είναι αποφασισμένες στη φάση αυτή να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων που κατά κοινή ομολογία έχουν κολλήσει και δεύτερον διότι, γνωρίζοντας πως ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις, εκτιμούν πως είναι η κατάλληλη περίοδος για τη δημιουργία ενός «σοκ», χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των διεθνών επιπλοκών.

Στην πράξη όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι ως το τέλος του χρόνου εξαιρετικά σφιχτοί. Κατά πάσα πιθανότητα θα παράσχουν, μετά το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, την επόμενη δόση των δανείων, θα αποφύγουν όμως να δεσμευθούν για τη μεθεπόμενη δόση, στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Αποδίδει δε η κυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία διότι ελπίζει πως η μεθεπόμενη δόση, δηλαδή η δόση του Δεκεμβρίου, θα είναι αφ ενός μεν γενναία, αφ ετέρου δε καλύτερη, αφού θα γίνει επί τη βάσει των ευνοϊκών για την Ελλάδα αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου. Επί της ουσίας με τη δόση αυτή η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις της (της τάξεως των 7 δισ ευρώ) στο εσωτερικό της χώρας και να δώσει μια ώθηση στη χειμαζόμενη ανάπτυξη. Θέλοντας λοιπόν να πείσει τους ομολόγους του ότι εφεξής η ελληνική πλευρά θα κινείται σε άλλους ρυθμούς ο κ Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο ότι τη Δευτέρα θα έχει κατεπειγόντως τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόϊκας με στόχο να τους πείσει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει όλους τους στόχους της τόσο το 2011 όσο και το 2012. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον σαφέστερο παρά ποτέ ότι εν τέλει «ο χρόνος είναι χρήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου