Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Nomura: Απειλή πολέμου ή απειλή θανάτου; - Έρχεται οδυνηρό ξεκαθάρισμα στο ελληνικό Δημόσιο – Morgan Stanley: Στις 14/10 η εκταμίευση της 6ης δόσης

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...φανταστείτε ότι μετά από τις τελευταίες συναντήσεις των Υπουργών εξωτερικών στην Αλβανία προ λίγων ημερών......η Ιταλία μας έχει ήδη διαγράψει.....τσάμπα νομίζετε ότι λέει ότι λέει ο Φρατίνι?????
Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     (upd)Ήρθε πλέον η ώρα για ένα οδυνηρό ξεκαθάρισμα στο δημόσιο, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει τελικά την 6η δόση. Αυτό αναφέρει στην τελευταία έκθεση της υπό τον τίτλο «Sabre rattle or death rattle» (απειλή πολέμου ή απειλή θανάτου), η Nomura επισημαίνοντας ότι αφού το Eurogroup δεν έπεισε, η ενεργοποίηση του EFSF καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία για να ελεγχθεί η κρίση χρέους.
Είναι δύσκολο οι Ευρωπαίοι να επιλέξουν στην παρούσα στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρει η Nomura, αν και η επόμενη δόση της χώρας θα δοθεί υπό σκληρούς όρους.
Η πραγματικότητα είναι ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση και αναφέρει ότι δημιουργεί ένα μορατόριουμ μελλοντικών πληρωμών στους πιστωτές της, επιβάλλοντας ένα σημαντικό haircut, τότε η ΕΚΤ θα άρει τη στήριξη της από τις ελληνικές τράπεζες. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με την κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθεια της να στηρίξει το σύστημα, να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.



Μία ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει μία τεράστια ζημία, αναφέρει η Nomura. Ακόμη και αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ μεγάλος, με τις υπόλοιπες χώρες να βρίσκονται μετά στο επίκεντρο και για δικιά τους πιθανή έξοδο. Θα είναι σύμφωνα με την Nomura σαν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με την ευρωζώνη πλέον να μπαίνει σε μία νέα δοκιμασία.
Τέλος, η Nomura πιστεύει ότι η επόμενη δόση θα δοθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση πλέον δεν οδηγείται σε λύση, ένα μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητο, ακόμη και εάν η χώρα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα της. Γι’ αυτό το λόγο, για να πειστούν οι πιστωτές ότι αξίζει τον κόπο να δεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα κεφάλαια τους, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι παραμένει στους στόχους της, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Παράλληλα, η Morgan Stanley, σε σημερινή της έκθεση αναφέρει ότι πλέον τα νέα μέτρα που ήδη έχει λάβει και σκοπεύει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν ώστε να εκταμιευτεί η νέα δόση των 8 δις. ευρώ, γεγονός που θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνοντας και στη συνέχεια την ίδια πολιτική βούληση που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες, τότε η πιθανότητα άτακτης χρεοκοπίας μειώνεται σημαντικά.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου