Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Economist: Η Ευρωζώνη είναι στην εντατική

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

...και παλεύει για τη ζωή της.


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν παλεύουν για τη διάσωση της Ελλάδας, ούτε καν για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους... “η ευρωζώνη παλεύει για τη ζωή της” σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Economist.



Mε αυτόν τον τίτλο και μια φωτογραφία που η Ευρωζώνη παρομοιάζεται με ασθενή στο χειρουργικό κρεβάτι που γιατροί και νοσοκόμες προσπαθούν με απινιδωτή και ενέσεις αδρεναλίνης να την επαναφέρουν στη ζωή, το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό μιλά για το... μετά την επόμενη μέρα του Eurogroup και του Ecofin που διοργανώθηκε στην Πολωνία το Σαββατοκύριακο.
“Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μια ένδειξη του πόσο ακριβά κοστίζει στην ευρωζώνη η προστασία από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά...” αναφέρει το άρθρο. Ενώ επισημαίνει και την αύξηση των επιτοκίων διατραπεζικών δανείων ειδικά μετά και την υποβάθμιση των δυο μεγάλων γαλλικών τραπεζών (Credit Agricole και Societe Generale) από τον οίκο Moody's. Tην ίδια στιγμή οι γερμανικές, ελβετικές και βρετανικές τράπεζες έχουν περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να αξιοποιήσουν καθώς οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματα τους από τράπεζες πιο αδύναμων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο.
Ο συντάκτης του άρθρου χαρακτηρίζει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “αναπόφευκτη” ενώ υποστηρίζει πως ακόμη και αν ενισχυθεί ο EFSF επαρκώς για να στηρίξει τις μικρότερες οικονομίες, εάν μια μεγάλη χώρα, όπως η Ιταλία χρειαστεί να ενταχθεί “αυτό θα είναι αδύνατον”.
Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας πως προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη απαιτούνται μεγάλες και επίπονες αλλαγές και αποφάσεις που οι περισσότεροι ακόμη και τώρα δεν θέλουν καν να σκεφτούν. “Το 2008 οι φιλελεύθεροι Αμερικανοί απεμπόλησαν κάθε επιφύλαξη τους για να σώσουν τη Wall Street. Ίσως και οι πληθωρισμο-φοβικοί Γερμανοί να κληθούν να πάρουν μια αντίστοιχη απόφαση (για να σώσουν στο κοινό νόμισμα)” καταλήγει το άρθρο.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου