Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Και η γεώτρηση αρχίζει Μια μέρα σταθμός για την Κυπριακή Δημοκρατία σηματοδοτείται σήμερα. Υπό κανονικές συνθήκες η Noble αρχίζει τη γεώτρηση.

Από το ιστολόγιο http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=58357
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Σε 60 έως 90 ημέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα κατά πόσο η «Αφροδίτη» είναι πλούσια σε φυσικό αέριο
Μια καινούργια περίοδος αρχίζει από σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία επιχειρεί το σημαντικότερο βήμα στα 51 χρόνια ζωής της. Η αμερικανική εταιρεία Noble υπό κανονικές συνθήκες αρχίζει σήμερα τη γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο «Αφροδίτη» για το τελικό βήμα διαπίστωσης, κατά πόσο εντός της κυπριακής ΑΟΖ «κρύβονται» πλούσια κοιτάσματα Φυσικού Αερίου. Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και με το πέρας αυτής της φάσης ο κάθε ένας θα γνωρίζει πλέον κατά πόσο η «Αφροδίτη» διαθέτει ή όχι φυσικό αέριο.



Η πλατφόρμα «Homer Ferrington» της  Noble Energy βρίσκεται ήδη σε θέση «μάχης» και σύμφωνα με όλες τις αρχικές πληροφορίες σήμερα αναμένεται το γεωτρύπανο να βυθιστεί στα θαλάσσια νερά, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι εργασίες στερέωσης και τοποθέτησης του γεωτρύπανου έχουν αποπερατωθεί. Σε δεύτερη φάση το τρυπάνι θα πρέπει να φτάσει σε βάθος 1650 μέτρων, μέχρι δηλαδή να αγγίξει την επιφάνεια του βυθού. Αργότερα θα αρχίσει η διαδικασία της γεώτρησης, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 2300 μέτρα.
Η διαδικασία της γεώτρησης εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και τότε θα διαφανεί, πρώτον κατά πόσο υπάρχει φυσικό αέριο, δεύτερον σε τι ποσότητες υπάρχει και τρίτον τι ποιότητας είναι και κατά πόσο είναι αξιοποιήσιμο.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στην «Κ», από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, πως υπό κανονικές συνθήκες η γεώτρηση αρχίζει κανονικά σήμερα, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου στο τρίγωνο Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που αγγίζουν τα 350 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ποσότητες δηλαδή που καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της ΕΕ για αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο, στο λεκανοπέδιο της Λεβαντίνης εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, από τα οποία το Ισραήλ ανακάλυψε περίπου τα 30τρις. κ. πόδια, ενώ στα ανοικτά του Δέλτα του Νείλου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, και η μεγαλύτερη ποσότητα εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου.
Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πανέτοιμη για την έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα 12 θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για το 25% του οικοπέδου της «Αφροδίτης», αφού αυτό προνοείται στην συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Λευκωσίας και της Noble Energy, η οποία, κατά τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων, εξασφάλισε τα δικαιώματα του οικοπέδου «Αφροδίτη» (ή οικόπεδο «Αριθμό 12»).  Αξίζει να σημειωθεί πως για δύο θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενδιαφέρον επέδειξε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου «Gazprom» ενώ το διεθνές ενδιαφέρον για τα δικαιώματα στα οικόπεδα της Κύπρου ολοένα και αυξάνεται με εταιρείες όπως οι Total, Norway’s Statoil και Chevron να έχουν επίσης εκδηλωθεί θετικά.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου