Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Goldman Sachs : Η κρίση της Ευρωζώνης απειλή για τις ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.24h.gr/

Κίνδυνο μείωσης του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1% βλέπει ο οίκος, αν η "ευρωπαϊκή θύελλα" περάσει τον Ατλαντικό.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομική πίεση στην Ευρώπη ανήλθε τις προηγούμενες μέρες σε ένα νέο επίπεδο έντασης, με τα spreads στις περιφερειακές οικονομίες να ανέρχονται σε νέα υψηλά επίπεδα, τα spreads δανεισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξάνονται, και όλα τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως οι πιέσεις χρηματοδότησης αυξάνονται, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση διαφόρων κεντρικών τραπεζών.
 
Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, η Goldman Sachs αναγνωρίζει πως μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μια μέτρια επιδείνωση στην Ευρώπη, και μια πολύ μικρή επιδείνωση στις ΗΠΑ, κάτι που συνδέει με την άφθονη παροχή ρευστότητας. Πάντως η Goldman προειδοποιεί, πως η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεαστεί άμεσα από την κρίση στην Ευρωζώνη, μέσω τριών κύριων καναλιών: των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ, της μειωμένης διαθεσιμότητας πιστώσεων και των ασθενέστερων αμερικανικών εξαγωγών.
 
Μάλιστα, εκτιμά πως η συνέχιση των σημερινών οικονομικών συνθηκών, θα οδηγούσε σε μείωση κατά 1% ή περισσότερο, της ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2012.
 
 
Νάσος Κουκάκης 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου