Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Εντολή στον Μ. Μόντι





Από το zougla.gr

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά και τη συνομιλία με τον γραμματέα του… «μπερλουσκονικού» κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Αλφάνο, εξερχόμενος της συνάντησης, πληροφόρησε τους δημοσιογράφους, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς, στηρίζει την πρωτοβουλία ανάθεσης σχηματισμού νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που να την απαρτίζουν μόνο τεχνοκράτες», τόνισε ο κεντροδεξιός γραμματέας.




Στο πλαίσιο αυτό, ο Ναπολιτάνο συνομίλησε με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Χρειάζεται μια κυβέρνηση εντελώς καινούρια, τεχνοκρατών, διότι η κρίση είναι σοβαρή. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή εκλογικού νόμου, τη μείωση των γερουσιαστών και βουλευτών κατά 50% και για την αλλαγή του κανονισμού του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μπερσάνι.



Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Προεδρικό Μέγαρο (Κυρηνάλιο Μέγαρο) στις 20:00 (ώρα Ελλάδος) και του έδωσε την εντολή συγκρότησης νέας κυβέρνησης. Πλέον, ο Μόντι θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, την Πέμπτη, από τη Βουλή και τη Γερουσία προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας.

«Θα δράσω με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης»

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Ιταλό Πρόεδρο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι θα φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα. «Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης», πρόσθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «θα δράσω με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».

Το πρωί, ο Ναπολιτάνο συνάντησε τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάκι, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα χειριστεί την κρίση που έφερε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον πρώην Επίτροπο Μάριο Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, έως την άνοιξη του 2013.

Από την πλευρά του ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επιβεβαίωσε ότι «περιμένει, για να εκφρασθεί οριστικά, να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των υπουργών του θα είναι έτοιμη, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος ζήτησε από τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Mάριο Μόντι να προσπαθήσει να σχηματίσει την κυβέρνηση τεχνοκρατών πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.


Τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ιταλικό λαό

Ο «Καβαλιέρε», σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ετοιμάζεται να απευθυνθεί με βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους Ιταλούς, για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση και να συνοψίσει, με τον δικό του τρόπο, τα δεκαεπτά αυτά χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η βασική ιδέα του μηνύματος, θα είναι, ότι «όλα άρχισαν να καταρρέουν όταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι, εγκατέλειψε την κυβερνητική πλειοψηφία και έφτιαξε δικό του κόμμα».

Πανηγύρια για την παραίτηση

Το απόγευμα του Σαββάτου το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε την τελική έγκριση στο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αμέσως μετά την ψηφοφορία υπήρξε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία o Καβαλιέρε επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στο γραφείο του Ιταλού Προέδρου προκειμένου να υποβάλλει και επίσημα την παραίτησή του.

Η παραίτηση του Καβαλιέρε έτυχε χθες το βράδυ  ευρείας αποδοχής από τον ιταλικό λαό, που με επευφημίες αλλά και προσβολές «αποχαιρέτησαν» τον ιταλό πρωθυπουργό. Το πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται αφού η Βουλή πέρασε το νέο πακέτο μέτρων χθες το απόγευμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραίτησή του, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτούνταν αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης.
Ο Μόντι έχει τη φήμη ανθρώπου που δεν διστάζει να συγκρουστεί, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές θέσεις του, ο Μόντι τάσσεται υπέρ της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού, της συνετής διαχείρισης της δημόσιας οικονομίας και είναι υπέρμαχος του ευρώ. Το στυλ διακυβέρνησής του αναμένεται να είναι... αγγλοσαξονικό, σύμφωνα τουλάχιστον με την εφημερίδα "La Repubblica", που τον περιέγραψε ως τον πιο "Αγγλοσάξονα απ' όλους τους Ιταλούς πολιτικούς σε ό,τι αφορά στο στυλ και στην ψυχραιμία". Διαφέρει δηλαδή από τον Μπερλουσκόνι όσο η μέρα με τη νύχτα, κι επιπλέον δεν είναι λάτρης των... πάρτι, αντιθέτως έχει πάθος με την αρχαία Αίγυπτο.

Το 2001, ως επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό μπλόκαρε την εξαγορά από την General Electric της εταιρείας Honeywell, ύψους 47 δισ. δολαρίων -η πρώτη φορά που η ΕΕ σταμάτησε εξαγορά, την οποία είχαν εγκρίνει οι αμερικανικές αρχές-, ενώ αργότερα επέβαλε στη Microsoft του Μπιλ Γκέιτς πρόστιμο ύψους 497 εκατ. ευρώ για κατάχρηση της προνομιακής θέσης της στην αγορά λογισμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου