Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

EFSF: Ιρλανδία, Πορτογαλία πάνε καλά, η Ελλάδα...

Σχόλιο ιστολογίου μας : ....."ιδιαίτερη περίπτωση".......
Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Ο πρόεδρος του προσωρινού ταμείου στήριξης EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, απένειμε εύσημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων προσαρμογής. Αντίθετα για την Ελλάδα εκτίμησε ότι συνιστά "ιδιαίτερη περίπτωση".

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε σε ακρόαση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ενόψει της ψηφοφορίας της 29ης Σεπτεμβρίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF.

Στα μέλη της επιτροπής επισήμανε ότι η Ιρλανδία εμφανίζει ήδη ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου, το οποίο τροφοδοτείται από την αύξηση των εξαγωγών και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι και το δημόσιο έλλειμμα μειώνεται ταχύτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα επιτυγχάνεται ταχύτερα.

Για την πορεία της Πορτογαλίας επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές διαπίστωσαν επιτυχία των προσπαθειών εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Το έλλειμμα θα μειωθεί από το 9,1% στο 5,9% φέτος και το 2013 η Πορτογαλία θα ικανοποιεί το κριτήριο του Μάαστριχτ 3%.

Αντίθετα η Ελλάδα είναι μια "ιδιαίτερη περίπτωση" είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. "Η χώρα δεν έχει μόνον βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας. Για αυτό και στο σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα συμπεριληφθούν και ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το συνολικό βάρος του χρέους", είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου