Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σχέδιο Αργεντινοποίησης ετοιμάζει η Κυβέρνηση αν υπάρξει στάση πληρωμών – Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέτασαν ακόμη και τις πληρωμές με έντοκα γραμμάτια….

Από το ιστολόγιο http://www.bankingnews.gr/

     Αποκλειστικό....Εναλλακτικά σχέδια φαίνεται ότι επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην περίπτωση που υπάρξει στάση πληρωμών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή «αρμόδια διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων που υπέβαλλε ως λύσεις σε περίπτωση στάσης πληρωμών ήταν η έκδοση βραχυχρόνιων τίτλων, εντόκων γραμματίων  προς τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Κοινώς θα πληρωθούν για κάποιο προκαθορισμένο διάστημα με έντοκα γραμμάτια.


Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι συναλλασσόμενοι στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και την ευφορία.
Π.χ. το κράτος σε ένα δημόσιο υπάλληλο θα μπορούσε να του πληρώσει το 50% του μηνιαίου μισθού του και το άλλο 50% να του το καταβάλλει μέσω εντόκου γραμματίου.
Τα έντοκα θα είναι για συγκεκριμένη χρήση και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς.
Ερωτήθηκε παράγοντας του υπουργείου οικονομικών αν υπάρχει σχέδιο έκδοσης εντόκων γραμματίων τα οποία θα διατεθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους,  σε περίπτωση στάσης πληρωμών και ο αρμόδιος παράγοντας δήλωσε ότι «ναι συζητήθηκε αλλά ήταν ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος»

Πηγή του www.bankingnews.gr ωστόσο αναφέρει ότι η αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπέβαλλε διάφορές προτάσεις και μεταξύ αυτών και την έκδοση ομολόγων και δεν είχαν καθόλου ακαδημαϊκό χαρακτήρα.
Το ελληνικό δημόσιο δεν πράττει λάθος, είναι εύλογο σε μια τόσο σημαντική και κρίσιμη στιγμή για τον τόπο να επεξεργάζεται όλα τα σενάρια όλες τις δυνατές επιλογές.
Σημειώνεται ότι ανάλογο σχέδιο πληρωμής των υπαλλήλων μέσω ομολόγων χρησιμοποίησε η Αργεντινή όταν χρεοκόπησε και προφανώς οι λύσεις αυτές έχουν δοκιμαστεί σε χώρες που χρεοκόπησαν και που σε κάποιο σημαντικό βαθμό απέδωσαν υπό την μοναδική αίρεση ότι αποτελούν λύση για πολύ βραχυχρόνια διαστήματα.
Τα πράγματα είναι απλά αν το κράτος δεν έχει να πληρώσει θα εκδώσει τίτλους κατά βάση έντοκα γραμμάτια τα οποία είναι βραχυχρόνιας διάρκειας περνώντας  το μήνυμα  ότι λόγω της βραχυχρόνιας διάρκειας τους θα εξυπηρετηθούν.
Επίσης σημειώνεται ότι για το ελληνικό δημόσιο δεν είναι ξένη αυτή η λύση. Π.χ. το εφάπαξ πως το πληρώνει το κράτος με ομόλογα 2ετίας -3ετίας; Τις αποζημιώσεις στην παλαιά Ολυμπιακή πως τις κατέβαλλε το ελληνικό κράτος με ομόλογα λήξης του 2012 ή 2013.
Η χρήση ομολόγων π.χ. στους απολυμένους της Ολυμπιακής  λοιπόν δεν ήταν ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος αλλά πρακτική του κράτους προς απολυμένους πολίτες…

Π. Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου